eTrebinje
Republika Srpska

Cvijanović: SNSD spreman za lokalne izbore, cilj 80 odsto glasova

Izvor:

Fotografija:


SNSD je potpuno spreman za lokalne izbore bez obzira da li će biti održani u oktobru, novembru ili će biti pomjereni, a izborni cilj je osvajanje 80 odsto glasova, izjavila je večeras potpredsjednik ove stranke Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je navela da je tokom sastanka u Istočnom Sarajevu Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvima opštinskih i gradskih odbora te stranke iz Izborne jedinice osam sagledano stanje u opštinskim i gradskim organizacijama SNSD-a, te da su analizirane stvari koje su vezane za pripremu lokalnih izbora.


“Izrazili smo potpuno nezadovoljstvo činjenicom da imamo Centralnu izbornu komisiju BiH u koju su izabrani članovi mimo konkursne procedure, na način koji je veoma čudan i koji upućuje na jedan cilj – manipulaciju vezano za izborni proces, što se svakako ne smije dopustiti”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je začuđuje činjenica da izostaje reagovanje stranaca koji obično govore o pravnoj državi i kako se moraju sprovoditi procedure.

Cvijanovićeva je rekla da su na večerašnjem sastanku jasno definisane politike sa koalicionim blokom, te da očekuju učešće svih koalicionih partija na republičkom nivou da budu dio koalicionih aranžmana na lokalnim nivoima.

“Gdje koalicija ne bude potpuna, to će se odraziti na određena dijeljenja pozicija kada je riječ o republičkom nivou. Biće uskraćeni za tu podršku s obzirom na to da na lokalnom nivou ne daju svoj doprinos i sve ono što jesu koalicione politike”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će dogovor sa koaliconim partnerima biti u potpunosti postignut.

“Mi smo danas ovdje konstatovali da postoje određena kretanja kada je u pitanju koaliciona struktura. Došlo je do određenih dijeljenja, ali su oni svi ostali u okviru koalicionog bloka”, objasnila je Cvijanovićeva i izrazila uvjerenje da će i u budućnosti biti snažna podrška Vladi Republike Srpske i svemu što je politka Vlade.

Prema njenim riječima, na sastanku je analizirano stanje u vezi sa virusom korona kako sa zdravstvenog, tako i sa finansijskog aspekta, te izraženo zadovoljstvo zbog sposobnosti institucija.

“Prošli smo krizu na prilično zadovoljavajući način. Ono što je važno u budućem periodu jeste obezbijediti jačanje stabilnosti javnih finansija tako da naš budžet može da izvršava obaveze budžetskim korisnicima”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković iskazao jasne i precizne projekcije budućih kretanja u smislu umanjenja posljedica izazvanih virusom korona, te da je otežavajuća stvar nedostatak dogovora na nivou BiH.

“Postoje manipulacije na nivou BiH. Tamo postoje dvije većine. Jedna koja je izglasala Savjet ministara i koja jeste suštinska i sadržana od pobjednica na izborima, i ona druga manipulativna većina ona koja se povremeno pravi, to su gubitnici. Imate SDA koja sa gubitnicima iz Republike Srpske SDS-om i PDP-om i ostalim probošnjačkim partijama pravi aranžmane i upravo ti aranžmani su izabrali nelegalni i nelegitimni sastav CIK-a”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je pozvala nadležne organe da se odrede u vezi sa tim, navodeći da je u potpunosti zaobiđena konkursna procedura.

Cvijanovićeva je ponovila da je SNSD potpuno spreman za lokalne izbore, te da je izborni cilj osvajanje 80 odsto glasova.

Zbog blokade novca MMF-a Srpska treba tražiti pravnu zaštitu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ne očekuje ništa specijalno od sjednice Upravnog odbora Centralne banke BiH jer su svjesni da je do blokade pristupa sredstvima MMF-a od 330 miliona evra došlo zbog toga što ne postoji dogovor bošnjačkih i hrvatskih partija radi problema u okviru Federacije BiH (FBiH), odnosno dijeljenja novca između federalnog nivoa i kantona, te da Srpska treba naći načina da se pravno zaštiti.

“U suštini to je težak politički nesporazum ili problem koji tamo postoji godinama i on se sada nažalost odrazio i na ovaj aranžman”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da Republika Srpska zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu.

“Ovdje postoje neprincipijelne stvari – prva je da mjesec dana stoji novac koji je dodijeljen, a druga stvar jeste da mi moramo plaćati obaveze za taj novac, odnosno kamate za novac koji nismo povukli. Republika Srpska aspolutno zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu i mislim da moramo preduzimati određene pravne radnje i zaštitisi sebe jer ne bismo ušli u pravljenje takvog aranžmana da smo mislili da će iza toga biti ovakve špekulativne stvari, smicalice i prevarantska priča”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Republiku Srpsku ne interesuju nesređeni odnosi u okviru FBiH.

“Ako smo sa nekim sjeli i dogovorili se, definisali i potpisali Pismo namjere, napravili sve što je vezano za taj aranžman, očekujemo da povučemo sredstva, inače ne bismo razgovarali i smatrali da imamo nekoga za partnera da se dogovaramo”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da u kratkom roku ne očekuje nikakve pomake i da smatra da se u pravnom smislu Republika Srpska mora zaštititi.


Povezane vijesti

Prati se situacija, teško da će biti vraćene ukinute mjere

eTrebinje

Cvijanović: Vrijeme da se otvori priča o novom Ustavu RS

eTrebinje

Svako od nas treba da se zapita šta smo to radili kad je povećan broj zaraženih

eTrebinje

KAZNE DO 9.000 KM Evo šta piše u Uredbi predsjednice Srpske o zabrani izazivanja panike i nereda

eTrebinje

Predsjednica Srpske u ponedjeljak donosi prve uredbe sa zakonskom snagom

eTrebinje

HUMAN GEST PREDSJEDNICE SRPSKE Željka Cvijanović se ODRIČE pola martovske plate

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više