eTrebinje
Izdvojeno Trebinje

Grad se kreditno zadužuje za nastavak investicija


Skupština grada Trebinja na 24. redovnoj sjednici usvojila je danas odluku o kreditnom zaduženju Grada Trebinja u iznosu od 5 miliona 446 hiljada KM.

Namjena ovih sredstava je finansiranje započetih i planiranih kapitalnih projekata, čija je realizacija došla u pitanje zbog značajnog smanjenja prihoda od koncesionih naknada, uzrokovanog havarijom na HE „Dubrovnik“ koja od januara ove godine ne proizvodi električnu energiju.


Novo zaduženje, prema usvojenoj odluci, biće realizovano po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,2% i sa rokom vraćanja od 120 mjeseci bez uračunatog grejs perioda od 6 mjeseci.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, ukupne obaveze Grada Trebinja po osnovu prethodnih kreditnih zaduženja iznose 13 miliona 190 hiljada KM.

„Ukupan godišnji anuitet na osnovu postojećeg i predložnog kreditnog zaduženja u 2020. godini, u periodu otplate predloženog zaduženja, biće 2 miliona i 127.000 KM, što je 8,87% u odnosu na planirane prihode u 2019. godini“, navodi se u obrazloženju i dodaje da su odlukom ispunjeni zakonski uslovi koji propisuju da je dozvoljeni procenat zaduživanja 18%.

Skupština je usvojila i izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2018. godinu, po kojem su  ukupna budžetska sredstva ostvarena u iznosu od 27 miliona 750 hiljada KM.

Deficit gradske kase u prošloj godini iznosio je milion i 159 hiljada KM, a najveći uticaj na ovakav finansijski rezultat, kako je obrazloženo, imalo je neostvarenje primitaka od prodaje zemljišta, koji su u ukupnom iznosu manji za 1,2 miliona KM od planiranih.

R.S./Radio Trebinje


Povezane vijesti

Svi koji uđu iz drugih zemalja idu u karantin

eTrebinje

Pronaći rješenje za isplatu penzija i otplatu kredita fizičkih lica

eTrebinje

Ćurić: Cijeli grad stavljen pod svojevrsnu kontrolu

eTrebinje

NOVA MJERA U TREBINJU – Objavljivanje identiteta lica u samoizolaciji

eTrebinje

Ćurić posjetio granične prelaze kod Trebinja: Utvrditi i otkloniti sve slabe tačke

eTrebinje

Ćurić: Ne napuštajte grad bez velike potrebe

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više