eTrebinje
Video Trebinje

Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (Video)

TРЕБИЊЕ, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић, потпредсједник Скупштине Мијат Шаровић и начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић разговарали су данас са представницима 11 организација које заступају лица са инвалидитетом у Tребињу, поводом Међународног дана лица са инвалидитетом.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, potpredsjednik Skupštine Mijat Šarović i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević razgovarali su danas sa predstavnicima 11 organizacija koje zastupaju lica sa invaliditetom u Trebinju, povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da Gradska uprava pokušava da izađe u susret osobama sa invaliditetom koliko je u mogućnosti.


“Predsjednik Republike Srpske donirao je lift za fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju na naš prijedlog, jer tu imamo dvije osobe sa invaliditetom kojima je to neophodno. U narednom periodu ćemo pokušati, a evo i sada prilikom izrade budžeta za 2020. godinu planiramo da povećamo grant za osobe sa invaliditetom”, rekao je Ćurić.

On je dodao da Gradska uprava raspisuje javni poziv za dodjelu sredstava osobama sa invaliditetom i u zavisnosti od projekata koji se predlože ta sredstva budu raspoređena na njihov prijedlog.

Predsjednik trebinjskog Udruženja amputiraca Miroslav Andrić rekao je novinarima da ovo udruženje ima dobru saradnju sa Gradskom upravom koja je uradila mnogo na unapređenju položaja lica sa invaliditetom.

“Grad Trebinje je uradio mnogo što se tiče osoba sa invaliditetom, počevši od arhitektonskih barijera. Nismo zadovoljni parking mjestima u gradu, pošto ih je vrlo malo i to se ne poštuje, ali uglavnom imamo vrlo dobru saradnju i napredak čak i sa obrazovnim ustanovama”, rekao je Andrić.

Predsjednik Saveza za koordinaciju svih udruženja osoba sa invaliditetom istočne Hercegovine Branimir Tamindžija rekao je da su se danas okupili da promovišu prava lica sa invaliditetom, da ukažu na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju ta lica i ujedno da pokažu šta rade organizacije koje okupljaju ta lica.

“Imamo mnogo poteškoća, svakodnevno se suočavamo sa ogromnim arhitektonskim barijerama, te problemima oko zapošljavanja lica sa invaliditetom”, naveo je Tamindžija.

On je dodao da Udruženje oboljelih od multiple skleroze nije zadovoljno odredbama novog zakona o socijalnoj zaštiti, ističući da svim licima sa invaliditetom treb aomogućiti pravo na ličnu invalidninu.

“To je diskriminacija i nećemo dopustiti da se tako nešto dešava u Republici Srpskoj”, rekao je Tamindžija.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je ustanovljen 1992. godine kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da ga obilježavaju s ciljem da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. 

Video prilog Nebojše Kolaka

SRNA


Povezane vijesti

Pronaći rješenje za isplatu penzija i otplatu kredita fizičkih lica

eTrebinje

Ćurić: Cijeli grad stavljen pod svojevrsnu kontrolu

eTrebinje

NOVA MJERA U TREBINJU – Objavljivanje identiteta lica u samoizolaciji

eTrebinje

Ćurić posjetio granične prelaze kod Trebinja: Utvrditi i otkloniti sve slabe tačke

eTrebinje

Ćurić: Ne napuštajte grad bez velike potrebe

eTrebinje

Sastanak Ćurić – Ivancov: Trebinje može da proizvodi za rusko tržište

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više