Republika Srpska Izdvojeno

“Elektroprivredi” dodijeljene koncesije za HE “Foča” i HE “Paunci”

elektroprivreda-republike-srpske
Elektroprivreda Republike Srpske

Vlada Republike Srpske dodijelila je danas “Elektroprivredi Republike Srpske” koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana /HE/ “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini.
Vlada je donijela rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje HE “Foča”, te rješenje o davanju saglasnosti na ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje HE “Foča” na rijeci Drini, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

U saopštenju je navedeno da se koncesija za izgradnju i korišćenje HE “Foča” dodjeljuje Privrednom društvu Mješoviti holding “Elektroprivreda Republike Srpske” – Matično preduzeće Trebinje na period od 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora o koncesiji. 

“Koncesionar je dužan prije zaključenja ugovora o koncesiji da uplati u korist budžeta Republike Srpske jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 1.163.718 KM”, navodi se u saopštenju. 

Vlada je donijela i rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje HE “Paunci” na rijeci Drini, kao i rješenje o davanju saglasnosti na ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje HE “Paunci”. 

Navodi se da se koncesija za izgradnju i korišćenje HE “Paunci” na rijeci Drini dodjeljuje Privrednom društvu Mješoviti holding “Elektroprivreda Republike Srpske” – Matično preduzeće Trebinje. 

“Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora o koncesiji, a koncesionar je dužan prije zaključenja ugovora o koncesiji da uplati u korist budžeta Srpske jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 1.232.172 KM”, pojašnjava se u saopštenju. 

Vlada je usvojila i Prijedog plana poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za 2019. godinu, kojim su predviđeni poslovi sprovođenja razvojnih programa za osnovne geodetske radove, premjer i održavanje postojećih katastarskih evidencija i katastra komunalnih uređaja, te kartografije. 

Predviđeni su i razvoj i održavanje informacionog i geoinformacionog sistema i infrastrukture geoprostornih podataka, imovinsko-pravni poslovi, modernizacija propisa iz oblasti premjera, katastra i imovinsko-pravne oblasti, upravljanje ljudskim resursima, unutrašnja i spoljna komunikacija, e-Uprava i postupak eksproprijacije nepokretnosti za izgradnju kapitalnih objekata, kao i drugi kapitalni objekti od opšteg interesa. 

“Ukupna procijenjena potrebna sredstva za izvršenje plana za 2019. godinu su utvrđena u iznosu od 30.159.484 KM, iz redovnih vlastitih i namjenskih izvora finansiranja”, ističe se u saopštenju. 

Sredstva su utvrđena na osnovu cijena za izvođenje ovih radova, a obezbjeđuju se Zakonom o finansiranju poslova premjera i uspostavljanja katastra nepokretnosti i Zakonom o naknadama za vršenje usluga premjera i korišćenje podataka katastra nepokretnosti i katastra zemljišta. 

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala etrebinje možete preuzeti ovdje.


Povezane vijesti

Luka Petrović o investicijama i projektima u elektroenergetskom sektoru (Video)

eTrebinje

Višković: Izdate sve ekološke dozvole za HE “Buk Bijela”

eTrebinje

Restrikcije struje dok “Elektroprenos” ne otkloni kvar

eTrebinje

Ugašena vatra koja je prijetila objektu hidroelektrane

eTrebinje

Čavić imenovan za v.d. direktora “Elektrokrajine”

eTrebinje

Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju HE “Foča” i “Paunci”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više