eTrebinje
Republika Srpska

Svako od nas treba da se zapita šta smo to radili kad je povećan broj zaraženih


Predsednica Republike Srpske za priče o navodnom kolapsu zdravstvenog sistema kaže da joj deluje da besposleni nastoje da kritikuju one koji su prezaposleni i da u jednom ovakvom problemu nastoje da leče svoje frustracije

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se epidemiološka situacija u Srpskoj usložnila, ali da će se pratiti trendovi i slušati struka kada je reč o daljim koracima.


-Pratićemo trendove, ali sigurno da je se situacija usložnila. Sad kad je trebalo da se broj zaraženih smanjuje, on raste već nekoliko prethodnih dana i to jeste zabrinjavajuće. Već smo skoro dva meseca u posebnom režimu i nije bilo očekivano da se to desi. Osim toga, mi smo svih tih sedmica do pre par dana mogli biti sasvim zadovoljni situacijom koja je bila pod kontrolom, ali sad imamo pokazatelje koji nisu ohrabrujući – istakla je predsednicaSrpske za SRNU

Cvijanovićeva je rekla da će, ako bude neophodno, morati ponovo da se pooštre neke mere, iako se krenulo u postepenu relaksaciju.

– Epidemiolozi nam kažu da do toga dolazi kad se krene sa opuštanjem mera, ali ostaje da se vidi da li je reč o tome ili nešto drugo. U svakom, slučaju, slušaćemo struku kad je reč o narednim koracima – poručila je Cvijanovićeva.

Na pitanje s čim se može dovesti u vezu neočekivani rast zaraženih u devetoj sedmici epidemije i u čemu se pogrešilo, predsednica Republike je ocenila da ne postoji drugo objašenje osim da je tom pogoršanju doprinelo nedovoljno poštovanje mera.

-Ili, bolje rečeno, uprkos tome što smo preduzeli sve da se spreči širenje virusa, to se ipak desilo, a ne bi se desilo da nivo kontakata nije bio veći od dozvoljenog. Treba reći da je ogromna većina građana bila na visini zadatka, ali je bilo i onih koji su to ugrozili jer je bilo okupljanja, nepridržavanja distance, bilo je i onih koji nisu nosili zaštitne maske ili su ih nosili kao ukras ispod brade – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da kao rezultat takvih ponašanja Republika Srpska danas, dva meseca nakon što je detektovan prvi slučaj zaraze, ima ovakav rast zaraženih i dosta pacijenata u teškom stanju.

– Najbolje bi bilo da se svako od nas zapita šta je to uradio suprotno propisanim merama u zadnje vreme pa je došlo do rasta zaraženih i obolelihu vreme kad je trebalo da izlazimo iz krize, umesto što krivicu prebacujemo na zdravstveni sektor, a vidim da to neki rade – navela je predsednica Srpske.

Govoreći o tome da li je eventualno ranije trebalo pooštriti kaznenu politiku i da li bi to pomoglo u suzbijanju širenja virusa, predsednik Srpske je istakla da nikad nije moguće oslanjati se samo na svest pojedinca, te da se zato i propisuju sankcije.

-K ao što sam rekla i onda kad imate ogromnu većinu onih koji su odgovorni, manji broj neodgovornih to sve može da pokvari. Moguće da nisu svi pravilno postavili prioritete, a prioritet broj jedan je zdravlje pojedinca i zajednice, a tek onda sve druge stvari, uključujući i druženje i okupljanje.

Sad kad vidimo ovo pogoršanje naravno da svi razmišljamo da je kaznenu politiku trebalo pojačati odmah na početku i rigorozno kažnjavati one koji se ne pridržavaju mera. A, opet, da smo to odmah učinili, onda bi ovi razni ‘dušebrižnici’ rekli kako se bez potrebe teroriše narod. Sad vidimo da je bilo potrebe, naglasila je ona.

U svakom slučaju, navela je Cvijanovićeva, pooštravanje kaznene politike je opravdano i zato očekuje od policije, komunalne policije i svih inspektora da bez izuzetka koriste svoja ovlaštenja u skladu sa donesenom uredbom i da tu bude nulta tolerancija.

Na pitanje da li su mere bile adekvatne i da li postoji odgovarajuća spremnost zdravstvenog sistema s obzirom na tvrdnje pojedinaca da nema dovoljno ni lične zaštitne, ni medicinske opreme, a kritike se upućuju i na račun Univerzitetskog kliničkog centra (UKC), Cvijanovićeva je odgovorila da su mere bile i adekvatne i pravovremene, te naglasila da su zdravstveni radnici odradili ogroman posao i na svojim plećima nose ogroman teret boreći se sa ovim zlom.

-Uz sve zahtevne poslove koje obavljaju na svojim radnim mestima u ovim vanrednim okolnostima, predano su upozoravali stanovništvo na opasnosti i neumorno objašnjavali šta sme, a šta ne sme da se radi. Ali, ako stanovnici ne poštuju mere, onda nema zdravstvenog sistema na svetu koji može da se izbori u takvoj situaciji, što znači da je odgovornst na svakom pojedincu ponaosob,istakla je predsednica RS.

Što se tiče tih priča o navodnom kolapsu sistema, Cvijanovićeva je u intervjuu Srni navela da joj deluje da besposleni nastoje da kritikuju one koji su prezaposleni i da u jednom ovakvom problemu nastoje da leče svoje frustracije umesto da daju doprinos opštem dobru, a u krajnjem slučaju i svojim kolegama.

-Naravno, ljudi iz UKC su najpozvaniji da govore o funkcionisanju svoje ustanove, ali ono što svaki dobronameran građanin vidi jeste da je upravo na našim zdravstvenim radnicima u UKC najveći teret ove epidemije i da su oni pod najvećim pritiskom. Ne bi tako bilo da su se svi pridržavali propisanih mera.

A, najmanje što mi, kao građani, možemo da učinimo jeste da tim ljudima koji su na prvoj liniji fronta odamo priznanje na nadljudskim naporima koje čine spasavajući živote drugih, i naravno da im olakšamo time što ćemo raditi ono što nam kažu da treba da radimo, a ne suprotno od toga, poručila je Željka Cvijanović.


Povezane vijesti

Cvijanović: SNSD spreman za lokalne izbore, cilj 80 odsto glasova

eTrebinje

Dodik: Mjere i disciplina građana osujetili eskalaciju epidemije

eTrebinje

KAZNE DO 9.000 KM Evo šta piše u Uredbi predsjednice Srpske o zabrani izazivanja panike i nereda

eTrebinje

Predsjednica Srpske u ponedjeljak donosi prve uredbe sa zakonskom snagom

eTrebinje

HUMAN GEST PREDSJEDNICE SRPSKE Željka Cvijanović se ODRIČE pola martovske plate

eTrebinje

Ostanite kod kuće, ne želimo u Srpskoj slike kao u Italiji

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više