eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Mostar: Privodi se kraju obnova nekad najveće pravoslavne crkve na Balkanu

Izvor:

Fotografija:


Na Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru postavljena je kapa zvonika. To je i zadnji dio grubih građevinski radova na mostarskom hramu, gdje bi ove godine trebala početi i prva bogosluženja.

”Kapa zvonika je postavljena, a tokom narednih dana se na nju postavlja bakar i krst, čime ćemo završiti grube građevinske radove u potpunosti”, kaže za Klix.ba mostarski paroh Radivoje Кrulj.


On ističe kako je taj dio već trebao biti završen, ali da su zbog pandemije uzrokovane pojavom koronavirusa radovi bili obustavljeni na mjesec dana.

”Prije nekoliko dana smo nastavili sa radovima i jako sam zadovoljan urađenim do sada”, kaže Krulj navodeći kako sada slijedi uređenje unutrašnjosti ove poznate mostarske bogomolje.

Prema onome što je još ostalo, potpuni završetak svih radova mogao bi biti okončan u ovoj godini, ako finansijska sredstava to budu dozvolila.

”Ekonomska kriza koja se najavljuje vjerovatno će nam to otežati, ali borit ćemo se, aplicirati i tražiti sredstva, pa šta Bog da”, kaže Krulj.

Za građevinske radove do sada je utrošeno osam miliona maraka što je bilo i previđeno prema predračunu i potpisanom ugovoru koji je iznosio tačno 8.017.152 KM.

”Kad završimo ove građevinske radove, mi ćemo biti na, od prilike, osam miliona KM sa instalacijama koje će se još uraditi”, ističe Krulj navodeći kako je prema planu tako i previđeno.

No, uređenje unutrašnjosti, kako napominje, nije obuhvaćeno ugovorom o građevinskim radovima, pa se tek sada trebaju izabrati najbolji ponuđači i osigurati finansijska sredstava.

”Sad sve zavisi od finih umjetničkih radova, jer nam slijedi ukrašavanje, slikanje fresaka, ikone, ornamenti … Tek treba da uzmemo ponude i skupljamo novac”, kaže Krulj .

Naglašava kako se sigurno neće raditi megalomanski sve odjednom, ali će se kako tvrdi raditi kvalitetno i s puno pažnje.

”Bitno je da je se sve definisalo projektom enterijera, a onda se radi dio po dio. Istinski se nadam da ćemo uskoro završiti i da ćemo se svi zajedno, cijeli Mostar radovati stavljanju u funkciju Saborne crkve, poručuje mostarski paroh Krulj.

Obnova nekad najveće pravoslavne crkve na Balkanu, koja datira s kraja 19. stoljeća, počela je prije 10 godina, a kako je Krulj u više navrata isticao, ujedinila je ljude svih vjera i nacija s namjerom da se Sabornoj crkvi svete Trojice vrati prijeratni sjaj, jer je uz Stari mosta ona simbol Mostara.

Spomenik je kulture Bosne i Hercegovine i nalazi se u nultoj zaštiti kao spomenik UNESCO-a.

Saborna crkva u Mostaru srušena je i do temelja spaljena sredinom 1992. godine, a do danas niko za to nije odgovarao.

KLIX


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više