eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Prirodne ljepote Hercegovine: Visoravan Morine ili “Evropski Tibet” (Foto)

Izvor:

Fotografija:


Morine su predivna krška gorska visoravan u Gornjoj Hercegovini.

Smještena je dvadesetak kilometara od Nevesinja i 40 kilometara od Kalinovika. Na zapadu je planina Crvanj, na sjeverozapadu Visočica, na sjeveroistoku Treskavica, na istoku Zelengora, na jugu ponornica Zalomka.


Ka sjeverozapadu je granica Morina  -vrh Ortorog, rub Crvnja, s druge su strane, prema zapadu, sela Seljani i Kruševljani, u Nevesinjskom polju.

Cijele Morine prostiru se na 4700 hektara. Za vrijeme Austrougarske vladavine 700 hektara bilo je vlasništvo seljana, a ostalo carsko zemljište. U prosjeku su Morine visoke 1612 metara nadmorske visine.

Postoji više predanja o njenom imenu. Prema jednom dobila je ime po porodicama koje su ovdje davno živjele, a prema drugoj da su dobile ime po smrti (lat. mors, mortis – smrt; campus mortorum-polje smrti), zbog surovih klimatskih uslovima.

Treća teorija je da je naziv Morine od staroslavenske boginje smrti, tame i podzemlja Morane, koja je ljudima donosila smrt.

Prelijepa visoravan Morine  zimi plijeni bjelinom, ali je izuzetno surova za život.

Ovim ekstremnim uslovima Morina, bijeloj hladnoći i vjetru koji siječe kao oštrica sablje, odolijevaju snažni divlji konji koji se mogu vidjeti kako trče po visoravni.

Još 1475. se u povijesnim vrelima Morine spominju kao pasište. Stanovnici Donje Hercegovine vijekovima su ljeti gonili stoku na ispašu na Morine i okolne planine. Stizali su početkom ljeta, najkasnije do Vidovdana, a ostajali do kraja ljeta, do Male Gospojine kada su silazili s planine na jeseništa.

Pogledajte predivne fotografije koje nam je poslao naš čitalac (Fotografije su snimljene 09.09.2019.godine)


Povezane vijesti

Obećana podrška za budući vjetropark kod Nevesinja

eTrebinje

“Evropski Tibet” na vrhu Hercegovine

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više