eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Nastava počinje 1. septembra, biće više modela

Izvor: RTS

Fotografija: Ilustracija


“Sutra šaljemo detaljna uputstva školama. Razne modele razrađujemo više od dva meseca. Pripremamo se za svaki scenario. Pod ovim okolnostima nismo ranije smeli da izađemo u javnost, ali nismo nespremni”, ističe Šarčević.

Krizni štab je dao preporuke za početak školske godine. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole će nastavu pohađati u učionicama, gde će maksimalno moći da ih bude 15. Imaće najviše četiri skraćena časa od po 30 minuta. Stariji razredi će imati kombinaciju onlajn i redovne nastave. Maske su obavezne i za đake i za prosvetne radnike, a dezinfekcija će se obavljati posle svake smene i po potrebi.


Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za RTS da je bilo neophodno izaći u susret roditeljima koji imaju mlađu decu koja ne mogu sama da budu kod kuće.

“Sutra šaljemo detaljna uputstva školama. Razne modele razrađujemo više od dva meseca. Pripremamo se za svaki scenario. Pod ovim okolnostima nismo ranije smeli da izađemo u javnost, ali nismo nespremni”, ističe Šarčević.

Naglašava da epidemiološka situacija diktira način na koji školski sistem može da se organizuje.

“Časovi od pola sata su u ovom trenutku nužda. Istovremeno, sve se emituje i na TV kanalima. Ako negde dođe do odstupanja ili neke pojačane situacije, deca mogu istovremeno da naprave plan”, kaže Šarčević.

Kaže da je prilikom prvog pika epidemije bio problem što se u Vojvodini i drugim delovima Srbije raspusti “ne gađaju”, pa sadržaji nisu istovremeno mogli da krenu, što sada neće biti slučaj jer svi đaci prvog septembra polaze u školu.

“Od 1.192 škole u Srbiji, imamo 453 škole koje imaju manje od 15 đaka po odeljenju, pa nema ni potrebe da ih dele. Oni nemaju problem prostora, mogu da rade klasično. U preporuci koju šaljemo školama stoji i da svaki prostor koji nije bio nastavni preurede”, objašnjava Šarčević.

Iako epidemiolozi preporučuju da se izbegnu kolektivni sportovi i horsko pevanje, đaci će imati časove muzičkog i fizičkog vaspitanja u nešto izmenjenom obliku.

Ministar Šarčević ističe da je prošao najteži period, kada se nastava odvijala samo na daljinu.

“Jako smo zadovoljni s onim što smo radili, ali to je najlošija opcija. Najbolja opcija je da radimo normalno. Sve ovo između što možemo da kombinujemo i idemo ka tom živom kontaktu je dobro. Ovo je mnogo teži model jer zahteva budnost i praćenje, ali u interesu dece ćemo da se pomučimo”, kaže Šarčević.

Ministar kaže da skraćivanjem trajanja časa glavni njegov deo nije ugrožen.

“Zaključni deo časa sa raznim zadacima je nešto što što može da se plasira preko elektronskih modela i to je ono što kombinujemo. Dete kada dođe kući, uradilo je 75 odsto posla, ali sve ima na RTS Planeti i može da vrati. Sada će uloga roditelja biti manja nego u prvom udaru, ali ne može da bude nikakva”, naglašava Šarčević.

Navodi da će se epidemiološka situacija redovno pratiti i u skladu s njom ponašati, a ako se situacija pogorša u nekoj regiji, đaci mogu potpuno prestati da dolaze u škole jer sve imaju i onlajn.

Kada su u pitanju bezbednost i higijena đaka i nastavnika, ministar Šarčević kaže da roditelji neće ulaziti u škole, a deca će nositi maske.

“Ako se desi da detetu nije dobro, postojaće prostorije koje će biti obezbeđene za izolaciju. Dobićemo od Ministarstva zdravlja ovih dana proceduru šta radi škola u takvim situacijama u saradnji sa dispanzerima. To je posao koji radi lekarski deo tima”, objašnjava Šarčević.

Ističe da će svaki nastavnik koji vodi čas brinuti o tome da deca nose maske.


Povezane vijesti

Pandemija povećava dug – Zaduženje Srpske oko 5,4 milijardi KM

eTrebinje

Direktor SZO: Ovo nije posljednja pandemija

eTrebinje

Višković: Postoji rezervni plan ako dođe do širenja virusa

eTrebinje

NOVA PRAVILA ZA PROSLAVU KRSNIH SLAVA: Epidemiolog otkriva šta neće biti dozvoljeno

eTrebinje

Pandemija je najveći poremećaj obrazovanja u istoriji

eTrebinje

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske: Naći ćemo rješenje i ako bude bojkota nastave

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više