eTrebinje
Republika Srpska

Plata od 1.000 KM moguća početkom 2020.

Izvor:

Fotografija:


Prosječna plata u Republici Srpskoj je za godinu dana porasla 56 maraka i u maju ove godine prešla prag od 900 maraka. Naime, sa 847 KM, koliko se u ovom dijelu zemlje isplaćivalo u maju 2018. godine, ona je u petom mjesecu ove godine iznosila 903 KM.

“To je prvi put da neto plata prelazi granicu od 900 KM i u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalni rast plate zabilježen je u svih 19 područja djelatnosti”, rekao je Jasmin Komić, v.d. direktora Republičkog zavoda za statistiku.


On je naglasio da je u odnosu na april nominalno veća za 0,7 odsto, a realno za 0,6 odsto.

Najviša prosječna plata od 1.385 KM u maju isplaćena je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najniža, 623 KM, isplaćena u djelatnosti građevinarstva.

Ipak, ovaj iznos je još daleko od hiljadu maraka, a što je cilj Vlade RS i poslovne zajednice, koji planiraju postići početkom naredne godine.

Novi značajniji rast se očekuje od 1. jula, kada na snagu stupa Zakon o podsticajima u privredi, a koji predviđa povrat doprinosa i do 70 odsto poslodavcima koji povećaju plate radnicima.

Podsjećamo, Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je prije nekoliko dana kako se veliki broj poslodavaca sprema za povećanje plata radnicima na osnovu ovog zakona.

Koliko će radnika dobiti povišicu, niko sa preciznošću ne može, a i ne želi da nagađa, ali svi su složni kako će to biti korak bliže zacrtanom cilju i prosječnoj plati čiji je iznos četvorocifren.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, podsjeća kako je prosječna plata krenula značajnije rasti kada je podignut neoporezivi dio plate na koji su poslodavci dodatno povećali plate.

“Vjerujemo da ćemo u kraćem periodu, da li do Nove godine ili u prvih nekoliko mjeseci 2020. godine, stići do iznosa od 1.000 KM. To nije toliko jednostavno. Značajan zamajac po pitanju rasta plata u privredi očekujemo u avgustu, što će se odraziti i na prosječnu platu”, kaže Aćić.

On očekuje da će se stupanjem na snagu Zakona o podsticajima u privredi smanjiti stepen neformalne ekonomije, tačnije da će poslodavci koji su dio plate radnicima isplaćivali u koverti biti stimulisani da svoje poslovanje formalizuju, odnosno dovedu u zakonske okvire.

Podsjećamo, novim zakonom određeno je da će se povrat poreza od 30 odsto vršiti za radnike koji imaju plate od 450 do 550 KM, a za one sa platama iznad tog iznosa 70 odsto od uplaćenih doprinosa.

Inače, treba napomenuti da rast plata prati i povećanje cijena proizvoda i usluga.

Najveći procentualni rast cijena od četiri odsto u maju ove godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je kod stanovanja usljed većih cijena čvrstih goriva i plina.

Nezavisne


Povezane vijesti

Isplaćena minimalna aprilska plata za 22.000 radnika

eTrebinje

Vučić: Prosječna plata 1000 evra, za šest do sedam godina

eTrebinje

Institucije BiH većim platama sprečavaju bijeg informatičara

eTrebinje

Višković: Povećati plate, od 500 KM se ne može živjeti

eTrebinje

1 komentar

Đone Utorak, 25.06.2019. at 11:53

Čuj zalažu se za prosječnu platu od 1000 km. Niko nesumnja da je to zadatak koji će biti realizovan jer će visoke plate biti povećane i eto ga prosjek zadovoljen. Vlada ove nesretne republike mora da postavi limite kao i svaka normalna. zemlja. Najniža plata mora biti 1000 km a najveća 2500 km i problem rješen. Ko može isplaćivati može ko nemože neka završi sa biznisom. Uostalom plate koje prelaze gornji limit ladno mogu pokriti ove niske plate tako da novca ima za sve samo ga treba pošteno podjeliti.

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više