eTrebinje
Trebinje

Pomoć trebinjskim pčelarima: Košnice za početnike


Trebinjski Agrarni fond danas je podijelio po pet košnica za 20 pčelara početnika koji imaju od jednog do 20 pčelinjih društava, a članovi su Udruženja pčelara „Leotar“.

U ovu donaciju Agrarni fond je uložio 10,5 hiljada KM, oprema je nabavljena od lokalnih firmi, a košnice su dobili pčelari koji su ispunili uslove javnog poziva.


Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina je rekao da su i prethodnih godina dijeljene košnice i pčelarska oprema za pčelare početnike i najavio da će, ukoliko bude novca, do kraja godine biti još jedna podjela.

– Pčelarstvo je grana koja se razvija u Trebinju i smatrali smo da treba pomoći onima koji šire svoje pčelinjake kako bi imali jaka pčelinja društva. Na ovaj način želimo da podstaknemo i trebinjske privrednike, novac koji dajemo da ostaje u ovom gradu, te da mogu živjeti od svoga rada – rekao je Dutina.

On je dodao da nadležna komisija prati realizaciju svih dosadašnjih donacija poljoprivrednicima, te da u najvećem broju nije bilo zloupotreba, a oni kod kojih su primijećene zloupotrebe nemaju pravo na pomoć ovog Fonda najmanje pet godina.

Pet opremljenjih košnica danas je dobili i Zoran Bašić i Željko Ninković.

– Već tri godine se bavim pčelarstvom sa svojom djecom. Imam petnaest košnica i ovih pet će nam mnogo značiti – kaže Bašić.

– Ovo je prva donacija koju sam dobio u životu. Bavim se pčelarstvom, nismo zaposleni ni žena ni ja. Najvažnija je volja i ljubav prema poslu, treba da pobjedi onaj ko radi – poručuje Željko Ninković.

Predsjednik Udruženja pčelara „Leotar“ Obrad Ninković ističe da je Agrarni fond imao sluha da prepozna značaj pčelarstva i da pomaže mladim pčelarima da se upuste u vrlo rizično zanimanje.

– Nadam se da će se naći načina da se i drugim zainteresovanim pčelarima početnicima podijeli ovakva pomoć, a pčelarima poručujem da ih ova izuzetno teška godina ne pokoleba u daljem radu – istakao je Ninković.

radiotrebinje.com


Povezane vijesti

Podijeljeno pet tona sjemenskog krompira

eTrebinje

Agrarni fond: Javni poziv za dodjelu sjemenskog paketa krompira

eTrebinje

Dodijeljene košnice za pčelare početnike

eTrebinje

Hercegovački med na tržištu Švedske

eTrebinje

Agrarni fond dodjeljuje pčelarske komplete

eTrebinje

Agrarni fond: Nabavljena oprema za ispitivanje nutritivnih vrijednosti hrane

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više