eTrebinje
Republika Srpska

SNSD će predložiti povećanje plate za budžetske korisnike od 1.januara

dodik-cvijanovic-petrovic
Milorad Dodik konferencija

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će SNSD predložiti Vladi Republike Srpske i drugim nivoima koji su za to nadležni da obezbijede povećanje plata budžetskim potrošačima od 1. januara 2020. godine.
“Predlažemo da najniža plata bude 500 KM, utvrđeno od 1. januara, što će omogućiti da se značajnije vidi povećanje plate”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka Radne grupe za izradu prijedloga politike povećanja plate.

Dodik je naveo da su oni napravili razreze u javnoj upravi za sve koji rade u upravi, obrazovanju, policiji i pravosuđu, mimo sudija i tužilaca jer su oni u drugom režimu plata.


“Plate koje su sada 500 KM biće povećane za 20 odsto, plate od 500 do 1.000 KM biće povećane za 10 odsto, plate od 1.000 do 1.800 KM biće povećane za sedam odsto, dok će plate budžetskih korisnika veće od 1.800 KM biti povećane za pet odsto”, precizirao je Dodik.

On je rekao da će ovo zahtijevati da u budžetu za 2020. godinu bude povećanje od 70 miliona KM platnog fonda samo za ovaj nivo plata.

Dodik je naveo da za povećanje plata koje je već učinjeno u zdravstvenom sektoru na godišnjem nivou treba obezbijediti dodatna 24 miliona KM kako bi se isfinansiralo povećanje plata koje teče od ovog mjeseca.

“Sagledavali smo stanje u oblasti zdravstva i rekli smo da će u prvoj polovini iduće godine biti razmatrana situacija o mogućnosti povećanja plata za medicinsko osoblje u zdravstvenom sektoru, imajući u vidu da se njihovo povećanje plata dešava upravo u ovom mjesecu”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da će to biti povećanje plate medicinskim sestrama za 80 KM i da će one imati platu od 1.100 KM, plata ljekara specijalista iznosila bi 2.073 KM bez dežurstava koja se plaćaju i obezbjeđuju u skladu sa zakonom.

“Ova politika plata treba da utiče na dodatnu stabilizaciju i zadržavanje radnika, prije svega stručnih i onih koji rade svoj posao na pravi način i da obezbijedi sigurnost i stabilnost isplate plata, imajući u vidu da smo vodili računa da se ne ide sa povećanjem koje bi ugrozilo redovnost isplate i da se ne povećavaju plate koje bi napravile dubioze u javnim računima i na taj način se približili povećanju prosječne plate od 1.000 KM”, rekao je Dodik.

On smatra da je ovo dobra vijest za sve, imajući u vidu da je stav SNSD-a da će politika plata biti jedna od dominantnih politika kojima će se baviti u narednom periodu kako bi obezbijedili da najbolji mogući način da se zadrži ono što je kvalitetno i što je potrebno javnom sektoru i svim drugim javnim preduzećima.

“Neophodno je vršiti diferencijaciju u skladu sa stručnošću i radnim potencijalom svakog zaposlenog kako bismo uredili sektor o kojem govorimo”, istakao je lider SNSD-a.

Dodik je rekao da je još potrebno sve ovo pripremiti do Nove godine kroz odluke, izradu budžeta i pripremu ekonomske politike Republike Srpske za 2020. godinu.

“Predložićemo da budžet Srpske za iduću godinu bude usvojen u parlamentu prije Nove godine kako bi se omogućilo da sve ovo funkcioniše u okviru predloženih parametara”, naveo je Dodik.


Povezane vijesti

Spisak od 94 želje DNS u javnom sektoru Srpske (FOTO)

eTrebinje

SDA ODUGOVLAČI, TEGELTIJA ČEKA Zbog čega je imenovanje Savjeta ministara upitno

eTrebinje

Dodik: Republika Srpska je formirana da bude nezavisna, a ne da bi bila u BiH

eTrebinje

Dodik pustio u rad gondolu “Javor – Partizan”

eTrebinje

Program reformi prvo u Narodnu skupštinu Srpske, pa tek onda u Brisel

eTrebinje

Dodik – Kakav praznik, takva i državnost

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više