eTrebinje
Moda i ljepota Zabava

Neka vaša loša kosa ponovo postane zdrava i bujna

Izvor:

Fotografija:


Suha, beživotna i rijetka kosa noćna je mora svake žene. Sanjamo da imamo gustu, lepršavu kosu, poput onih sa reklame, ali kako to postići? Znamo da ste zainteresovani, pa zato sada saznajte sve o tome kako da konačno  imate njegovanu i zdravu kosu, bez puno muke.

Potajno zavidite prijateljici koja ima dugačku, sjajnu i bujnu kosu, dok je vaša potpuno beživotna i zalijepljena? Ma koliko da se trudili, njegovali je, kupovali najskuplje preparate, čini se da ništa nije dovoljno. Hajmo da zajedno nađemo rješenje za najvažnije probleme koji se javljaju kada je u pitanju kosa. Saznajte kako da od suhe i oštećene, vaša kosa postane jaka i zdrava, ali i kako da spriječite opadanje, lomljenje i mašćenje kose.

Šta je uzrok loše kose?

Priznaćete, suha i izlomljena kosa sa ispucalim krajevima ne izgleda nimalo lijepo. Dugačka, njegovana kosa oduvijek je bila simbol ženstvenosti. Osim ukoliko niste eksperimentisali i spržili je farbom ili minivalom, onda postoje konkretni razlozi zašto je vaša kosa osušena i nikakva. Ovo su najčešći uzroci suhe kose.

Genetika

Ukoliko imate izrazito suhu kožu, sklonu perutanju, onda će najvjerovatnije i vaše vlasište i kosa biti veoma suhi. U ovom slučaju česta je pojava peruti i svraba kože glave. Opadanje kose i njeno pretjerano mašćenje, takođe mogu biti uslovljeni genetikom;

Sušenje fenom i peglanje

Često sušenje kose fenom, feniranje, korišćenje figara ili pegle za kosu, naravno, dovode do njenog ubrzanog isušivanja i opadanja;

Farbanje

Farbanje, korišćenje pjene, lakova i drugih preparata za styling, jako oštećuju kosu. I sami znate koliko je kosa slijepljena i suha kada na nju stavite lak ili gel, pa onda, nemojte to raditi. Osim kada morate da imate frizuru koja bi trebala trajati cijeli dan;

Problemi zdravstvene prirode

Zdravstveni problemi, poput hormonskih promjena, disfunkcije štitnjače, neuhranjenosti, takođe mogu biti čest uzrok suvoće i prorjeđivanja kose. Provjerite svoje zdravlje;

Prečesto pranje kose

Ukoliko često perete kosu, češće od tri puta sedmično, to može dovesti do njenog isušivanja i perutanja kože glave. Znamo da vam je važno da vam kosa bude čista i sjajna, ali ako je perete prečesto, skidate prirodna ulja s vlasišta, vlasište se brže suši, a potom i kosa;

Nedovoljan unos tečnosti

Ne pijete dovoljno vode, a čudite se što imate suhu kosu i kožu? Pod hitno to promijenite i obavezno svaki dan pijte minimum 2 litre čiste vode. Promjenu ćete primijetiti brzo. Kako se kaže: “raste kao iz vode”. Isto tako će i vaša kosa brže rasti ukoliko se budete hidrirali pravilno;

Prevelik unos masti i šećera

Unos previše masti i šećera, a nedostatak prehrane bogate mineralima i hranljivim materijama, zasigurno će uticati i na vašu kosu. Primijetićete da je suha, oštećena, da opada više nego prije. Stoga, izbjegavajte dijete i obogatite svoj jelovnik zdravim namirnicama.

A da li ste znali da se problem ćelavosti sve češće javlja i kod žena? Spriječite ovaj problem na vrijeme.

O ne, kosa ubrzano opada! Kako to spriječiti?

Prirodno je da kosa opada, jer je zamjenjuje nova. Normalno je da nam na dan opadne od 50 do 100 dlaka. Međutim, postoje slučajevi kada treba brinuti i kada dolazi do povećanog gubitka kose zbog brojnih razloga.

Kada vidimo muškarca sa zaliscima i prorijeđenom kosom, to nam i nije toliko čudno. Ali, nažalost, opadanje kose sve češći je problem i kod žena. Ovaj problem može se javiti zbog smanjene proizvodnje ženskog polnog hormona estrogena. Zato se ubrzano opadanje kose, pa čak i ćelavost kod žena mogu javiti u periodu adolescencije ili menopauze.

Ubrzan gubitak kose kod žena može se javiti i zbog pretjeranog stresa, loše prehrane, nedostatka gvožđe u tijelu, nakon porođaja… Prvi simptomi su povećanje razdeljka usled opadanja, kao i smanjivanje debljine repa i gustine kose. Najkritičniji slučaj jeste alopecia areata, odnosno opadanje kose u pramenovima. Ovo stanje može dovesti i do potpune ćelavosti. Kako onda spriječiti gubitak kose?

Pojačajte unos vitamina

Obogatite ishranu vitaminima kao što su vitamin A, B i C, konzumirajte namirnice bogate gvožđem, cinkom, proteinima. Pijte više vode.

Masirajte vlasište dok perete kosu

Ojačajte korijen kose masirajući vlasište nekoliko minuta svaki put kada perete kosu. Koristite šampon koji je na biljnoj bazi i koji sadrži, na primjer, ricinusovo ulje, koprivu, jojobu, biotin, kofein;

Ne češljajte mokru kosu

Nemojte češljati kosu dok je mokra, jer će to dovesti do njenog bržeg opadanja. Neka se prosuši, pa je onda očešljajte. Birajte četku koja ima drvene zupce;

Koristite prirodne farbe za kosu

Ukoliko farbate kosu, birajte prirodne farbe koje sadrže njegujuća ulja i nemaju veliki procenat amonijaka koji izuzetno oštećuje i isušuje vlasi.

Ne vezujte kosu često

Izbjegavajte svakodnevno vezivanje kose, tako ćete oslabiti  cirkulaciju vlasišta i zato će dlake brže ispadati. Najbolje je da kosu pustite.

A da li znate kako da se riješiti suhe kose? Saznajte odmah.

Stanite na kraj suhoj i ispucaloj kosi

Znate kako se kaže kada nam je veoma suha kosa, “suha je kao metla”. A to nikako ne želimo na svojoj glavi, zar ne? Mnogo je razloga zašto nam je kosa isušena i          iskrzana. Možda imate genetske predispozicije, možda vam je vlasište veoma suho jer ne proizvodi dovoljno sebuma, a možda samo ne znate kako da njegujete kosu na pravi način. Zato evo nekoliko odličnih rješenja koja su garancija ljepote.

Uvijek možete izabrati kupovne maske, ali i same napraviti odličnu, domaću masku za kosu. Otkrijte šta je to što vašoj kosi prija, a evo nekoliko naših preporuka prirodnih maski za kosu.

Maska od žumanceta i vode

Umutite jedno ili dva žumanca, zavisno od tog koliko vam je duga kosa, pa dodajte malo vode. Nanesite na kosu i držite koliko god želite. Žumance će vratiti kosi sjaj i mekoću. Ovu masku nanosite jednom sedmično i vidjet ćete rezultate već za mjesec dana.

Kvasac za suhu kosu

Kvasac je bogat vitaminom B koji je ključan za zdravu kosu. Masku napravite tako što ćete kockicu svježeg kvasca rastopiti u malo toplog mlijeka, pa dodajte malo maslinovog ulja. Masku držite oko sat vremena, a kosa će biti vidno oporavljena.

Ricinusovo ulje za suhu kosu

Od ovog ulja kosa brže raste. Samo nanesite ricinusovo ulje na cijelu kosu, dobro utrljajte, zamotajte kosu i ostavite da djeluje nekoliko sati, a potom isperite. Ovo ulje pomoći će vašoj kosi da se brže regeneriše. Ponavljajte tretman dva puta mjesečno. Evo koje su još dobre maske za lošu kosu.

Kosa se previše masti? Evo rješenja

Čini vam se da biste mogli da perete kosu svaki dan, a ona bi opet bila masna i slijepljena? Ukoliko imate mastan tip kože, onda postoji velika vjerovatnoća da će vlasište lučiti više sebuma i kosa će biti masnija. Ne očajavajte, primijenite ovih nekoliko trikova i smanjićete mašćenje kose.

Često perite kosu

Iako postoje tvdrnje da masnu kosu ne treba često prati, to nije tačno. Upravo suprotno. Masnu kosu moramo prati što češće, jer svako šamponiranje uklanja sav višak sebuma sa vlasišta i iz lojnih žlijezda. Masirajte vlasište kako bi šampon ušao u sve pore i dubinski očistio teme i korijen dlake.

Koristite prirodne šampone

Birajte šampone providne teksture, bez dodatnih ulja koja će samo još više mastiti kosu. Neka to budu prirodni šamponi za njegu masne kose, a na bazi biljaka kao što su kamilica, rastavić, ruzmarin.

Perite kosu mlakom vodom

Perite kosu samo mlakom vodom, vruća voda pospešuje lučenje sebuma. Trudite se da je perete rano ujutru, jer se lojne žlijezde posebno aktiviraju tokom noći.

Koritite masku od gline

Jednom sedmično nanosite masku od ljekovite gline koja je idealna jer upija suvišnu masnoću.

Napravite magični šampon protiv loše kose

Ovaj čudotvorni šampon regeneriše suhu kosu, spriječava opadanje kose i dokazano pomaže da od loše i nikakve brzo dođete do zdrave i bujne kose. Pravi se veoma jednostvano, a potrebno vam je:

  • Šampon od koprive, 1litar,
  • 50 ml ricinusovog ulja,
  • 30 AD kapi,
  • 100 ml rastvora pantenola,
  • dve ampule vitamina B.

U 700 ml šampona od koprive dodajte sve ostale sastojke i dobro izmućkajte. Koristite ovaj šampon svaki put kada perete kosu i ona će biti dubinski nahranjena. Pantenol će regenerisati dlaku dubinski, ricinusovo ulje će spriječiti pojavu peruti, jer djeluje na gljivice zbog kojih se stvara perut.

Prirodni lijekovi protiv loše kose

Nije bitno imate li masnu kosu, da li je ona izrazito suha ili sve više opada, postoje domaći lijekovi koji provjereno pomažu. Vjerovatno ih i sada imate u kući, pa ukoliko ih do sada niste probali, ne gubite vrijeme.

Domaći sapun

Običan domaći sapun koji su pravile naše bake, najbolji je prirodni lijek protiv peruti. Umjesto šamponom, perite kosu ovim sapunom i perut će brzo nestati. Domaći sapun ne isušuje kožu, blag je prema kosi, jer ne sadrži nikakvu dodatnu hemiju, sulfate i aditive. Možete koristiti i bebi sapun ili sapun od kozjeg mlijeka.

Pivo

Bogato je vitaminom B i proteinima iz hmelja i slada koji pomažu brži oporavak kose. Pomoći će kosi da bude sjajnija i bujnija. Možete isprati kosu pivom ili napraviti masku od piva, jaja i meda, na primjer.Ukoliko ne znate, pivo je idealno za pravljenje savršenih lokni. Na mokru kosu nanesite 250 ml piva i stiskajte pramen po pramen kako bi ga kosa upila. Osušite kosu prirodno ili fenom i imaćete super postojane lokne. I ne brinite, pivo će izvjetriti i kosa se neće osjetiti.

Majonez

Maska od majoneza učiniće čudo ukoliko je vaša kosa slaba i bez sjaja. Nanesite ga uveče, prespavajte i ujutru temeljno operite kosu.

Kokosovo ulje

Ovo ulje oporaviće vlasište što je veoma bitno za zdrav rast kose i njeno manje opadanje. Malo kokosovog ulja nanesite na cijelu kosu i ostavite da djeluje nekoliko sati, pa isperite. Kosa će biti sjajnija i gušća i imaće ljepši volumen.

Maslinovo ulje

Odlična prirodna maska za kosu jer je omekšava, njeguje i čini da bude manje suha. Možete maslinovim uljem izmasirati vlasište, pa ga nanijeti na cijelu  dužinu kose. Neka djeluje sat, dva, pa isperite.

Na kraju, trudite se da se zdravo hranite, jer će to pomoći da kosa manje opada i da ostane jaka i zdrava. Uvrstite u svoj jelovnik hranu bogatu vitaminom B, folnom kiselinom, gvožđem. Jedite više mesa, jaja, zelenog povrća. Trudite se da njegujete svoju kosu što više možete, jer ipak, sa lijepom i zdravom kosom bolje se osjećamo.

S.S.


Povezane vijesti

Kosa prestaje da opada uz ove trikove!

eTrebinje

Motorijada Trebinje: Bajker sa kosom dugom metar i po

eTrebinje

Boje kose koje se minimalno održavaju, a uvijek izgledaju lijepo

eTrebinje

Kako pravilno koristiti lak za kosu?

eTrebinje

Ulje za kosu: Koje odgovara vašem tipu kose, a koje izbjegavati?

eTrebinje

Sama svoj majstor: Trikovi frizera za savršenu kosu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više