eTrebinje
Najnovije Trebinje

Trebinje dio projekta „Via Dinarika“ – Podrška UNDP-a i USAID-a i u narednom periodu

Izvor:

Fotografija:


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali su danas memorandum o saradnji u okviru projekta „Via Dinarika“, što će doprinijeti održivom razvoju turizma i lokalnom ekonomskom razvoju na području našeg grada.

Ćurić je, nakon sastanka sa predstavnicima UNDP-a, USAID-a u BiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao da je Trebinje jedan od 20 gradova iz naše zemlje koji učestvuju u projektu „Via Dinarika“, koji promoviše razvoj lokalnih zajednica i malih poduzeća na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou u oblasti ugostiteljstva, usluga i turizma, kao i poljoprivrede i kulturnog nasljeđa.


„UNDP i USAID su i do sada podržali brojne projekte u Trebinju i želim ovom prilikom da im se na tome zahvalim. Drago mi je i što će podrška ovih organizacija gradu Trebinju biti nastavljena i u narednom periodu“, naveo je Ćurić.

On je kazao da će projekat „Via Dinarika“ pomoći i u saniranju posljedica koje je izazvala pandemija novog virusa korona, posebno u oblasti turizma.

„Fokus današnjeg razgovora bila je i poljoprivreda i raduje me što će u narednom periodu UNDP odobriti značajna grantovska sredstva za ovu oblast“, dodao je Ćurić.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera istakla je da je projekat „Via Dinarika“ veoma značajan za sve lokane zajednice koje u njemu učestvuju, jer, osim njihove promocije, doprinosi i boljem povezivanju preduzetnika, a samim tim i boljoj promociji njihovih usluga i proizvoda.

Ona je rekla da će UNDP posebnu pažnju u oporavku od posljedica novog virusa korona posvetiti zelenom oporavku i digitalnoj tranfsformaciji, te podršci privatnom sektoru.

„Pozivam privatne kompanije da kontaktiraju UNDP, jer u planu imamo određene aktivnosti za pomoć prevazilaženju posljedica kovida-19″, navela je Nederova.

Ona se zahvalila USAID-u i italijanskoj Agenciji za razvoj i saradnju na podršci u realizaciji projekta „Via Dinarika“.

Direktorica USAID-a za BiH Nensi Eslik kazala je da će SAD obezbijediti hitnu pomoć BiH u visini od oko 2,2 miliona dolara za saniranje posljedica od kovida-19.

„Via Dinarika je jedan od projekata koji može da pomogne u saniranju posljedica novog virusa korona“, navela Eslikova.

Ona je istakla da je sa gradonačelnikom Trebinja razgovarala i o dnevnom centru koji pomaže porodicama sa posebnim potrebama, a koji finansira USAID.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da projekat „Via Dinarika“ uključuje promociju i podršku turizmu i ruralnom području, što će značajno doprinijeti u saniranju posljedica čiji je uzrok kovid-19.

Košarac je kazao da je ovo i podrška Gradskoj upravi u razvoju turizma, pohvalivši naš grad jer je pokrenuo izradu strategije turizma.

On je najavio i da će se kroz projekte koje provodi UNDP-a obezbijediti grantovska sredstva od oko 17 miliona evra u naredne tri godine za podršku poljoprivrednim proizvođačima.

„To je veoma važna vijest i za Trebinje, gdje se nalazi oko 600 hektara obradivih površina na kojima je zasađena vinova loza, te čak 26 vinarija od ukupno njih 29 koliko ih je registrovano u Srpskoj“, poručio je Košarac.

U okviru posjete Trebinju gosti su posjetili gradsku pijacu, prošetali ulicama grada, te posjetili „Hercegovačku kuću“, Stari grad i Hercegovačku Gračanicu.

Grad Trebinje


Povezane vijesti

Gradonačelnik Ćurić sa ministrom Mitrovićem – Trebinje će dati prijedlog najbolje trase za budući auto-put

eTrebinje

U četvrtak javna rasprava o prijedlogu Strategije razvoja turizma

eTrebinje

Gradonačelnik Ćurić obišao novoizgrađeno igralište na Tini, najavljeni novi projekti

eTrebinje

Javni poziv nezaposlenim demobilisanim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata za dodjelu novčanih naknada

eTrebinje

Deponija građevinskog otpada ubuduće na Obodini

eTrebinje

20 Hercegovaca proći će obuku za CNC operatera za obradu metala

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više