eTrebinje
Region

Hrvatska ukida kvote, stranim radnicima širom otvorena vrata

Izvor:

Fotografija:


Godišnje kvote za uvoz stranih radnika koje je do sada određivala Vlada odlaze u istoriju.


Poslodavci će ubuduće strane radnike zapošljavati na osnovu testa tržišta rada koji će provoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a u nekim zanimanjima uvoz stranih radnika će se u potpunosti liberalizovati, opet po procjeni Upravnog vijeća HZZ-a.

Proizlazi to iz nacrta novog Zakona o strancima, koji je u javnom savjetovanju od prošle sedmice. Prema novom zakonu, poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika obratit će se područnoj službi HZZ-a koja će provjeriti ima li u svojim evidencijama nezaposlenih osoba koje zadovoljavaju zahtjeve poslodavca. Ako ih ima, HZZ će posredovati u zapošljavanju, a u suprotnom će izdati mišljenje na osnovu kojega će MUP izdati radne dozvole za strance, piše Večernji list.


Test tržišta se, međutim, neće provoditi za sezonske radnike u poljoprivredi, ali ni za ona zanimanja za koja Upravno vijeće “na osnovu stanja na nacionalnom, regionalnom i lokalnom tržištu rada u pogledu broja i strukture nezaposlenih osoba te potreba pojedinih privrednih djelatnosti” zaključi da on nije nužan. U nacrtu se precizira i da se to odnosi na zanimanja koja nedostaju na lokalnom i regionalnom tržištu rada, a ne mogu se nadomjestiti migracijama u zemlji, te provođenje strateških i investicionih projekata i “druge okolnosti važne za ekonomski rast i održivi razvoj”.

Zakon je predvidio i izuzetke, odnosno poslodavce kojima se neće odobriti zapošljavanje stranaca. Radnu snagu tako neće moći uvoziti poslodavci protiv kojih se vodi postupak zbog neisplate plata, oni koji su u likvidaciji ili im je račun blokiran duže od 30 dana, koji ne plaćaju poreze ili nemaju zaposlenih. Izričito se propisuje i da udio stranaca u ukupnom broju zaposlenih kod jednog poslodavca ne smije biti veći od jedne trećine.

Budući da je za primjenu novog modela potrebno prilagođavanje, prije svega u HZZ-u, neslužbeno se može čuti kako će se za prve mjesece iduće godine odobriti privremena kvota za zapošljavanje stranih radnika. U Hrvatskom udruženju poslodavaca saznajemo da se za 2020. godinu predlaže privremena kvota od 81.600 radnika. U HUP-u upozoravaju na to da će uz potpuno otvaranje austrijskog tržišta poslodavcima od iduće godine biti još teže zadržati domaće radnike, ali i strane sezonce, zbog čega ukidanje kvota smatraju razumnom mjerom.

Šef HUP-a Davor Majetić za Večernji pritom ističe da je nužno pripremiti model zapošljavanja koji će biti konkurentniji od zemalja u okruženju, ali i naglašava da takav model mora biti funkcionalan, što traži kvalitetnu pripremu sistema.

– Stoga podržavamo što je Vlada prihvatila našu inicijativu da se zakon o strancima predstavi kroz redovnu proceduru kako bi se pravodobno proveo proces prilagodbe sustava i dionika – poručuje Majetić. Upozorava, međutim, da bi provjera poslodavaca kako bi im se odobrio uvoz stranih radnika mogla donijeti nova administrativna opterećenja, budući da se od poslodavca do sada tražio isključivo dokaz o registraciji trgovačkog društva.

Protiv liberalizacije uvoza strane radne snage su, očekivano, sindikati, koji se boje da bi novi zakon mogao zaustaviti rast plaća. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tumači da su i dosadašnje kvote za strance poslodavcima omogućavale da grade konkurentnost na obespravljenim i potplaćenim radnicima, umjesto na ulaganju u nove tehnologije i proizvodne procese.

– Takvu politiku odobravale su sve vlade, jer se dugoročno računalo na radnike iz susjednih zemalja. No taj je bazen sada presušio pa nove radnike koji će raditi za nisku plaću tražimo u Ukrajini i Bangladešu dok se nitko više ne pita zbog čega u tim zanimanjima nema dovoljno radnika – kaže Sever za Večernji list.

Novi zakon o strancima ovaj sindikalist doživljava kao “krajnju liberalizaciju tržišta rada, koja će pospješiti odlazak domaćih, a kasnije i uvezenih radnika”. 


Povezane vijesti

SZO: Kako da se zaštitite od korone na radnom mjestu

eTrebinje

I ovo je BiH: Odbili ga na konkursu jer je imao 240, a ne 180 ECTS bodova

eTrebinje

DINECO ZAPOŠLJAVA: Prijavi se na konkurs za posao

eTrebinje

Najbolji poslovi ove sedmice: Traže se skladištari, blagajnici, montažeri, farmaceuti,…

eTrebinje

Dobili ste otkaz ili tražite novi posao? Hitno se traži više od 30 radnika

eTrebinje

PONUDA NOVIH POSLOVA: Traže se farmaceuti, prodavači, frizeri, komercijalisti, portiri, konobari…

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više