eTrebinje
Trebinje

Potpisan sporazum o poslovno tehničkoj saradnji


U Trebinju je danas potpisan sporazum o poslovnotehničkoj saradnji između “Elektroprivrede Republike Srpske”, Istraživačko-razvojnog centra elektroenergetike – IRCE iz Istočnog Sarajeva i Elektrotehničkog instituta “Nikola Tesla” iz Beograda.

Ovim sporazumom stiču se uslovi za razmjenu iskustava i unapređenje odnosa u oblasti stručne, odnosno tehničke, kao i naučno-istraživačke djelatnosti. 


Sporazum su potpisali generalni direktor “Elektroprivrede Srpske” Luka Petrović, direktor IRCE-a Aleksandar Todorović i direktor Centra za automatiku i regulaciju instituta “Nikola Tesla” Zoran Ćirić. 

Zajednički projekti i saradnja imaće za cilj pružanje pune tehničke podrške kompletnom sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske”, da bi ga učinili još stabilnijim i tehnički funkcionalnijim. 

“Bićemo tehnički i stručno mnogo snažniji i jači, a saradnja će biti značajna i za institut `Nikola Tesla`, jer će moći da koristi naše laboratorijske komplekse, odnosno laboratoriju visokog napona od 400 kilovolti, koja je jedina takva u regionu”, rekao je Todorović. 

Saradnja će se ogledati kroz izrade projektnih aplikacija, studija izvodljivosti i analiza, ispitivanja i dijagnostike elektroopreme, usavršavanja stručnog kadra. 

Iz “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ navode da će jedan od bitnijih budućih zajedničkih projekata u sistemu ERS-a biti zamjena sistema pobude na generatorima HE na Drini. 

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović istakao je da potpisivanjem ugovora ovo preduzeće želi da ojača naučnotehničke institucije u svom resoru. 

Direktor Centra za automatiku i regulaciju instituta “Nikola Tesla” Zoran Ćirić rekao je da će saradnja biti od velikog interesa i za ovaj institut, a da će od posebnog značaja biti međulaboratorijsko poređenje, odnosno međusobno tehničko dopunjavanje laboratorija koje posjeduju obje institucije. 

U planu je i zajedničko djelovanje na određenim projektima koji su van granica Republike Srpske, odnosno BiH i regiona. 

SRNA


Povezane vijesti

Petrović: Opoziciji odgovara odgađanje izbora jer uviđaju da loše stoje (Video)

eTrebinje

Luka Petrović večeras u “1 na 1” o aktuelnim političkim temema i stanju u ERS

eTrebinje

Petrović: Zbog neregularne odluke krivično odgovarati

eTrebinje

Gost vijesti Herceg televizije: Luka Petrović, generalni direktor ERS-a (Video)

eTrebinje

Savez opština i grada istočne Hercegovine obezbijedio zaštitnu opremu (Video)

eTrebinje

ODZIV U ELEKTROSEKTORU DOBAR Petrović: Procenat od plate za Fond solidarnosti je dobrovoljan

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više