eTrebinje
Najnovije Trebinje

Manastir Tvrdoš proslavio Veliku Gospojinu

Izvor:

Fotografija:


Srpska pravoslavna crkva danas slavi Uspenje Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu. Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se završava i 14-dnevni post.

Veliku Gospojinu, kao krsnu slavu, danas proslavlja i manastir Tvrdoš.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je umirovljeni vladika Atanasije, koji je obraćajući se mnogobrojnim vjernicima, koji su danas došli radi ove velike svetinje, rekao da je nebo danas sišlo na zemlju a zemlja se digla do neba.

„Majka Božija je prošla put Hristov i ona je preminula. Deveti dan kada su došli apostoli zajedno sa Tomom,  koji je bio izostao na dan sahrane u Gestimaniji, otvorili su grob i tijela nije bilo i onda je otkriveno da je Gospod uzeo tijelo svoje majke da vaskrsne prije vaskrenja nas svih. Nije dozvolio da ona postane truležna jer je rodila život i preselila se vječnom životu i zato je ona vazneta s desne strane Gospoda, naravno živa i tamo se moli za nas“, besjedi vladika Atanasije i dodaje da u najranijim ikonama i freskama na grčkim ostrvima i u Rimu, Bogorodica je slikana kako širi ruke prema nebu, prema sinu svome i zove se „Šira od nebesa“ i moli se za sav svijet.

On naglašava da su velika i divna predanja u istoriji pravoslavne crkve do najnovijeg doba o njenim čudesnim posedovanjima za nas.

„Majka Božija je bila živo, noseće predanje i njeni praznici su postepeno ustanovljeni, rasli i razrasli se. Ja sam često služio u Gestimanskoj pećini. Ja sam ovdje u manastir donio jednu saksiju, baš sa groba majke Božije iz Gestimanije“, kaže vladika i podsjeća da danas veliki broj manastira slavi Uspenije presvete Bogorodice, među kojima su manastir Studenica, Gračanica, crkva Bogorodičina u Mušutištu koju su srušili a koja je ličila na Gračanicu mnogo.

Radio Trebinje/Foto EPZHiP


Povezane vijesti

DANAS KRSTOVDAN Praznik obilježen crvenim slovom, dan na koji je obavezan post

eTrebinje

Abazović odgovorio Đukanoviću: Temeljni ugovor će biti potpisan

eTrebinje

Usvojen prijedlog Temeljnog ugovora, pada li Vlada Crne Gore?

eTrebinje

“Postignuta saglasnost o Temeljnom ugovoru između SPC i Crne Gore”

eTrebinje

SUTRA DUHOVI Pravoslavni praznik koji se slavi tri dana

eTrebinje

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala vladike SPC da stanu u odbranu Ukrajinaca

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više