eTrebinje
Bosna i Hercegovina

Dodik preglasan, traži zaštitu vitalnog entitetskog interesa

Komsic-Dodik-Dzaferovic
Predsjednistvo BiH

Sarajevo – U danu kada je konačno potpisan ugovor za izgradnju mosta na Savi u Gradišci članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su na sjednici Predsjedništva odlukom da se zaustavi izgradnja mosta na Pelješcu, koju su usvojili preglasavanjem, pokušali da naprave subverziju ne bi li Hrvatska povukla svoj potpis o izgradnji mosta na Savi ili počela da pravi probleme u njegovoj realizaciji.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to je danas potvrdio pred novinarima u Sarajevu, naglasivši da su ga na sjednici Džaferović i Komšić preglasali u pogledu odluke u vezi sa zaustavljanjem izgradnje mosta na Pelješcu zbog čega je zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.


“Ja sam glasao protiv /zaustavljanja izgradnje/ i pokrenuo sam inicijativu za pokretanje vitalnog entitetskog interesa u vezi sa ovim pitanjem, o čemu će konačnu riječ dati Narodna skupština Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice.

Dodik je naglasio da za razliku od Džaferovića i Komšića smatra da BiH sa Hrvatskom treba da gradi prijateljske odnose, tim prije jer Republika Srpska ima interes za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

On je ocijenio da je ponašanje Džaferovića i Komšića kontraproduktivno i izrazio nadu da će Narodna skupština Republike Srpske prepoznati interese Srpske i ovu odluku proglasiti nevažećom, tim prije jer se zna da je EU donirala sredstva za Pelješki most i da je kineski izvođač pouzdan partner.

Dodik je najavio da će o ovim pitanjima javnost biti obaviještena u zaključcima sa sjednice.

Očigledno je da je Dodikov potez kojim je zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa bilo jedino logično rješenje.

Izglasan zvaničan stav BiH o izgradnji pelješkog mosta

Predsjedništvo BiH usvojilo je na današnjoj sjednici sa dva glasa “za” i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su za zaključak glasali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, a da je protiv glasao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je najavio pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa u skladu sa rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH usvojilo je zaključak o rješavanju pitanja migrantske krize u BiH i konstatovalo da BiH neće biti baza za smještaj migranata.

Konstatovano je i da Savjet ministara u tehničkom mandatu, ni na ponovljeni zahtjev Predsjedništva BiH, nije dostavio sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti radi rješavanja problema migrantske krize.

Predsjedništvo BiH konstatuje da je ovakvim postupcima došlo do usložnjavanja situacije sa migrantima.

U saopštenju se navodi da će Predsjedništvo pokrenuti razgovore sa nadležnim organima Srbije i Crne Gore s ciljem rješavanja pitanja ilegalnih migracija.

Predsjedništvo BiH poziva nadležne nivoe vlasti da se aktivno uključe i pomognu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskom kantonu.

SRNA


Povezane vijesti

Dodik: Preglasan sam, pozivam Komšića da podnese ostavku

eTrebinje

Dodik otvara pitanje Komšićeve odgovornosti

eTrebinje

Dodik: Od danas se u Predsjedništvu BiH sprovodi zaključak iz Republike Srpske

eTrebinje

Srpska neće dati saglasnost na članstvo u NATO

eTrebinje

Sporazum trojice lidera danas prestaje da važi

eTrebinje

Otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH, Dodik povukao zahtjev

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više