eTrebinje
Republika Srpska

Očekuje se pozitivan ishod razgovora sa Elektroprivredom Republike Srpske

ers-trebinje
Elektroprivreda Republike Srpske

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je da očekuje pozitivan rezultat pregovora sa “Elektroprivredom Republike Srpske”, jer je ovo preduzeće i do sada imalo razumijevanja kada je riječ o isporuci struje distriktu.
Godišnji ugovor Brčko distrikta za isporuku električne energije sa 
“Elektroprivredom Republike Srpske” istekao je, a novi još nije potpisan, jer se vode pregovori sa snabdjevačima iz oba entiteta, zbog čega distrikt ima neriješeno pitanje snabdijevanja strujom. 

“Koliko sam informisan od direktora `Komunalnog Brčko`, pregovori su u toku. Traži se najpovoljnije rješenje koje neće biti na štetu ni Republike Srpske, ni Brčko distrikta. Malo se zakasnilo u tim pregovorima”, rekao je Milić juče novinarima. 


On smatra da je ovaj slučaj opomena da ubuduće ti pregovori možda počnu ranije ili da se počne raditi na doradi zakonske regulative. 

“Pitanje je sada pravog smisla dijela arbitražne odluke koji govori o obavezi entiteta da isporučuju i snabdijevaju Brčko distrikt električnom energijom. Postoje tumačenja da je Brčko dio jedinstvenog sistema i da su obaveze entiteta da pod istim uslovima pod kojima snabdijevaju svoje potrošače u Federaciji BiH i Republici Srpskoj snabdijevaju i one u distriktu”, rekao je Milić. 

Direktor preduzeća “Komunalno Brčko” Mirsad Đapo izjavio je da je uprava ovog preduzeća produžila ugovor sa prošlogodišnjim snabdjevačem na sedam dana kako bi potrošači i dalje imali nesmetanu isporuku električne energije. 

On je rekao novinarima da oba entiteteta nude isporuku struje po komercijalnoj cijeni koja je za distrikt neprihvatljiva, te da se pregovara o tome da cijena električne energije ostane 9,5 feninga po kilovatu kao i prošle godine. 

“`Elektroprivreda BiH` nudi isporuku ovog energenta po cijeni od 12,5 feninga za kilovat, dok `Elektroprivreda Republike Srpske` traži 13,4 feninga, umjesto dosadašnjih 9,5”, pojasnio je Đapo. 

On kaže da su u brčanskom komunalnom preduzeću svjesni da cijena električne energije na tržištu i berzama raste, ali su, ipak, optimistični u pogledu pregovora. 

“Imamo razumijevanje od ministra energetike u Vladi Srpske da to i ove godine bude urađeno tako da ne bude komercijalna cijena. To je naša polazna priča i vjerujemo da ćemo to postići, ali sve je neizvjesno. Za sada ide postojeća cijena od 9,5 feninga”, rekao Đapo. 

Đapo je naveo da u pregovorima sa “Elektroprivredom Republike Srpske” učestvuju i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić koji nastoje da ova situacija bude što povoljnije riješena.

SRNA


Povezane vijesti

Srbija do kraja godine završava najveći dio “Turskog toka”, Srpska sljedeća

eTrebinje

Elektroprivreda RS planira investicije od 2,5 mlrd KM do 2030. – Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora biće povećana za 1.000 MW

eTrebinje

Osveštano zvono crkve u kompleksu MUP-a u Zalužanima (Video)

eTrebinje

Petrović: Struja za sada neće poskupjeti

eTrebinje

Skoko: Zaštititi “ugrožene potrošače” električne energije

eTrebinje

Petrović: Srpska ima najnižu cijenu i jedina na Balkanu izvozi struju

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više