eTrebinje
Umjetnost i kultura Trebinje

Savremena likovna scena Srbije predstavljena trebinjskoj publici

Izvor:

Fotografija:


U galeriji Muzeja Hercegovine sinoć je otvorena „Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije“.

Ljiljana Mićović, slikar iz Beograda i član Upravnog odbora ULUS-a, napominje da se jedna od najstarijih izložbenih manifestacija u Srbiji ove godine održava u svjetlu dva jubileja – devedeset godina od prve „Prolećne izložbe“ i sto godina Udruženja likovnih umetnika Srbije.


Galerijski prostor trebinjskog muzeja, dodaje ona, nedovoljan je da bi se u njemu predstavili svi radovi, zbog čega je „Prolećna izložba“ za gostovanje u našem gradu svedena na izbor koji reprezentuje različita umjetnička promišljanja i koncepcije.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kazala je da već treću godinu ova ustanova „Prolećnom izložbom ULUS-a“ trebinjskoj publici predstavlja savremenu likovnu scenu Srbije.

„Smatramo da je to vrlo značajno i za našu savremenu likovnu scenu – jer je ovo prilika da se i naši umjetnici, a naročito jer Trebinje ima i svoju likovnu akademiju – upoznaju sa dostignućima u umjetničkoj produkciji Srbije“, ističe Grujićeva.

Za izložbu je ove godine svoje radove prijavilo više od 170 umjetnika, a njena posebnost su nagrade koje se po tradiciji dodjeljuju za najbolje radove u četiri likovna medija.

Nagrada za slikarstvo „Zlatna paleta“ ove godine pripala je Ervinu Ćatoviću, za skulpturu „Zlatno dleto“ Vukašinu Miloviću, nagrada za grafiku „Zlatna igla“ Lidiji Atanasijević, a za proširene medije Radomiru Kneževiću.

Već tradicionalna „Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije“ dio je programa Trebinjskog kulturnog ljeta.

radiotrebinje.com


Povezane vijesti

Samostalna izložba fotografija Dušana Vukovića (Foto)

eTrebinje

Izložba slika „Zagrljaji“ Safeta Zeca danas u Muzeju Hercegovine

eTrebinje

Ambasador Ivancov u Trebinju otvara filmsku reviju i izložbu posvećnu 75. godišnjici pobjede nad fašizmom

eTrebinje

Pred Trebinjcima originalni rekviziti iz igranog serijala o Nemanjićima

eTrebinje

Slike Miće Popovića i Vere Božičković Popović pred trebinjskom publikom

eTrebinje

Izložba „Pogled u centar“ večeras u Kulturnom centru

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više