eTrebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Pročitajte šta političari moraju ispuniti za otvaranje pregovora sa EU


Vlasti u Bosni i Hercegovini će u narednom periodu morati ispuniti 14 ključnih prioriteta da bi se izdala preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.Na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta danas je predstavljen Paket proširenja Evropske unije koji obuhvata BiH, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn rekao je u intervjuu za Klix.ba da je Evropska komisija usvojila Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Ovo je historijska prekretnica koja otvara novo poglavlje u odnosima između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. 


“Mišljenje jasno navodi šta je potrebno da BiH uradi kako bi se pripremila za članstvo u EU, a sadrži i sveobuhvatnu mapu puta za fazne reforme. U njemu se navodi 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti da bi se izdala preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju”, rekao je Hahn. 

U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU izdate su preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju u četiri oblasti i to: demokratija, vladavina prava, temeljna ljudska prava i javna uprava. 

Oblast demokratije:

1. Osigurati da se izbori sprovode u skladu s evropskim standardima, provedbom OSCE-ovih preporuka i preporuka Venecijanske komisije, osiguravanje transparentnosti finansiranja političkih stranaka i održavanje izbora u Mostaru.

2. Osigurati rezultate u radu na svim nivoima Mehanizma koordinacije kada je riječ o EU integracijama, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

3. Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

4. Temeljno poboljšati institucionalni okvir, uključujući i ustavni nivo, kako bi se: 

a) Osigurala pravna sigurnost raspodjele nadležnosti na svim nivoima vlasti, 

b) Uvela klauzula koja bi državi nakon pristupanja omogućila privremeno ostvarivanje nadležnosti drugih nivoa vlasti s ciljem sprečavanja kršenja pravne stečevine EU

c) Garantovala nezavisnost pravosuđa (uključujući i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH) 

d) Reformisao Ustavni sud, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudija i osigurati provedbu odluka Ustavnog suda

e) Garantovala pravna sigurnost, uključujući uspostavljanje pravosudnog tijela kojem je povjereno osiguranje dosljednog tumačenja zakona u cijeloj Bosni i Hercegovini

f) Osigurala jednakost i nediskriminacija građana, osobito rješavanjem presude Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)

g) Osiguralo da se sva upravna tijela, kojima je povjerena provedba pravne stečevine, temelje samo na profesionalizmu i uklanjanju prava veta u donošenju odluka, u skladu s pravnom stečevinom.

5. Poduzeti konkretne korake za promicanje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladalo naslijeđe rata. 

Oblast vladavine prava:

6. Unaprijediti funkcionisanje pravosuđa donošenjem novog zakonodavstva o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i sudovima Bosne i Hercegovine u skladu s evropskim standardima.

7. Jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam, posebno putem:

a) usvajanja i provedbe zakonodavstva o sukobu interesa i zaštiti “zviždača”

b) osiguravanja učinkovitog funkcionisanja i koordinacije antikorupcijskih tijela

c) usklađivanja zakonodavstva i ojačavanja kapaciteta za javne nabavke

d) osiguravanja učinkovite saradnje između tijela za provedbu zakona i tužilaštava

e) demonstriranja napretka u uspostavljanju evidencije o proaktivnim istragama, potvrđenim optužnicama, krivičnim progonima i konačnim presudama protiv organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou

f) depolitiziranja i restrukturiranja javnih preduzeća i osiguravanja transparentnosti privatizacijskih procesa.

8. Osiguravanje učinkovite koordinacije, na svim nivoima, upravljanje granicama i sposobnost upravljanja migracijama, kao i osiguranje funkcionisanja sistema azila

Oblast temeljnih ljudskih prava:

9. Jačati zaštitu prava svih građana, posebice osiguravanjem provedbe zakona o nediskriminaciji i ravnopravnosti spolova.

10. Osigurati pravo na život i zabranu mučenja, osobito (a) ukidanjem smrtne kazne u Ustavu Republike Srpske i (b) odrediti nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.

11. Osigurati podsticajno okruženje za civilno društvo, osobito poštujući evropske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

12. Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebice putem: (a) osiguravanja odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima i (b) osiguravanja finansijske održivosti sistema javnog emitiranja.

13. Poboljšati zaštitu i uključivanje ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTI osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica u skladu s ciljem potpunog sprovođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Oblast reforme javne uprave:

14. Dovršiti bitne korake u reformi javne uprave u cilju poboljšanja cjelokupnog funkcionisanja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizovane državne službe. 

“Komisija preporučuje Vijeću da raspravlja o ovom mišljenju i nastavku ključnih prioriteta nakon formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, piše u mišljenju.

Evropska komisija navodi da će pratiti napredak Bosne i Hercegovine u okviru institucionalnog okvira Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nastaviti finansijski podržavati zemlju u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć.

KLIX


Povezane vijesti

Dodik: Cilj vanrednog stanja efikasnija zaštita stanovništva i privrede

eTrebinje

Dodik razgovarao sa ruskim šefom diplomatije: Rusija obećala pomoć

eTrebinje

Dodik: Neće biti problema u snabdijevanju šećerom, uljem i ostalim namirnicama

eTrebinje

Ostanite kod kuće, ne želimo u Srpskoj slike kao u Italiji

eTrebinje

Izetbegović se odrekao dvije trećine plate za pomoć najugroženijima

eTrebinje

POLITIČARI DA SLIJEDE PRIMJER DODIKA Srpski član predsjedništva će od svoje plate izdvajati novac za četiri stipendije studentima

eTrebinje

1 komentar

Trebinjanin Petak, 31.05.2019. at 07:09

Pa i nisu neki neostvarivi zahtjevi. Minimum za normalnu državu.

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više