Ovo treba da radite da bi vam akumulator trajao duže

Objavljeno: . u kategoriji Automobili

Kada imate automobil, provjera akumulatora je nešto što redovno treba da obavljate, kako iznenada ne biste ostali bez napona. Ne želite da otputujete negdje i završite sa automobilom koji neće da upali, jer prethodno niste provjerili akumulator.

Ukoliko želite da redovno provjeravate stanje akumulatora, pročitajte šta treba da radite kako bi vam akumulator trajao duže. Akumulatori cene brigu o njima, i vratiće vam dobrim funkcionisanjem motora.

Kako biste bili sigurni, provjeravajte akumulator na svakom malom servisu i pre polaska na put, i bićete sigurni. On se provjerava posebnim uređajem koji očitava kapacitet baterije.

Zimi akumulatori slabije rade

Poznato je da akumulatori slabije rade kada su napolju niske temperature. Provjerite da li elektrolit potpuno prekriva ploče. U suprotnom obavezno dodajte destilovanu vodu.

Mnogi misle da nema potrebe da održavaju savremene akumulatore, međutim, potrebno je da provjerite da li treba doliti vodu. Obratite pažnju da su kleme i polovi akumulatora zarđali, ili na njima ima prljavštine. Ukoliko jesu, skinite ih i očistite žicom.

Koroziranje možete spriječiti ukoliko kleme redovno premazujete specijalnom mašću ili prskate sprejom za zaštitu klemi.

Akumulator će se isprazniti ako ga ne vozite zimi

Savjet koji obavezno treba da zapamtite tokom zimskih dana je da praktikujete duže vožnje. Ukoliko to nije moguće, kratke vožnje neće koristiti vašem akumulatoru, pa je bolje da parkirate auto, izvadite akumulator i stavite ga na suvo i toplo.

Ukoliko ne želite da vozite tokom zime i ostavljate automobil parkiran duži period, imajte na umu da će se akumulator isprazniti. Kako bi se akumulator napunio potrebno je da nakon tri nedelje mirovanja krenete na dužu vožnju.

Akumulator možete napuniti pomoću punjača. Postoji mnogo faktora koji određuju koliko će akumulator moći da izdrži bez dopunjavanja, kao što su vrsta, spoljna temperatura, starost itd.

Ako ne postoji mogućnost da odete na dužu vožnju, drugo rješenje je da izvadite akumulator i da ga stavite na toplo. Najveći problem sa ovim je što mnoge nove akumulatore nije lako vratiti u automobil.

Kada vadite i vraćate akumulator, provjerite da li su čepovi dobro zavrnuti. Akumulatori sadrže jaku kiselinu koja može da nagrize vašu odjeću. Kako biste to izbjegli, prije premještanja, dobro zatvorite akumulator.

NIKADA ne ostavljajte upaljena svijetla na ugašenom autu

Skoro da ne postoji ništa gore što možete da uradite za svoj akumulator, nego da ostavite upaljena svijetla dok je automobil ugašen. Ugašena svijetla mogu potpuno da izvuku svu snagu iz akumulatora. Ukoliko se to ne desi, svakako će mu naškoditi i drastično smanjiti njegov vijek.

Kada startujete automobil, veoma je važno da svi potrošači energije budu ugašeni. Ukoliko je neki od potrošača uključen, to akumulatoru stvara šok pri paljenju. Što je više potrošača upaljeno, to je šok veći.

Ne opterećujte akumulator verglanjem

Kad automobil neće da upali, mnogi vozači pokušavaju da ga upale, dok automobil uporno vergla. Ukoliko ne pravite pauze u paljenju od minut, vaš akumulator će biti previše opterećen. Čak i kada kasnije uspjete da ga upalite, uzastopnim verglanjem ste mu smanjili životni vijek.

Kako da znate da li je vrijeme za novi akumulator?

Ukoliko sumnjate u kvalitet vašeg akumulatora, najbolje je da posjetite servis u kom će vam reći u kakvom je stanju vaš akumulator. Ako ste ponovo napunili akumulator, ali on i dalje pravi probleme, najverovatnije je da je došlo vrijeme da ga zamjenite novim.

Ono što je najvažnije jeste da nikada ne biste smjeli da dozvolite da vam se akumulator potpuno isprazni. Prilikom dubokog pražnjenja dolazi od sulfatizacije. Tada se kiselina u akumulatoru smanjuje i dolazi do rđanja ploča.

D.A./eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design