eTrebinje
Izdvojeno Trebinje

Sutra sjednica Skupštine grada: Rade Runjevac predložen za Povelju Grada Trebinja


Odbornici Skupštine Grada Trebinja na sutrašnjoj sjednici će raspravljati o prijedlogu gradonačelnika Mirka Ćurića, da se ovogodišnja Povelja Grada Trebinja dodijeli našem sugrađaninu Radoslavu Radu Runjevcu.

Kako je pojasnio Dragoslav Banjak,  predsjednik Skuštine grada Trebinja  i član komisije za nagrade i priznanja, za povelju grada Trebinja predložen je Radoslav Runjevac, nekadašnji predsjednik SO Trebinje, direktor HET-a i predsjdnik FK Leotar, za izuzetne zasluge za razvoj i promociju grada i unapređenje kvaliteta života njegovih građana.


„Podsjećam, za vrijeme dok je gospodin Runjevac obavljao dužnost predsjednika SO Trebinje (1974-1978.) realizovano je više privrednih  i infrastrukturnih projekata presudnih za konačno oblikovanje Trebinja, kao urbane i razvijene sredine.

Tada su osnovane nove privredne organizacije: RO „Popovo polje“, „Asfalter“, „Luč“ je prerastao iz veće stolarske radionice u savremenu fabrika namještaja i građevinske stolarije, izgrađen je rezervoar  za snabdijevanje Trebinja vodom u visokim zonama, osnovano je Radio Trebinje, otvorena prva velika robna kuća „Borac“, izgrađena nova zgrada PTT-a  u Policama, započeta  urbanizacija  i izgradnja Ivanice, a realizovani su i brojni drugi, manji projekti. Za vrijeme dok je gospodin Runjevac rukovodio HET-om, ovo preduzeće je bezrezervno podržalo sve privredne i infrastrukturne projekte i postavilo standard društveno odgovornog poslovanja u ovom dijelu Hercegovine.

Realizovan je i „generacijski poduhvat“, izgradnjom fekalne i oborinske kanalizacije. Tada su uređene i rekonstruisane sve trebinjske ulice, a zasađeno je i novo zelenilo. Radoslav Runjevac imao je važnu ulogu u stvaranju preduslova da FK „LEOTAR“ konačno postane jugoslovenski drugoligaš. Više godina bio je ili na čelu ili član  organa ovog kluba, ali istovremeno i član brojnih sportskih foruma na nivou tadašnjih BiH i Jugoslavije, a kasnije i Republike Srpske.

Posebno je važno da se istakne, da je gospodin Runjevac, u percepciji građana Trebinja, bio i ostao čovjek koji je veliki trud posvetio dobrobiti našeg grada. On i danas predstavlja primjer kako se treba ophoditi prema javnom dobru i kako na najbolji način koristiti resurse koje imamo, kako materijalne tako i ljudske. Prijedlog za povelju gospodinu Radoslavu Runjevcu ja doživljavam i kao poruku, kako sadašnjoj tako i budućim generacijama političara, kako na odgovoran način obavljati svoje dužnosti i na kakvim principima treba graditi karijeru“, naveo je Banjak.

Kako je istakao Dragoslav Banjak,  predsjednik Skuštine Grada Trebinja  i član komisije za nagrade i priznanja, osim za povelju Grada Trebinja, komisiji je dostavljeno i pet prijedloga za zahvalnice, kao posebnu vrstu javnih priznanja.

„Gradska Boračka organizacija predložila je da se zahvalnica posthumno dodijeli Radenku Parežaninu, koji je obavljao niz odgovornih funkcija iz oblasti zaštite i bezbjednosti građana, kako u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, tako i poslije njega. „Nosilac je Medalje za hrabrost i ordena Miloša Obilića. U poslijeratnom periodu obavljao je dužnosti inspektora za kontrolu državne granice, zamjenika komandira u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja, šefa smjene u operativnom dežurstvu, operativnog dežurnog u CJB Trebinje i pomoćnika komandira u Policijskoj stanici Trebinje. Bio je član predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinje, u tri saziva.

Za zahvalnicu Grada Trebinja predložena je i Jelena Odavić, posthumno, koja je osnivač i dugogodišnji predsjednik Kola srpskih sestara u Trebinju. Od osnivanja ove organizacije, 1991. godine, učestvovala je u velikom broju humanitarnih akcija, kojim je pomagano građanima Trebinja, kako u najtežim trenucima Odbrambeno – otadžbinskog rata, tako i nakon njegovog završetka. Njen veliki entuzijazam i želja da pomogne najugroženijima, nije je napuštao ni u poznijim godinama života, iako je bila vezana za invalidska kolica.

Miholjka Janković, dugogodišnji predsjednik udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ iz Trebinja, takođe je predložena za zahvalnicu Grada Trebinja. Kao predsjednik udruženja, sprovodila je brojne aktivnosti u cilju pomoći osobama narušenog duševnog zdravlja i bolesti zavisnosti. Poznata je i po svom dugogodišnjem humanitarnom i volonterskom radu, kao i žena – rekorder u dobrovoljnom davalaštvu krvi. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja.

Gradonačelnik Trebinja je predložio, uz inicijativu Aleksandra Koprivice, direktora Centra za socijalni rad, Borislava Grubača, nekadašnjeg direktora Bolnice u Trebinju i Rajka Ćapina, dirktora JU Dom penzionera, da se zahvalnice dodijele Petru Aleksiću, našem sugrađaninu, košarkaškom treneru nastanjenom u Švajcarskoj, i Gvidu Štekliju, švajcarskom državljaninu, vitezu Malteškog reda.

„Oni su 2018. godine organizovali humanitarnu akciju, u okviru koje su ustanovama i udruženjima u Trebinju donirani automatizovani kreveti sa dušecima i drugom potrebnom opremom, hodalice, kolica za nepokretne osobe i osobe sa invaliditetom, bolnički namještaj, potrošni materijal za njegu pacijenata, uniforme za radnike i odjeća za korisnike.“, pojasnio je Dragoslav Banjak.

Konačnu riječ reći će odbornici Skupštine Grada Trebinja, na sjednici koja će biti održana sutra. Ukoliko odluke o dodjeli javnih priznanja budu donesene, povelja i zahvalnice biće uručeni na svečanoj sjednici Skupštine Grada, 13. novembra.

Na dnevnom redu sutrašnjeg zasjedanja Skupštine grada je i informacija o stanju nezaposlenosti  na području grada Trebinja, izvještaj o realizaciji godišnjeg programa rada Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Naša radost“ za ovu i proteklu godinu, kao i prijedlog odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti na području grada Trebinja.

Sjednica gradskog parlamenta zakazana je za sutra, sa početkom u 10 časova, uz direktan prenos Radio Trebinja.

Radio Trebinje


Povezane vijesti

Usvojen Godišnji program rada gradonačelnika i Gradske uprave za 2020.

eTrebinje

Donesena odluka o dobitnicima Svetosavske nagrade

eTrebinje

Gradska kasa u narednoj godini “teška” 32 miliona maraka

eTrebinje

Usvojen Nacrt budžeta za iduću godinu od 32.390.000 KM

eTrebinje

Razgovor sa Radom Runjevcem dobitnikom Povelje Grada Trebinja (Video)

eTrebinje

Obilježen Dan oslobođenja Trebinja, Radu Runjevcu Povelja Grada (VIDEO)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više