eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Pomoć za maj traži više od 2.600 firmi u Srpskoj

Izvor: Glas Srpske

Fotografija: pixabay


Vlada Srpske donijela je odluku da pravna lica i preduzetnici kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti do 11. maja imaju pravo na uplatu poreza i doprinosa na isplaćene plate iz sredstava Kompenzacionog fonda RS. Takođe, Vlada je odlučila da zaposlenima kod pravnih lica i preduzetnika kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti u maju, a ta zabrana je trajala najmanje do 12. maja, isplatiti iznos najniže plate te doprinos na tu platu.

Do 30. juna zaprimili smo 2.241 zahtjev za isplatu 2,02 miliona KM poreza i doprinosa na isplaćene plate za 4.613 radnika pravnih lica i preduzetnika kojima je zabrana rada trajala do 11. maja  – naveli su u Poreskoj upravi.

Kada su u pitanju ona pravna lica i preduzetnici kojima je odlukom štaba za vanredne situacije zabranjeno obavljanje djelatnosti u maju, odnosno najmanje do 12. maja, Poreska uprava je evidentirala 429 zahtjeva za isplatu najniže plate sa doprinosima u ukupnom iznosu od 2,35 milion KM i to za 3.278 radnika.

Rok za podnošenje pisane izjave sa zahtjevom za isplatu poreza i doprinosa, odnosno najniže plate za maj u zavisnosti od dužine trajanja zabrane obavljanja djelatnosti ističe 10. jula.

Ugostiteljski objekti u Srpskoj počeli su raditi 11. maja u Srpskoj i prema odluci Vlade Srpske radnici u ovoj djelatnosti imaju pravo na isplatu doprinosa iz budžeta.

Vlada je obećala i da će svi oni radnici kojima je bio zabranjen rad u aprilu dobiti minimalnu platu. Međutim, sada je već jul, a neki nisu dobili ni tu pomoć. Najavljena je i uplata doprinosa za radnike u maju koji su počeli sa radom najkasnije 11. maja. Ne znam koliko sada da vjerujemo u to jer pojedini još nisu dobili pomoć za april. Ostaje nam a vidimo šta će biti – rekao je predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić.

On je naglasio da je lako bilo obećati, ali je na kraju najvažnije šta je urađeno u vezi s tim pitanjem.

Vlast je trebalo da nas oslobodi plaćanja fiskalnih i parafiskalnih nameta. Lokali nisu radili, a plaćali su odvoz smeća. Ali izborna je godina pa neka oni razmišljaju šta rade i kako pomažu – zaključio je Tatić.

Predaja zahtjeva

Pisane izjave sa zahtjevom, spisak radnika za isplatu najniže plate za maj i uputstvo za popunjavanje izjava te ostale informacije poreski obveznici mogu pronaći na internet stranici Poreske uprave. Potpisane i pečatom ovjerene pisane izjave sa zahtjevom poslovni subjekti treba da predaju neposredno ili putem pošte nadležnom područnom centru Poreske uprave.

April

U Poreskoj upravi RS ističu da su obradili sve pristigle potpune zahtjeve poreskih obveznika za isplatu najniže plate za april i doprinosa na tu platu. Odobreno je i proslijeđeno Ministarstvu finansija na izvršenje 10.348 zahtjeva na iznos od 30 miliona KM.

Evidentirali smo i značajan broj nepotpunih i neadekvatnih zahtjeva od strane poreskih obveznika, što usporava i otežava obradu zahtjeva. Takođe, bilo je i slučajeva gdje su poreski obveznici koji su u aprilu odjavili radnike ili svoju preduzetničku djelatnost, podnosili zahtjeve za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu, što nije u skladu sa Uredbom, a što dodatno usporava obradu zahtjeva – naveli su u Poreskoj upravi.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više