eTrebinje
Umjetnost i kultura Region Vijesti

UKS traži odgovornost: Uvreda za učenike, profesore i samu Desanku

Izvor:

Fotografija:


Udruženje književnika Srbije (UKS) zatražilo je danas odgovore i odgovornost onih koji su poznatu srpsku pjesnikinju Desanku Maksimović proglasili “nižerazrednom” pjesnikinjom u srpskim školama.

“Ne samo da ne tražimo pomilovanje, već odgovor(nost) nadležnih, budući da je ovo nezamisliv čin rušenja nacionalnog i istorijskog identiteta srpskog naroda upravo tamo gde on treba da se oblikuje u školama”, naglašavaju iz Udruženja.

Iz Udruženja poručuju da je njena zbirka “Tražim pomilovanje” među najboljim pjesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne, svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju.

Čini se, ističu iz ovog udruženja, da smeta što se u njima pjeva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno savremenom ključu, koji smeta samo onima kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog nasljeđa.

Udruženje navodi da je ovaj čin je i uvreda za srpske učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se u obrazloženju zbog čega je izbačena tvrdi da se “vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe”, te da “postoji bojazan da bi i učenici pogriješili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj”.

“Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj epohi govore? I zašto se sumnja u stručnost naših profesora i nastavnika književnosti, kao i nivo zrelosti i svesti naših mladih”, pitaju iz Udruženja.

Udruženje književnika Srbije ističe da ima obavezu da postavi ova pitanja i zahtjeve, jer bez njegovih članova, preminulih i živih, nezamislivo govoriti o srpskoj književnosti i njenom doprinosu razvoju prosvjete u Srbiji.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije donio je odluku prije dva dana da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pjesnikinje “Tražim pomilovanje”.

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević je rekao da to neće dozvoliti i da ta odluka nije konačna, dok je premijer Ana Brnabić poručila da se Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz obrazovnog sistema Srbije.

SRNA


Povezane vijesti

U Beogradu skup protiv nasilja, desetine hiljada ljudi u šetnji, blokade Gazele i Brankovog mosta

eTrebinje

Vlahovićeve majstorije za krucijalna tri boda Srbije

eTrebinje

Haos u Skupštini Srbije: Tvrdio da ne prozivaju prisutne pa iskočio ispod klupe (VIDEO)

eTrebinje

Pogoršana situacija u Srbiji: Visina snijega i do 70 centimetara

eTrebinje

Incident u Skupštini Srbije, opozicija prekinula Vučićevo obraćanje (VIDEO)

eTrebinje

Srpska svetinja u kojoj se nalaze mošti tri potomka Nemanjića: Skrivena od radoznalih pogleda

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više