eTrebinje
Republika Srpska Bosna i Hercegovina Vijesti

Najveća žarišta ilegalnog ulaska migranata – Zvornik, Hum i Trebinje

Izvor:

Fotografija:


Najveći broj lica otkrivenih u nezakonitom pokušaju ilegalnog prelaska granice BiH bili su državljani Pakistana – 1.615, Avganistana 1.449, Maroka 366, Iraka 237, Egipta 119, Sirije 82 i Irana 79, dok je ostalih 240 lica imalo druga državljanstva… Dugogodišnji problem nedostatak policijskih službenika, novom sistematizacijom radnih mjesta predviđeno njih 1.300…

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je da su najveća žarišta ilegalnog ulaska migranata u BiH na području Zvornika, Huma i Trebinja, te da je njih više od 74 odsto iz Pakistana i Avganistana.

Galić je u intervjuu Srni naglasio da je od 1. januara do 15. juna ove godina Granična policija BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzela mjere prema 8.732 strana državljana.

“Od ovog broja u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska evidentirano je 4.187 lica, dok je od pokušaja nezakonitog ulaska odvraćeno 4.545 lica”, naveo je Galić.

Prema njegovim riječima, najveći broj lica otkrivenih u nezakonitom pokušaju ilegalnog prelaska granice BiH bili su državljani Pakistana – 1.615, Avganistana 1.449, Maroka 366, Iraka 237, Egipta 119, Sirije 82 i Irana 79, dok je ostalih 240 lica imalo druga državljanstva.

On je naveo da značajan pad broja lica zatečenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju prelaska evidentiran od polovine marta, kada su u susjednim zemljama preduzete mjere zbog pandemije virusa korona.

Galić je istakao da je ublažavanje ili ukidanje tih mjera od polovine maja dovelo do ponovnog pojačanog migracijskog pritiska na granicu BiH, posebno na području koje pokriva Jedinica granične policije Zvornik, kao i duž cijele granice sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom.

“Kada je riječ o izlazu iz BiH, najveći pritisak evidentiran je na području Unsko-sanskog kantona, što je bio slučaj i u prethodnom periodu”, rekao je Galić.

Na pitanje da li bezbjednosne agencije u BiH na adekvatan način razmjenjuju podatke, Galić je naglasio da je u proteklom periodu ostvarena dobra saradnja sa svim policijskim agencijama iz domena razmjene informacija i pružanja međusobne podrške.

“Na osnovu Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice između Granične policije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u skladu sa potrebama, ispomoć u obavljanju poslova nadzora i zaštite granice BiH kontinuirano pružaju policijski službenici MUP-a Srpske. Do pojave pandemije kovid-19, na mjesečnom nivou angažovana su u prosjeku 104 policijska službenika MUP-a Srpske, dok je od kraja marta ispomoć smanjena na 52 policajca”, precizirao je Galić.

On je naveo da je Granična policija uputila zahtjev MUP-u za dodatni angažman policijskih službenika za ispomoć Graničnoj policiji BiH na poslovima nadzora granice u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Zvornik.

Galić je podsjetio da je Granična policija BiH u julu prošle godine potpisala sporazume o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice sa Policijom Brčko Distrikta, te ministarstvima unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona.

Prema njegovim riječima, gorući problem Granične policije BiH je nedostatak policijskih službenika, terenskih vozila i specijalističke opreme za nadzor granice.

“Iako je početkom maja počelo sa radom 99 policijskih službenika za graničnu kontrolu, trenutno nam nedostaje njih još oko 300. Nedostatak policijskih službenika konstantno je prisutan od početka pojačanog migracijskog pritiska na BiH, što u značajnoj mjeri limitira kapacitete Granične policije BiH u obavljanju poslova nadzora granice kao osnovnog načina otkrivanja i sprečavanja nezakonitih migracija”, naglasio je Galić.

On je istakao da u svemu ovome treba imati u vidu dugogodišnji problem nedostatka policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH s obzirom na konstantan porast broja lica i prevoznih sredstava koja prelaze granicu BiH, otvaranje novih graničnih prelaza i druge okolnosti koje u kontinuitetu povećavaju obim posla.

Galić je u intervjuu Srni naveo da je Granična policija BiH počela rad na izmjenama Pravilnika o unutrašnoj organizaciji koji je u najvećoj mjeri usklađen sa standardima iz šengenskog pravnog reda, odnosno zakonodavstva Evropske unije.

Navodeći da su početkom maja izmjene pravilnika sa orazloženjem dostavili Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara, Galić je pojasnio da ukoliko bi pravilnik bio usvojen to bi u značajnoj mjeri osnažilo kapacitete Granične policije u borbi protiv nezakonitih migracija u BiH, jer je novom sistematizacijom predviđeno dodatnih 1.300 policijskih službenika.

SRNA


Povezane vijesti

Povećan broj migranata i pokušaja krijumčarenja ljudi

eTrebinje

BiH planira 5,5 miliona KM za granične prelaze Zupci i Klobuk

eTrebinje

Dvije žene uhapšene na Tjentištu – Prevozile 11 migranata

eTrebinje

Najavljena blokada graničnih prelaza sa Hrvatskom

eTrebinje

Sa ljepšim vremenom očekuje se i više migranata: Sprečavanje ilegalnih migracija i dalje jedan od prioriteta u radu policije

eTrebinje

Hrvatska policija spriječila zvaničnike EU da ispitaju stanje na granici sa BiH

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više