eTrebinje
Izdvojeno Trebinje

Nabavljena savremena laboratorija za analizu hercegovačkih proizvoda


Grad Trebinje nabavio je novu laboratorijsku opremu u vrijednosti 60.000 KM, uz pomoć koje će biti vršene detaljne analize proizvoda iz “Hercegovačke kuće”, što će omogućiti da svaki proizvod ima potpunu deklaraciju i biće spreman za izvoz van granica BiH.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je projekat “Hercegovačke kuće” pokrenuo provjeru kvaliteta hrane, te da se prehrambeni proizvodi već dvije godine detaljno kontrolišu, ali nabavka ove moderne i naprednije opreme je od velikog značaja.


“Analize urađene ovdje mnogo će značiti za izvoz naših proizvoda izvan BiH”, naglasio je Ćurić.

On je dodao da je ideja ranije nastala, te da su postojale određene finansijske teškoće.

“Odlučili smo se da podržimo ovaj projekat sa najvećim iznosom sredstava, u saradnji sa `Elektroprivredom Republike Srpske`, `Hidroelektranama na Trebišnjici` i `Hidroelektranom Dabar`”, rekao je Ćurić.

On je istakao da će sa nabavkom ove opreme “Hercegovačka kuća” u Trebinju i Banjaluci proširiti asortiman svojih proizvoda.

Ćurić je podsjetio na plan da se “Hercegovačka kuća” otvori i izvan Srpske.

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina rekao je da će ova oprema mnogo značiti jer se do sada nisu mogle vršiti detaljne analize proizvoda, neophodne za deklaraciju na proizvodu.

“Do sada smo imali mogućnost mikrobiološke analize i dio hemijskih analiza sa ranijom opremom”, dodao je Dutina.

On je naveo da će sa analizama u novoj labaratoriji svaki hercegovački proizvod imati potpunu deklaraciju koja će omogućiti izvoz na mnoga tržišta.

Nova oprema je smještena u prostorijama regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo u Trebinju.

Rukovodilac trebinjskog regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Danijela Jelić rekla je da će im ova oprema značiti jer će moći da vrše sveobuhvatne analize ispitivanja namirnica od malih proizvođača.

“Na raspolaganju smo Agrarnom fondu tako da smo zajedničkim trudom podigli kvalitet proizvoda dostupnih u `Hercegovačkoj kući`”, istakla je Jelićeva.

SRNA


Povezane vijesti

Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (Video)

eTrebinje

Ćurić i Radojičić o zajedničkim projektima: NAKON BANJALUKE I U TREBINJU “KRAJIŠKA KUĆA”

eTrebinje

BFC SEE sertifikat zvanično uručen gradu

eTrebinje

Mališani iz osnovnih škola i vrtića kod gradonačelnika

eTrebinje

Gradonačelnik Ćurić razgovarao sa ambasadorom Srbije

eTrebinje

Ćurić – Đi Ping: Privući što više kineskih turista, ali i privrednika

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više