eTrebinje
Najnovije Trebinje

Buha: Imamo sve neophodno za liječenje kovid pacijenata – ali i rezervne opcije u slučaju rasta broja oboljelih

Izvor: Radio Trebinje/D.R.

Fotografija: Radio Trebinje


Na kovid odjeljenju Bolnice Trebinje trenutno su hospitalizovana 22 pacijenta, a četvoro je u izolacionoj zoni i čekaju rezultate testiranja. Na kiseoničkoj terapiji je šestoro pacijenata kod kojih je teža klinička slika, a na respiratoru nema nijedno lice.

Stanko Buha, vršilac dužnosti direktora Bolnice Trebinje za medicinska pitanja, za Radio Trebinje kaže da imaju sve neophodno za liječenje oboljelih od virusa korona.


„Ako vam kažem da nam je jedini problem sa kaljačama, a taj problem je vrlo lako rješiv i improvizacijom – to najbolje govori koliko smo opremljeni. Drugih problema sa opremom, lijekovima i drugim medicinskim sredstvima nemamo“, napominje dr Buha.

On dodaje da su obezbijeđeni i dodatni smještajni kapaciteti ukoliko bi broj oboljelih u narednom periodu rastao.

„Sve opcije su otvorene – pa i proširenje kapacitet na neke druge ustanove u gradu. Međutim, u dogovoru sa kriznim štabom i resornim ministarstvom, odlučili smo se za početak da nevesinjska stara bolnica bude ta opcija za rasterećenje. To je sve ‘živa materija’ pa se svakoga dana odluke mogu promijeniti, ali to je aktuelan dogovor. U slučaju nekih većih problema, postoje najmanje još dvije opcije mimo smještajnih kapaciteta u nevesinjskoj staroj bolnici“, istakao je Buha.

Ljekari prolaze obuku na kovid odjeljenju

Buha navodi da će najveći dio medicinskog kadra ove zdravstvene ustanove proći kroz kovid odjeljenje i na taj način steći potrebna iskustva i znanja za rad sa ovim pacijentima, što im je neophodno ukoliko bude i drugog talasa epidemije.

„Trudićemo se da u naredna dva mjeseca više od dvije trećine ljekara i specijalista, bez obzira da li su specijalisti hirurških ili internističkih grana, kao i svi specijalizanti koji to mogu, te srednjemedicinski kadar takođe – prođu kroz kovid odjeljenje. Upravo zato da bi se svi na neki način edukovali u tretmanu kovid pacijenata, a da bismo u slučaju širenja epidemije i potrebe za većih brojem ljekara – imali što više obučenog kadra. Svaki dan imamo sastanke po tom pitanju sa osobljem, sada kad je, uslovno rečeno, situacija stabilna. Kažem uslovno, jer kada imamo svega dva ili tri slobodna kreveta, ne možemo reći da je potpuno stabilna, ali takvu situaciju uspijevamo da održavamo već neko vrijeme“, ističe Buha.

Od danas i usluga serološkog testiranja

U Službi za laboratorijsku dijagnostiku Bolnice Trebinje od danas se rade serološki testovi na antitijela na virus korona.

Veliki broj naših sugrađana podvrgava se ovom testiranju radi odlaska na ljetovanje u zemlje gdje je negativan serološki test dovoljan za prelazak granice, a ima i onih koji žele da znaju da li su prebolovali virus korona.

Doktor Buha ističe da je ovaj test jeftiniji Bolnici Trebinje nego u drugim laboratorijama u gradu, košta 30 maraka, i za sada, nije neophodno zakazivanje. Uputnica porodičnog ljekara nije potrebna, a rezultati testa su poznati istog dana.

„Ako bude gužvi, vjerovatno će trebati i zakazivanje. Ali svaki pacijent koji ulazi u bolnicu treba radi zaštite drugih pacijenata da prođe određenu proceduru, kroz našu takozvanu trijažnu ambulantu. Željeli smo da našim građanima ponudimo i tu uslugu – koja je kod nas jeftinija nego u drugim laboratorijama u Trebinju. Za sada taj test je važeći samo za ulazak u Crnu Goru, nije važeći i za Hrvatsku, što govori i o vrijednosti toga testa. Neke države su taj test prepoznale kao vjerodostojniji – da potvrdi da li neko boluje i da li je bolovao od virusa korona“, napominje Buha.

Buha ističe da Bolnica Trebinje radi u punom kapacitetu kada je u pitanju pružanje ostalih zdravstvenih usluga, mimo kovid odjeljenja, te da izuzetno ozbiljno vode računa o zdravlju medicinskog kadra i svih pacijenata.


Povezane vijesti

Trebinjske pravosudne institucije u novoj zgradi od ponedjeljka

eTrebinje

Tri nova slučaja zaraze u Trebinju

eTrebinje

U Srpskoj zaražene još 94 osobe, dvije preminule

eTrebinje

Trebinjski ćevapi kod Mura – Ko ih jednom proba, sigurno zna gdje su najbolji (Video)

eTrebinje

Korona vodi turističke vodiče u propast – Skoro sve grupne posjete u RS otkazane

eTrebinje

Ruska vakcina proizvodiće se u pet država

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više