eTrebinje
Trebinje

Povelja grada Trebinje ide Radoslavu Runjevcu


Odbornici Skupštine grada Trebinja na današnjoj sjednici jednoglasno su podržali prijedlog gradonačelnika Mirka Ćurića da se ovogodišnja Povelja Grada Trebinja, za izuzetne zasluge za razvoj i promociju grada i unapređenje kvaliteta života njegovih građana dodijeli našem sugrađaninu Radoslavu Radu Runjevcu, a Zahvalnice Grada Trebinja – Petru Aleksiću, Gvidu Štekliju, Miholjki Janković, te posthumno Radenku Parežaninu i Jeleni Odavić.

Kako je naveo Dragoslav Banjak, predsjednik Komisije za nagrade i priznanja,  Radoslav Runjevac, nekadašnji predsjednik SO Trebinje, direktor HET-a i predsjednik FK Leotar, „bio je i ostao čovjek koji je veliki trud posvetio dobrobiti našeg grada“.


„Za vrijeme dok je gospodin Runjevac obavljao dužnost predsjednika SO Trebinje (1974-1978.) realizovano je više privrednih i infrastrukturnih projekata, presudnih za konačno oblikovanje Trebinja kao urbane i razvijene sredine. Tada su osnovane nove privredne organizacije: RO ‘Popovo polje’, ‘Asfalter’, ‘Luč’ je prerastao iz veće stolarske radionice u savremenu fabriku namještaja i građevinske stolarije, izgrađen je rezervoar za snabdijevanje Trebinja vodom u visokim zonama, osnovano je Radio Trebinje, otvorena prva velika robna kuća ‘Borac’, izgrađena nova zgrada PTT-a  u Policama, započeta urbanizacija i izgradnja Ivanice, a realizovani su i brojni drugi, manji projekti“, naveo je Banjak u obrazloženju prijedloga.

Za vrijeme dok je Radoslav Runjevac rukovodio HET-om, dodaje se u obrazloženju, ovo preduzeće je je bezrezervno podržalo sve privredne i infrastrukturne projekte i postavilo standard društveno odgovornog poslovanja u ovom dijelu Hercegovine.

„Realizovan je i ‘generacijski poduhvat’, izgradnjom fekalne i oborinske kanalizacije. Tada su uređene i rekonstruisane sve trebinjske ulice, a zasađeno je i novo zelenilo. Radoslav Runjevac imao je važnu ulogu u stvaranju preduslova da FK ‘Leotar’ konačno postane jugoslovenski drugoligaš. Više godina bio je ili na čelu ili član organa ovog kluba, ali istovremeno i član brojnih sportskih foruma na nivou tadašnjih BiH i Jugoslavije, a kasnije i Republike Srpske. Posebno je važno da se istakne da je gospodin Runjevac, u percepciji građana Trebinja, bio i ostao čovjek koji je veliki trud posvetio dobrobiti našeg grada. On i danas predstavlja primjer kako se treba ophoditi prema javnom dobru i kako na najbolji način koristiti resurse koje imamo, kako materijalne tako i ljudske. Prijedlog za povelju gospodinu Radoslavu Runjevcu ja doživljavam i kao poruku, kako sadašnjoj tako i budućim generacijama političara – kako na odgovoran način obavljati svoje dužnosti i na kakvim principima treba graditi karijeru“, naveo je Banjak.

Osim za Povelju Grada Trebinja, Komisiji je tokom javnog poziva dostavljeno i pet prijedloga za Zahvalnice, koje su posebna vrsta javnih priznanja. Za niz odgovornih funkcija iz oblasti zaštite i bezbjednosti građana, kako u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, tako i poslije njega Radenku Parežaninu Zahvalnica je dodijeljena posthumno.

„Gradska Boračka organizacija predložila je da se zahvalnica posthumno dodijeli Radenku Parežaninu, koji je obavljao. Nosilac je Medalje za hrabrost i ordena Miloša Obilića. U poslijeratnom periodu obavljao je dužnosti inspektora za kontrolu državne granice, zamjenika komandira u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja, šefa smjene u operativnom dežurstvu, operativnog dežurnog u CJB Trebinje i pomoćnika komandira u Policijskoj stanici Trebinje. Bio je član predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinje, u tri saziva“, rekao je Banjak.

Zahvalnica Grada Trebinja posthumno je, odlukom svih 25 prisutnih odbornika, danas dodijeljena i Jeleni Odavić, koja je osnivač i dugogodišnji predsjednik „Kola srpskih sestara“ u Trebinju.

„Od osnivanja ove organizacije, 1991. godine, učestvovala je u velikom broju humanitarnih akcija, kojim je pomagano građanima Trebinja, kako u najtežim trenucima Odbrambeno-otadžbinskog rata, tako i nakon njegovog završetka. Njen veliki entuzijazam i želja da pomogne najugroženijima, nije je napuštao ni u poznijim godinama života, iako je bila vezana za invalidska kolica“, naveo je Banjak u obrazloženju prijedloga.

Prema skupštinskoj odluci, Zahvalnica Grada Trebinja danas je dodijeljena i Miholjki Janković, dugogodišnjem  predsjedniku Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ iz Trebinja. Kao predsjednik udruženja, ističe Banjak, sprovodila je brojne aktivnosti u cilju pomoći osobama narušenog duševnog zdravlja i bolesti zavisnosti.

„Poznata je i po svom dugogodišnjem humanitarnom i volonterskom radu, kao i žena – rekorder u dobrovoljnom davalaštvu krvi. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja“, pojasnio je predsjednik Komisije za nagrade i priznanja.

Na osnovu prijedloga gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, uz inicijativu Aleksandra Koprivice, direktora Centra za socijalni rad, Borislava Grubača, nekadašnjeg direktora Bolnice u Trebinju i Rajka Ćapina, direktora JU Dom penzionera, Zahvalnice Grada Trebinja dodijeljene su i Petru Aleksiću, našem sugrađaninu, košarkaškom treneru nastanjenom u Švajcarskoj, i Gvidu Štekliju, švajcarskom državljaninu, vitezu Malteškog reda.

„Oni su 2018. godine organizovali humanitarnu akciju, u okviru koje su ustanovama i udruženjima u Trebinju donirani automatizovani kreveti sa dušecima i drugom potrebnom opremom, hodalice, kolica za nepokretne osobe i osobe sa invaliditetom, bolnički namještaj, potrošni materijal za njegu pacijenata, uniforme za radnike i odjeća za korisnike“, pojasnio je Dragoslav Banjak.

Tokom diskusije, odbornici Milka Butulija, Rajko Ćapin, Zoran Anđušić i Lazar Vučković  istakli su da su se naši sugrađani zasluženo našli među prijedlozima za javna priznanja, pri čemu je Vučković dodao da zahvalnicu, zbog velikog zalaganja za poboljšanje nataliteta u našem gradu i regiji, zaslužuje i Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“, za šta će, kako je naveo, za naredni javni poziv dostaviti svoju inicijativu i potrebnu dokumentaciju.

Povelja Grada Trebinja i Zahvalnice biće uručene na svečanoj sjednici Skupštine grada, 13. novembra.

Radio Trebinje


Povezane vijesti

Digitalni udžbenik geografije za šesti razred autora Dragoslava Banjka izučavaće i učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”

eTrebinje

Čestitka građanima povodom krsne slave grada

eTrebinje

Udžbenik trebinjskog profesora geografije najinovativniji za novi poduhvat ministarstva

eTrebinje

Dragoslav Banjak: Da nije bilo Momira, Trebinje ne bi bilo u Republici Srpskoj (Video)

eTrebinje

Najava: Predavanje Dragoslava Banjka na Fakultetu za proizvodnju i menadžment

eTrebinje

Obilježen Dan borca Republike Srpske

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više