eTrebinje
Trebinje

Agrarni fond: Poljoprivrednicima u Trebinju ove godine na raspolaganju 300 000 KM

Izvor:

Fotografija:


Za programe podrške poljoprivrednim proizvođačima ove godine Grad Trebinje preko Agrarnog fonda obezbijedio je 300.000 KM, što je do sada najveće budžetsko izdvajanje za agrar.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina je pojasnio da će sredstva biti plasirana kroz deset programa podrške. Nastojali su, dodaje, da pokriju kompletnu poljoprivrednu proizvodnju – a javni pozivi za korisnike biće raspisivani periodično i u skladu sa kalendarom poljoprivrednih radova.

Program podrške individualnim poljoprivrednim proizvođačima, sa obezbijeđenih 40.000 KM, raspisan je tokom cijele godine, a kao i lani – kroz program privođenja zemljišta kulturi – mehanizacija Agrarnog fonda zainteresovanim korisnicima obrađivaće zemljište potpuno besplatno.


„S tim što onima kojima je to potrebno za novoobrađene poljoprivredne površine mi kupujemo sadni materijal – rasad povrća ili sadnice nekog voća. Tokom marta ili aprila raspisaćemo i javni poziv za dodjelu rasada paprike i paradajza, koji su naši inžinjeri proizveli u našem plasteniku. Ove godine smo posijali oko 15.000 sadnica paprike i paradajza, a radićemo na način da veće količine podijelimo kako bi korisnici mogli da proizvedu i višak za tržište, koji ćemo – kako će ugovorima biti definisano – dijelom da otkupimo, po cijeni koja je aktuelna na tržištu“, pojasnio je Dutina.

I ove godine Agrarni fond je planirao sredstva za subvencionisanje troškova električne energije udruženjima korisnika voda, za šta će biti izdvojeno 12.000 KM. Dva javna poziva – u aprilu i avgustu – namijenjena su pčelarima početnicima – za dodjelu pčelarskih paketa, ukupne vrijednosti 22.000 KM.

„Takođe, u maju je planiran javni poziv za dogradnju i rekonstrukciju stočarskih objekata, za šta smo izdvojili 30.000 KM. Ove godine prvi put uvodimo i pravilnik za nabavku žive stoke – muznih grla goveda, što smo planirali za jun a za ovu namjenu smo izdvojili i najviše novca iz agrarnog budžeta – 80.000 KM“, istakao je Dutina.

U iznosu od 40.000 KM obezbijeđen je i mini grant za nabavku različite poljoprivredne opreme – od mehanizacije, muzilica, do opreme za pčelare, poput vrljacki ili topionika za vosak. Za nabavku i dodjelu plastenika, planiranu u septembru, rezervisano je 50.000 KM, dok je u decembru javni poziv za drugu sezonu programa kooperantske saradnje u proizvodnji krompira.

„Ove godine smo podijelili pet tona sjemenskog krompira, uz obavezu da proizvođači nama prodaju određenu količinu roda, 700 kg po dunumu, po cijeni od 0,40 KM, što smatramo da je fer cijena – s obzirom na to da su korisnici besplatno dobili i sjemena i obradu zemljišta. Na ovaj način želimo da osnažimo i naše otkupne stanice, kojih imamo ukupno četiri“, zaključio je Dutina.

On je napomenuo da će uz sredstva namijenjena programima podrške poljoprivrednicima, na raspolaganju Agrarnom fondu biti i dodatnih 200.000 za kapitalne investicije.

radiotrebinje.com


Povezane vijesti

Podijeljeno 206 sjetvenih paketa (Video)

eTrebinje

Besplatna dodjela zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju (Video)

eTrebinje

Poziv za besplatnu dodjelu parcela za povrtlarsku proizvodnju

eTrebinje

Sadi se i tamo gdje se ni vilama nije radilo

eTrebinje

Trebinjski Agrarni fond od ponedjeljka na novoj adresi

eTrebinje

Podijeljeno pet tona sjemenskog krompira

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više