eTrebinje
Republika Srpska Izdvojeno

Srbija i Srpska će formirati zajedničko preduzeće za gradnju HE Foča i Paunci

bukbijela-paunci-foca

Elektroprivrede RS-a i Srbije formirat će zajedničko preduzeće za izgradnju dvije hidroelektrane (HE) na Drini – Foča i Paunci, za čiju izgradnju je potrebno oko 245 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

O tome su danas razgovarali Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS-a, i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, koji su predsjedavali četvrtom sjednicom mješovitog Energetskog komiteta Srbije i RS-a. Đokić je objasnio da je prema trenutnim planovima predviđeno učešće Srbije u projektu od 51 posto, a RS od 49 posto, za šta će biti korištena kreditna sredstva, ali da će odnosi biti naknadno uređeni.


Vlada RS-a juče je dodijelila koncesije za HE Foča i Paunci Elektroprivredi RS-a koja će sa Elektroprivredom Srbije formirati zajedničko preduzeće. Predviđena snaga HE Foča je 44,15 MW, a Paunci 43,25 MW.

-Čvrstog smo uvjerenja da je ovo ostvariv projekat i koji ćemo moći da završimo u narednih nekoliko godina – rekao je Đokić i najavio skoro raspisivanje tendera za izbor partnera za izgradnju HE Buk Bijela koja će se nalaziti uzvodno na Drini u odnosu na HE Foča i Paunci.

Prema njegovim riječima, planirano je da 11. februara ako tada bude zajednička sjednica Vlade RS-a i Srbije bude verifikovano sve što bude završeno po pitanji zajedničke izgradnje HE. Aleksandar Antić rekao je da je energetika jedna od najvažnijih komponenti u odnosima RS-a i Srbije.

-Republika Srbija, najviše državno rukovodstvo daje snažnu podršku realizaciji ovog projekta i mi smo spremni da naše dvije kompanije razviju ove hidroelektrane. Pred nama je nekoliko konkretnih koraka koje ćemo brzo i efikasno realizovati, prvo je da EP RS-a potpiše ugovor o koncesiji i počinju teći rokovi za formiranje koncesionog preduzeća, a EP Srbije je spremna da sa EP RS-a formira zajedničko preduzeće i krene u razvoj i realizaciju projekta – rekao je.

Na današnjem sastanku potvrđeno je i da će biti potpisan ugovor između preduzeća “Srbija gas” i “Gasprometa” Pale, da će novi sastanak o ovom pitanju biti organizovan 30. januara.

Govoreći o gasifikaciji RS-a, takozvanom “Turskom toku”, od Bijeljine ka zapadu do Bosanskog Novog, a gasna mreža u RS-u bi trebalo da ima 325 kilometara. Đokić je istakao da je gasifikacija Bijeljine već završena i da se privodi kraju izgradnja priključnog gasovoda od Šepka do Bijeljine, a slijedi izgradnja od Bijeljine ka Brčkom i dalje do Bosanskog Novog što je dugoročni projekat.

Agencije


Povezane vijesti

ATV – Tema dana: Stanje u elektroenergetskom sektoru (Video)

eTrebinje

Elektroprivreda RS: U novembru prvi poziv za dobrovoljni odlazak, uz stimulativnu otpremninu

eTrebinje

Ugovor o investiranju u instalaciju pametnih brojila

eTrebinje

“Elektroprivreda RS” formirala novo preduzeće

eTrebinje

Srbija do kraja godine završava najveći dio “Turskog toka”, Srpska sljedeća

eTrebinje

Elektroprivreda RS planira investicije od 2,5 mlrd KM do 2030. – Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora biće povećana za 1.000 MW

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više