eTrebinje
Trebinje

Dodijeljene prve ploče za kategorizaciju smještaja

sdr

U trebinjskoj gradskoj upravi danas su vlasnicima registrovanih smještajnih kapaciteta na području Trebinja uručene standardne ploče za kategorizaciju apartmana, soba za odmor i kuća za iznajmljivanje.

Uručeno je prvih petnaestak ploča, a očekuje se da će u narednom periodu biti još vlasnika koji će prijaviti smještaj za iznajmljivanje za kategorizaciju.


Radenko Drašković, načelnik Odjeljenja za privredu ističe da vlasnici smještaja po prvi put dobijaju vizuelni identitet dostignute kategorije smještaja čime će steći bolje uslove za tržišno poslovanje.

„Kategorizacija s jedne strane doprinosi sređivanju odnosa u ovoj oblasti, što je prvi korak, a smatramo da ovo pokreće proces u kome se smanjuje nelojalna konkurencija između onih koji su kategorisali svoje objekte i onih koji nisu“, naveo je Drašković.

On je dodao da su prihodi u oblasti ugostiteljstva u posljednjih pet godina znatno porasli, te da je dobit u hotelijerstvu oko 32 odsto.

„Ima dovoljno tržišta i novca pa će i ovaj postupak koji je pokrenut za kategorizaciju urediti uslove i stvoriti bolju turističku sliku grada Trebinja kao prijestonice turizma u cijeloj regiji“, rekao je Drašković.

Za vlasnike smještajnih kapaciteta ploče kojima su kategorisani njihovi objekti su od velikog značaja.

Vukosava Dostić, vlasnica soba za iznajmljivanje kaže da kategorizacija ima svoje prednosti.

„Prijavljen si, dolaze turisti, siguran si da neće biti nekih problema koji su mogući ukoliko se bilo šta ilegalno radi“, kaže ona.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije grada Trebinja ističe da je nakon primjene zakona o turizmu od prošle godine evidentan porast registrovanih apartmana u Trebinju, te da je registrovano oko 80 apartmana.

On dodaje da je turistička organizacija uradila i mini vodič kako evidentirati smještaj.

„Sve informacije o evidentiranju smještaja vlasnici mogu dobiti u Turističkom informativniom centru. Sada je zaokružen proces od evidentiranja do kategorizacije. Paušalni iznos po krevetu na godišnjem nivou iznosi 30 maraka. Ovo je prilika da pozovem sve one koji se bave iznajmljivanjem smještaja da registruju objekte i uđu u legalne tokove poslovanja“, naveo je Radić.

Dodaje da se svijest građana o neophodnosti registracije smještajnih kapaciteta promijenila, ali da još uvijek ima dosta onih koji se nisu  registrovali ili nisu uradili kategorizaciju smještajnih objekata.

radiotrebinje.com


Povezane vijesti

Korona učinila svoje – U Trebinju u aprilu tek 100 noćenja, u maju 300

eTrebinje

Planinske kolibe privlačnije od luksuznih hotela kako na mini odmor za pet maraka

eTrebinje

Prvi organizovani turisti stigli u Trebinje (Video)

eTrebinje

Turisti iz Srbije stigli u BiH: Došli smo da vidimo “jel’ Saraj'vo tamo gdje je prije korone bilo”

eTrebinje

Uspješan početak promotivne kampanje “LJETUJ U TREBINJU”

eTrebinje

Besplatni vaučeri za ljetovanje u Trebinju (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više