eTrebinje
Najnovije Hercegovina

“Evropski Tibet” na vrhu Hercegovine

Izvor:

Fotografija:


Trebinjski fotografi uživali u foto-safariju na visoravni Morine. Svojevrsni prirodni raj nalazi se između Nevesinja i Kalinovika

MORINE ili “evropski Tibet”, prostrana i valovita visoravan istočne Hercegovine, nalazi se između opština Nevesinje i Kalinovik, a do ovog svojevrsnog prirodnog raja može se doći samo makadamskim putem.


Morine su prostor od 4.700 hektara na nadmorskoj visini od 1.612 metara, severno od Nevesinja, a južno od Kalinovika. Oko ove visoravni pružaju se planine Crvanj, Visočica, Treskavica i Zelengora, a južno je ponornica Zalomka.

Morine su u prošlim vremenima bile raj za stočare, služile su za ispašu stoke, a prema podacima koje su zabeležile austrougarske vlasti 1907. na ispaši na Morinama je bilo nešto više od 97.000 grla stoke leti, dok danas na tom predelu leto provede svega dve do tri hiljade grla.

Ovaj predeo istočne Hercegovine i ovako pust posebno je primaljiv fotografima i zaljubljenicima u prirodne lepote. Članovi Foto-kino kluba “Trebinje”, Slavenko Vukasović, Radoje Elez, Dušan Vuković, Miodrag Vujačić, Radoje Vuković i Petar Spaić nedavno su organizovali foto-safari, gde su uživali u fotografisanju predivnih pejzaža, ali i nekrepoloma stećaka, koji su svedoci prošlosti i kulturno blago za čitavu BiH.

– Zaista smo imali fantastičan foto-safari. Predivna priroda, stećci, a pratilo nas je i lepo vreme za atro-fotografiju. Sve u svemu raj za fotografe i ljubitelje prirode – rekao je Slavenko Vukasović, predsednik Foto-kino kluba “Trebinje”.

A, trebinjski fotografi najviše vremena proveli su na mestu, gde se nalazi “Svatovsko groblje”, nekropolu stećaka, za koju se vezuju čak tri legende.

Prva, i svakako najzanimljivija je ona o nevesinjskom begu Ljuboviću i Mostarliji Muju, čiju devojku isprosi. Kako predanje kaže, Ljubovićeva majka, umesto sina posla slugu Marijana sa sinovljevim konjem da lepu Umu dovede Muji u Mostar. Mujo je skupio svatove i zajedno sa Ljubovićevim slugom otišao po mladu u Zagorje. Sve prođe u redu dok su svatovi ne dođoše na Morine, gde ih iznenadi oluja i nespremni svatovi se posmrzavaše. Smrt na Morinama zateče i Mostarliju Muja i mladu Umihanu iz Zagorja.

Visoravan Morine

Za razliku od tog predanja, narodna pesma ima srećniji kraj. Ljubovićev konj, kojeg je Uma jahala, nekako se probio kroz smetove i uspeo da devojku, promrzlu, donese onome kome je suđena. Ostali svatovi, Mujo i sluga Marijan ostadoše zameteni na Morinama.

Druga legenda kaže da svatovi se sretoše na putu i nijedan ne htedoše da popuste kome je lepša mlada, niti da se sklone sa puta jedni drugima, pa se poubijaše do poslednjeg, a treća je ona o dve zavađene vojske koje su se tu sukobile.

JAKE ZIME

MORINE su poznate po jakim zimama i velikim smetovima, i prelazak preko ove visoravni preporučuje se od juna do kraja septembra, dok je u zimskom periodu najčešće put između Nevesinja i Kalinovika neprohodan. Ne tako davno, u junu 2005. godine, pao je sneg i temperatura se spustila ispod nule, a pastiri koji su uživali u lepom vremenu i bogatim pašnjacima, morali su stoku da vrate u niže krajeve.

Dubravko Curać/Novosti


Povezane vijesti

Obećana podrška za budući vjetropark kod Nevesinja

eTrebinje

Prirodne ljepote Hercegovine: Visoravan Morine ili “Evropski Tibet” (Foto)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više