eTrebinje
Republika Srpska

Na računu Fonda solidarnosti oko 58 miliona maraka: Kompanija Mtel uplatila 100.000 KM

zgrada-vlade-republike-srpske
Zgrada Vlade Republike Srpske

Na računima Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske do sada je uplaćeno oko 58 miliona KM. Od tog iznosa 50 miliona KM je izdvojeno iz budžeta, 3,7 miliona se odnosi na plate budžetskih korisnika odnosno njihovih dobrovoljnih izdvajanja iz ličnih primanja a ostatak su donacije pravnih i fizičkih lica, potvrđeno je u ministarstvu finansija Republike Srpske.

Listu uplatioca koji su za Fond solidarnosti izdvojili 100.000 KM i više predvodi Komopanija Mtel a.d. Banjaluka. Podsjećamo Kompanija Mtel je omogućila i besplatan pristup sajtu RTRS kako bi učenici mogli pratiti nastavu na daljinu.


Takođe Mtel je studentima i srednjoškolcima, koji nisu imali pristup internetu, omogućila 15 Gigabajta mjesečno, a učestvovali su i u finansiranju 1.000 Raspberi Paj mini računara koji se ovih dana dijele učenicima osnovnih škola iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj.

U ministartsvu finansija Republike Srpske navode da se pored Kompanije Mtel na spisku uplatioca koji su za Fond solidarnosti izdvojili 100 .00 KM i više nalaze i NLB Banka ad Banja Luka, “Atlantik Argeta” doo Sarajevo, “Vilijams” d.o.o., i “MG Mind” grupacija.

-Veliki broj privrednih subjekata je izvršio uplate u Fond solidarnosti, odzivom smo zadovoljni. Podaci o uplatama na račune Fonda solidarnosti su dostupni javnosti na internet adresi Ministarstva finansija Republike Srpske i na stranici koronavirususrpskoj.com koja je formirana u cilju informisanja javnosti u vezi sa krizom izazvanom aktuelnom pandemijom virusa korona – pojašnjavaju u ministartsvu finansija Republike Srpske.

Podsjećanja radi, Vlada Srpske prihvatila je na sjednici održanoj 15. aprila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske. Prema podacima iz Vlade nadležnost novog Fonda je upravljanje i raspolaganje namjenski sredstvima za obnovu Republike, te uspostavljanje i vođenje jedinstvenog registra šteta. Dalje, Fond će se puniti iz posebnog doprinosa za solidarnost, poreskih prihoda koji se za tu namjenu plaćaju po posebnim zakonima, domaćih i inostranih donacija, budžetskih sredstava Republike Srpske, koji uključuju domaće i strane zajamove i kredite, budžeta lokalnih zajednica, sredstava dobijenih prodajom imovine stečene u krivičnom djelu i iz drugih izvora.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više