eTrebinje
Bosna i Hercegovina

Odgođen izbor direktora SIPA, Stanić i Laketa ne ispunjavaju uslove?


Zamjenik predsjedavajuće Nezavisnog odbora PSBiH Enes Obralija obavijestio je medije da neće biti utvrđena rang lista kandidata za novog direktora SIPA. Razlog je prijava koja je u petak stigla na adresu Nezavisnog odbora zbog čega je jučerašnja sjednica prekinuta.

Juče su u poslijepodnevnim satima održani intervjui sa Pericom Stanićem, Goranom Zubcem, Darkom Ćulumom i Žarkom Laketom. Nakon toga sjednica je prekinuta.


– Nastavak sjednice će biti nakon što dobijemo odgovarajuće odgovore. Moramo provjeriti još neke činjenice u ovom postupku, a zatim ćemo dostaviti rang-listu ministru bezbjednosti BiH – rekao je Obralija.

On je objasnio da je Nezavisni odbor zaprimio informaciju u kojoj se navodno kaže da je Nezavisni odbor spreman svjesno kršiti zakone BiH jer neko od kandidata ima uslove za penziju.

– Mi ćemo provjeriti sve odnosno prijavu da navodno neki kandidati ispunjavaju uslove za penziju. Nakon toga ćemo formirati rang listu. Ovo je suptilno pitanje. Kandidati su dostavili sve traženo, ali u petak smo dobili informaciju da su neki kandidat stekli uslove za penziju, a da je to Nezavisni odbor zanemario – rekao je.

Obralija nije želio odgovoriti na pitanje da li se radi o jednom ili više kandidata.

Kako saznaje Klix.ba, uslove za penziju stekao je Perica Stanić, aktuelni direktor SIPA, zbog čega je i prijavljen Nezavisnom odboru na ove okolnosti.

Takođe, prema Zakonu o policijskim službenicima BiH ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik PU Trebinje ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka SIPA, jer stiče uslove za penzionisanje u toku mandata ukoliko bi mu bio dodijeljen.

Treba naglasiti da policijski službenici imaju beneficirani radni staž te se, praktično, staž od 40 godina smatra sa navršenih 30 godina rada u službi policije.

Prema proceduri, Nezavisni odbor dostavlja rang listu ministru bezbjednosti Draganu Mektiću koji je, prema zakonom predviđenim procedurama, dostavlja Savjetu ministara koji imenuje novog direktora ove policijske agencije.

Mandat aktuelnog direktora Perice Stanića na direktorskoj poziciji ove bh. policijske agencije ističe 5. novembra.

KLIX/srpskacafe.com


Povezane vijesti

Fudbalski klub „Velež“ u novom ruhu

eTrebinje

Direktor SIPA na čekanju, moguć novi konkurs

eTrebinje

Mektić predložio Pericu Stanića za direktora Sipe

eTrebinje

Ćulum i Laketa nemaju uslove za penziju, odrekli se boračkog staža

eTrebinje

Sačinjena rang lista kandidata za novog direktora SIPA-e: Pogledajte koji je kandidat imao najviše bodova

eTrebinje

Zubac i Laketa u trci za direktora SIPA-e

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više