eTrebinje
Republika Srpska Najnovije

Fakulteti u RS siromašniji za 859 brucoša

Izvor:

Fotografija:


Upisna kvota za prvi ciklus studija dva javna univerziteta u Republici Srpskoj znatno je smanjena, pa će tako ove akademske godine na visokoškolske ustanove ovih univerziteta biti upisano 859 studenata manje.

Naime, ako uporedimo konkurse za upis studenata u akademsku 2019/2020. i konkurse od prošle akademske godine, vidimo da je ove godine na Univerzitetu u Banjaluci 701 mjesto manje, dok je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 159 mjesta manje.


Prema konkursu, na Medicinskom fakultetu u Banjaluci je ove godine slobodno 375 mjesta, dok je prošle godine kandidate čekalo 410 mjesta. Takođe, na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci su ove godine slobodna 174 mjesta, dok ih je prošle godine bilo 264. I za one koji budu željeli upisati pravo, ove godine će biti 100 mjesta manje jer je prošle akademske godine budućim studentima na raspolaganju bilo 260, a ove godine 160. Na Filozofskom fakultetu u Banjaluci prošle je godine bilo upraženjeno 240 mjesta, a ove 187, dok je na Poljoprivrednom fakultetu ove godine 95 mjesta manje – prošle akademske godine bilo ih je 195, a sada 100.

Inače, Banjalučki univerzitet u prvi ciklus planirao je upis 2.462 studenta, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 2.129.

“Aktivno smo radili na usaglašavanju upisnih kvota za narednu akademsku godinu i planirano je manje mjesta u odnosu na prošlu godinu. Upisne kvote ove godine su veoma racionalne”, istakli su u Univerzitetu u Banjaluci.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da smatra da su ove kvote dovoljne za upis studenata.

“Vlada RS je nešto smanjila kvote i mi smatramo da su one dovoljne za upis studenata. Vodili smo se prateći naše resurse iz srednjih škola”, rekao je Pašalić te dodao da je 75 odsto svih studenata u RS na dva javna univerziteta.

Naglasio je da se s obzirom na demografske prilike u narednom periodu očekuje smanjenje broja studenata u kontinuitetu.

“Osim u visokom obrazovanju, očekivano je smanjenje i u srednjem i osnovnom obrazovanju, koje je obavezno”, istakao je Pašalić. Dodao je da sada u RS ima oko 29.000 studenata, a 2011. je bilo oko 40.000.

Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, naveo je da se upisna kvota utvrđuje na osnovu stvarnog stanja.

“Predložili smo manju upisnu kvotu jer smo željeli da ona bude što realnija. Mi smo se prilagođavali broju maturanata i činjenici da je smanjen interes za studiranje”, rekao je Mirjanić. Prema njegovim riječima, u RS je veći interes i potraga za zaposlenjem jer je lakše naći posao u RS.

“Svjesni smo i toga da postoji određen broj mladih koji žele studirati u inostranstvu, što dovodi do toga da je manji broj studenata na univerzitetima u RS i BiH”, navodi Mirjanić te dodaje da je odluka Vlade RS o smanjenju upisne kvote realna.

2.462 studenta biće upisana na Banjalučki univerzitet

2.129 studenata planira da primi Univerzitet Istočno Sarajevo

nezavisne.com


Povezane vijesti

Ukinuto besplatno testiranje na koronu studenata iz RS

eTrebinje

Najboljim studentima pripravnički staž

eTrebinje

Studenti: Ako nas ne ubije korona, ubiće nas ovaj sistem

eTrebinje

Studenti ETF plaćaju troškove za upis brucoša

eTrebinje

Studenti se vraćaju u dom: Karantin preseljen u Đački dom

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više