eTrebinje
Trebinje

Preko superheroja do lakšeg razumijevanja prirodnih nauka

Izvor:

Fotografija:


Društvo za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“ Sarajevo,  juče je u Narodnoj biblioteci Trebinje održalo naučno-popularno predavanje za učenike srednjih škola.

Predavanje  se održava kao dio programa “Dijalog za budućnost“ koji provode UNESKO BiH, UNICEF BiH i UNDP BiH.


Jelena Kalinić, ispred ovog društva kaže da predavanja mogu slušati svi uzrasti ali da su ciljana grupa srednjoškolci.

„Predavanja koja je osmislilo ovo udruženje počivaju upravo na pretpostavci da će kroz inspirativan sadržaj učenici lakše steći znanja iz prirodnih nauka.  Ja sam veliki fan Marvelovih filmova o super herojima, konkretno najviše mislim na „Tora“ i „Ajronmena“. Gledajući ih, primjetila sam da se u njima koriste zaista pravi termini iz nauke“, kaže Kalinić i podsjeća da u  prva dva filma o Toru saradnik na pisanju scenarija bio i američki teoretski fizičar Šon Kerol, čija je ekspertiza korištena u osmišljavanju pojedinih motiva.

„I kada imate takve koncepte i takve ljude, jednostavno vas vuče da to ispričate mladima i da im objasnite da drugim očima počnu gledati te filmove“, pojašnjava ona  i navodi da se u našim udžbenicima nigdje ne pominje šta se to događa na CERN-u, zašto je važan.

„A važan je, ne samo zbog Higsovog bozona već i zbog toga što je na njemu izmišljen www bez koga nema ni interneta ni društvenih mreža. Zatim, tu su i genske terapije sa metodom CRISPR-Cas9, epigenetika, koja bi mogla biti mehanizam kako je nastao Kapetan  Amerika, a tu su i DNK otisci u Osborne korporaciji, na staklenim zidovima kjubikula u kojima rade zaposlenici te kompanije. Mi smo društvo koje se zasniva na nauci i tehnologiji a još uvijek nismo na nivou te pismenosti da shvatamo kako te stvari koje nam znače u svakodnevnom životu zapravo funkcionišu. A to je bit demokratije koja je zasnovana na nauci i tehnologiji“, kaže ona i navodi da se predavanja održavaju u vidu razgovora  sa učenicima.

Projekat  se pored Trebinja provodi i u Sarajevu,  Mostaru, Tuzli, Bijeljini, Brčkom, Travniku, Novom Travniku, Kreševu, Kiseljaku, Bugojnu, Vitezu, Busovači, Banjoj Luci, Doboju, Usori, Doboj-Istoku i Tešnju.

radiotrebinje.com


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više