Podešavanja usmerenosti farova na automobilu – zašto je bitno?

Objavljeno: . u kategoriji Automobili

Kako biste uzbegli saobraćajne nesreće i kako biste bili sigurni i bezbedni i noću, kao i danju, na putevima, jednostavno morate da imate pravilo nameštenje farove. Snop svetala treba da bude identičan na oba fara, pa iz tog razloga je veoma značajno da ne bude nikakvoh grešaka. Pored motora i akumulatora, ovo je možda i najznačajniji deo samog automobila.

Ispitivanje funkcionisanja farova

Ovaj postupak je veoma jednostavan. Ono što je potrebno su metar za razvlačenje i imbus ključevi.

Morate da nađete zid koji je širok bar 3 metra. Tada treba da se parkirate direktno ka njemu i to tačno na rastojanju od 10 metara od vrhova farova. Ono što je tu bitno naglasiti je to da teren na kome se nalazi automobil i gde je zid, mora da bude potpuno ravan, ne sme biti nikakva nizbrdica ili uzbrdica. Na zidu se označe središta farova. Tada dve linije probate da povežete ravnom linijom, ona mora da bude vodoravna. Onda pomerite kola 5 metara unazad, a i tada linija treba da ostane vodoravna. Nakon toga ide testiranje srednjihs svetala na farovima. Svetlosni ugao koji onda nastaje mora da bude oko 15 stepeni nadesno. Ukoliko to nije slučaj, mora se nameštati podešavanje farova. To se izvršava pomoću zavrtnja iz motornog prostora.

Ovo podešavanje je veom deliaktno, i ako se i najmanje pogrešni, može doći do loših rezultata na većem rastojanju.

Značaj farova u vožnji

Dobri farovi omogućavaju da Vi vidite svaku prepreku koja dolazi sa druge strane puta, a omogućava i da Vas vidi svako iz suprotnog smera. Ukoliko nemate dobro podešene farove, može doći do ogromnih problema i nećete videti da određenoj udaljenosti šta Vas čeka za koji sekund.

U prevodu, farovi igraju jednu od glavnih uloga u sigurnoj i bezbednoj vožnji svakog automobila, tačnije svakog motornog vozila uopšteno. Gore je opisan način kako možete sami da pokušate da namestite Vaše farove, odnosno da ih ubacite u prav i vodoravan položaj. Ukoliko niste stručni, ili nemate prostora, to Vam mogu uraditi u bilo kom auto servisu. To je maltene i rutinska kontrola na svakom tehničkom pregledu vozila.

U Srbiji je na snazi zakon gde su svetla obavezna i danju, a strani proizvođači su več tokom same proizvodnje tako namestili da se u kolima odmah automatski pale farovi. U nekim modelima to još nije aktuelno, ali će ubrzo svuda biti. U zemljama gde je taj zakon na snazi je dokazano da je broj saobraćajnih nesreća smanjen za 10ak odsto, što je već dovoljan argument za dnevna svetla i konstantno upaljene farove.

Veća je potrošnja goriva, to je jedan od negativnih posledica, ali je sigurno da biste pristali na to, kad znate da ste možda sebi ili nekome drugome spasili život. Tako da, svetla na farovima moraju uvek da budu upaljena u bilo koje doba dana, i u svim vremenskim uslovima. Održavanje farova i nije toliko teško, samo treba malo posvetiti pažnje, posebno kod ovih novijih tipova farova koji više nisu od stakla, nego od plastike, pa se zbog toga i lakše oštećuju.

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

18-11-2018
Dodik: Ukinut ćemo Vijeće naroda RS ako se u Federaciji ne popuni Dom naroda
18-11-2018
Hale Beri u šestoj deceniji izgleda odlično: Tajna vitkosti je u ovoj poslastici! (Foto)
WEB design