eTrebinje
Bosna i Hercegovina

Moguće da BIH i Srbija zajednički nastupe po pitanju imovine u Hrvatskoj

Komsic-Dodik-Dzaferovic
Predsjednistvo BiH

Predsjedništvo BiH je na 1. redovnoj sjednici polovinom decembra usvojilo zaključak o Provedbi Ankesa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnosti na zaštiti i povratu imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da uputi notu generalnom sekretaru Organizacije ujedinjenih naroda, kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga obavještava o kršenju Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Republike Hrvatske.


Moguća saradnja sa Srbijom

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je za Vijesti.ba podsjetio da BiH već dugo sa Republikom Hrvatskom govorimo o imovini, o sporazumu o imovinsko-pravnim odnosima.

– Ja se sjećam još u doba dok je pokojni Ivica Račan bio premijer Hrvatske, a ovdje je Alijansa za promjene bila na vlasti, to je skoro bilo dovedeno do kraja. Iz nekih XY razloga je zaustavljeno i propalo. Tadašnja Vlada, koju je vodio pokojni Ivica Račan, je bila spremna da riješi to pitanje sa BiH, uključujući čak i granicu između Republike Hrvatske i BiH. Međutim, Alijansa je tad izgubila izbore, nestalo je te volje s naše strane, onda je i SDP u Hrvatskoj izgubio izbore i cijela priča je završila nakon toliko godina na ovoj tački na kojoj smo sad, podsjeća Komšić.

Dodaje da BiH sada pokušava reaktivirati priču koristeći sve mehanizme koji su na raspolaganju, a jedan od njih jeste i da se u okviru priče o Sporazumu o sukcesiji, tzv. Aneksa G, obavijesti generalni sekretar UN-a o svemu onome što se dešava po tom pitanju.

– Naravno, šta god da bude, opet ćemo se mi morati vratiti razgovorima sa vlastima u Republici Hrvatskoj, pogotovo da vidimo šta zapravo ovaj zakon koji je Sabor donio o koncesijama znači kada je riječ o našoj imovini. Srbija također ima isti problem sa vlastima u Republici Hrvatskoj i možda možemo očekivati i tu neku vrstu podrške i savezništva da dvije zemlje zajedno pokušaju na diplomatski, prijateljski i dobrosusjedski način riješiti tu priču sa vlastima u Republici Hrvatskoj, kaže Komšić i dodaje:

trebinje test

trebinje test pisanje

– Odmah da vam kažem, ni sa naše strane nema baš puno nevinih u toj cijeloj priči. Postoji mnogo mešetara s naše strane koji su na lokalnom nivou s vlastima u Republici Hrvatskoj prometovali tu imovinu, pokušali da joj se zametne trag, pa je nekad vrlo teško doći do papira – šta, ko, kako, kada? Da li će vlast u Zagrebu biti spremna da se to riješi na jedan normalan, uobičajen i dobrosusjedski način – ja ne znam, ne mogu vam garantovati. Sudeći po donošenju Zakona o koncesijama, ta spremnost baš i ne postoji. Ali, evo, dajte da je probamo izgraditi, da probamo razgovarati.

Uzurpacija imovine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na upit Vijesti.ba je ocijenio nekorektnim činjenicu da Hrvatska uzurpira imovinu BiH i Srbije i ne dozvoljava raspolaganje vlasnicima iz ove dvije zemlje.

On je potcrtao da se vrijednost imovine preduzeća iz RS, koja je zamrznuta u Hrvatskoj, kreće do 500 miliona KM. Kao primjer navodi je imovinu Rafinerije nafte Brod u Hrvatskoj, kojom bi trebalo da upravlja RS, ali Hrvatska to ne prihvata, a tom imovinom ne može da raspolaže ni vlasnik Rafinerije, jer je nije ni kupio.

– Mi godinama ne možemo da riješimo to pitanje. Mislim da je krajnje vrijeme da taj problem bude riješeno ili ćemo predložiti da sve ono što u BiH ima Hrvatska bude tretirano na isti način od organa u BiH, istakao je Dodik.

Kako je rekao, svi komercijalni objekti u BiH koji su pripadali Hrvatskoj, poput benzinskih pumpi INA-e, vraćeni su hrvatskoj privredi, dok Hrvatska uzurpira imovinu BiH i Srbije.

– To se pokušava zamrznuti i onemogućiti korištenje. Krajnje je vrijeme da bude postignut dogovor između vlasti BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije o tome kako da bude riješeno pitanje imovine, poručio je Dodik.

On je ukazao i na činjenicu da Hrvatska već 10 godina ne dozvoljava da bude izgrađen most na Savi, a da Republika Srpska 10 godina vraća kredit za izgradnju tog mosta.

(Vijesti.ba)


Povezane vijesti

Dodik: Pričao sam sa Izetbegovićem, SDA želi “dogovor na dogovor”, a mi potpredsjednika FBiH (Video)

eTrebinje

“NE OSJEĆAM SE UMORNO” Dodik poručio da se NEĆE POVUĆI IZ POLITIKE sve dok bude pobjeđivao

eTrebinje

Srpska formirana sa namjerom da bude nezavisna država

eTrebinje

Dodik: Za 10 godina samostalna država i što bliže jedinstvu sa Srbijom

eTrebinje

Želja da na prostoru BiH trajno vlada mir

eTrebinje

Dodik: Srbi imaju dvije države – Srpsku i Srbiju

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više