eTrebinje
Izdvojeno Trebinje

Novi poziv za MLADE BRAČNE PAROVE; Ovo su uslovi za one koji žele da KUPE STAN u Trebinju


Gradska uprava ponovo je objavila javni poziv za kupovinu stana u zgradi za mlade bračne parove koje se gradi u Zasad polju.

Nakon nekoliko javnih poziva ostala su tri neprodata stana, jer mladi bračni parovi nisu zadovoljili kriterijume banke koja ih kreditira.


-Posle ponovljenog poziva u maju, kada su promenjeni neki kriterijumi, bilo je dosta zainteresovanih, ali neki nisu uspeli da dobiju kredit od banke. Ovaj poziv ponovo objavljujemo jer su se u nekim slučajevima promenili uslovi za dobijanje kredita. Takođe, bilo je mladih koji su bili skeptični da li će se zgrada uopšte graditi i kojim tempom, pa nisu konkurisali. Kad su videli da je ona već ozidana, javljaju nam se oni koji žele da na ovaj način reše stambeno pitanje – objašnjava gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Poslednji javni poziv ima iste uslove kao i onaj objavljen u maju ove godine. U majskom pozivu izmenjeni su finansijski uslovi, pa umesto prvobitnih ukupnih mesečnih primanja do 1.200 KM po paru, ona su od 800 do 1.500 KM.

Korisnici ovog programa su bračni parovi do 38 godina koji imaju državljanstvo BiH, a jedan od njih mora imati prebivalište u Trebinju najmanje pet poslednjih godina.

Uslov je i da podnosilac zahteva u svom vlasništvu ili suvlasništvu nema stambenu jedinicu.

Parovi prikom prijavljivanja na ponovljeni javni poziv moraju podneti i uverenje o zaposlenju uz potvrdu da je poslodavac uplatio doprinose za radnike, kao i izvod iz centralnog registra kredita.

Dodatno se boduju zahtevi dece poginulih i umrlih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije. Najviše bodova dobijaju mladi do 24 godine, kao i oni koji imaju primanja od 800 KM.

Osim promene finansijskih uslova u dosadašnjim javnim pozivima menjana je i starosna granica mladih bračnih parova, koja je povećana sa 32 na 38 godina, kao i to da je dovoljno da jedan bračni partner ima prebivalište u Trebinju u poslednjih pet godina.

Otplatni rok kredita je do 25 godina, bez obzira na površinu stana, a novi javni poziv otvoren je do 10. oktobra.

Na lokalitetu Zasad polje u Trebinju krajem marta počela je gradnja stambene zgrade za mlade bračne parove u okviru programa subvencionisane stanogradnje.

Ovim programom trebinjska gradska uprava je po prvi put omogućila kupovinu stana po znatno nižoj ceni od tržišne onima koji tek zasnivaju porodicu.

Kako je ranije najavljeno, rok izgradnje zgrade za mlade bračne parove je dve godine, a ukupna vrednost projekta 2,8 miliona KM.

U gradskoj upravi su objasnili da je izabran izvođač radova koji je ispunjavao njihove uslove o visini cene stana, a da se građevinarima isplatilo ući u ovaj posao jer imaju obezbeđenu prodaju.

Kvadrat 1.250 KM

Gradska uprava Trebinje je prva u RS pokrenula ovakav program pomoći mladim bračnim parovima, a u cilju podsticanja mladih ljudi da na jugu RS zasnivaju porodicu i ostaju u Trebinju.

Zgrada  za mlade bračne parove sa 40 stanova je u prvoj građevinskoj zoni u bilizini centra grada. Cena kvadrata stana je 1.250 KM. 

Dubravka Čolović/Srpskainfo


Povezane vijesti

Četrdeset mladih bračnih parova useliće u novu zgradu već idućeg ljeta (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više