Republika Srpska

Višković: Izdate sve ekološke dozvole za HE “Buk Bijela”

radovan-viskovic
Radovan Viskovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Beogradu da su izdate sve potrebne ekološke dozvole za hidroelektranu Buk Bijela i ispunjene sve zakonom propisane norme, te da apsolutno nema problema za gradnju ove hidroelektrane zajedno sa Srbijom uz poštovanje svih evropskih standarda.

“Na kraju krajeva, to je čista energija. Imamo problem sa termoelektranama i odsumporavanjem i već u nekom narednom periodu možemo doći u poziciju da sve termoelektrane koje ne budu ispunjavale uslove o emisiji ugljen-dioksida, na kraju mogu biti zatvorene, pa ćemo morati možda da uvozimo električnu energiju koja se možda proizvodi u nuklearkama, a nama se osporava izgradnja hidrocentrala”, rekao je Višković. 

On je, odgovarajući na pitanja novinara poslije zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske, rekao da nema informaciju da se građani bune zbog izgradnje hidoelektrana, ali da je jedna nevladina organizacija imala primjedbu na gradnju hidrocentrala uopšte. 

Prema njegovim riječima, postojao je veliki problem koji je na neki način zaustavljao realizaciju hidroelektrane Buk Bijela u Crnoj Gori, ali je ona sada kompletna na teritoriji Republike Srpske i nema više veze sa primjedbama Crne Gore. 

Višković je rekao da bi projektovana snaga Buk Bijele trebalo da bude 150 do 160 megavata, a sada je u projektima snaga 93,5 megavata. 

On je istakao da je gradnja hidroelektrane Buk Bijela dobra i za Srbiju i za Republiku Srpsku, ali i za građane Srpske koji žive u tom području jer je to jedini način da im se omoguće radna mjesta, dobra primanja i opstanak na svojim ognjištima. 

Napominjući da je na današnjoj sjednici dvije vlade bilo riječi i o demografskim kretanjima u Srbiji i Republici Srpskoj, Višković je poručio da se demografska slika može popraviti jedino ako se gradi, otvaraju nova radna mjesta i ljudima nudi opstanak i budućnost na njihovim ognjištima. 

“U tom pravcu radimo ove projekte skupa”, dodao je Višković.

SRNA


Povezane vijesti

Srpskoj i BiH prijeti energetski kolaps

eTrebinje

Višković: Povećati plate, od 500 KM se ne može živjeti

eTrebinje

HET – I dalje vanredno stanje u proizvodnji (Video)

eTrebinje

Kinezi grade HE “Dabar” vrijedan 430 miliona KM

eTrebinje

Izgradnja hidroelektrana i infrastrukture će podići privredu Srpske

eTrebinje

Potpisani ugovori: HET STIPENDIRA 100 STUDENATA

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više