Kako procijeniti realno stanje polovnog automobila i kada ga se riješiti

Objavljeno: . u kategoriji Automobili

Svako ko je ikada prodavao polovni automobil zna koliko to može biti stresan i zbunjujući posao. Postoji toliko stvari koje je neophodno uzeti u obzir i koje je potrebno razmotriti prije nego što se zaista i odlučite na trgovinu četvorotočkašima. Sve ovo još više dobija na značaju ukoliko Vam je to prvi automobil i sentimentalno ste vezani za njega.

 

Ipak, najvažnija stvar koju morate uraditi, prije donošenja odluke, jeste procena vrednosti polovnog automobila. Sigurni smo da ne želite, koliko god Vam taj automobil značio, da koristite vozilo čije performanse nisu na zadovoljavajućem nivou i koji, u nekom trenutku, može ugroziti vašu i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Zato Vam savjetujemo da pogledate neke od naših prijedloga kako možete provjeriti realno stanje svog vozila i šta je najvažnije provjeriti, a na osnovu odrađene inspekcije možete doneti odluku o tome da li je došlo vrijeme da se oprostite od svog automobila.

Stanje motora kao osnova za ispravan auto

Kod polovnih automobila najvažnija stvar koju morate da provjerite jeste stanje motora i akumulatora. Činjenica da automobil ne pokazuje znake kvara i da motor djeluje čisto ne znači da to zaista i jeste tako, pogotovo ako nije redovno servisiran i održavan. Popravke motora su veoma skupe, a posebno brine činjenica da je veoma teško samostalno odrediti realno stanje motora, već je najčešće za to potrebno mišljenje iskusnog automehaničara. Ono što vi možete uraditi jeste da se uvjerite da je ulje redovno mijenjano (preporuka je na svakih 5-10 hiljada kilometara).

Provjerite karoseriju

Drugi faktor koji utiče na određivanje kvaliteta vozila jeste karoserija. Pažljivo provjerite da li je sedlo, koje povezuje prednje branike i drži gornji dio hladnjaka, zavarivano i lijepljeno. Takođe, osmotrite i boju automobila, uzimajući u obzir ako bilo gdje ima rđe, udubljenja ili ogrebotina. Prstom prevucite duž ivica spojeva između panela, a ukoliko primjetite hrapavost to znači da su to ostaci od maskirne trake. Veoma je važno da auto ni na jednom svom dijelu ne pokazuje znakove truljenja i korozije.

Ispravne kočnice su obevezne za bezbjednu vožnju

Zamjena kočionih pločica i diskova ne predstavlja neki posebno težak i komplikovan poduhvat, a ipak, veliki broj nesreća događa se baš zbog otkazivanja kočnica. Zbog toga je važno da kada čujete škripu prilikom kočenja, osjetite labavu pedalu ili vaš automobil vuče na jednu stranu, obavezno uradite kompletan remont kočionog sistema.

Gume su jednako važne

Gume bi trebalo da budu ravnomjerno podešene i poravnate. Loše poravnanje može biti prouzrokovano dotralajim menjačem, rupama na putu ili oštećenjima u samom okviru točka. Postavite auto na ravnu površinu i okrenite volan u lijevo i desno, tako ćete provjeriti njihovu nivelaciju, a obavezno izmjerite i dubinu šara. Prije svega, ovo je jako važno sa aspekta bezbjednosti, a ispravne gume u mnogome doprinose u vrijednovanju kompletnog automobila. Informišite se o gumama i saznajte sve ono što niste, a trebalo bi da znate.

I prtljažnik treba redovno održavati

Obavezno prije nego se odlučite da prodate svoj automobil, obratite pažnju i na njegov prtljažnik i stanje u kom se on nalazi. Stvar o kojoj morate da vodite računa jeste da li ima nekih znakova rđe, ili vode, nastalih uslijed pukotina unutar njega. Nosivost i kvalitet prtljažnika umnogome doprinose upotrebnoj vrijednosti čitavog auta.

Obavezno provjeriti stanje ispod automobila

Podignite automobil na dizalicu i provjerite sistem izduvnih gasova. Potražite ako postoje crne mrlje na izduvnom sistemu, jer to ukazuje na curenje. Provjerite prstom da li ima masnoće, ukoliko je to slučaj, onda znači da je posrijedi ozbiljan problem. Loš znak je i ukoliko startujete automobil, a pokaže se bijela para. Sve ovo ukazuje da je pred vama skupa popravka.

Stanje svjetlosne i zvučne signalizacije

Nikako ne smijete zaboraviti da se uvjerite da li su ispravne sva svjetla u vašem vozilu, bilo da se radi o prednjim, zadnjim svjetlima ili signalizaciji. Postavite svoj automobil i onda uključite sve svjetlosne signalizacije, izađite iz automobila i provjerite da li radi svaka od njih. To je, takođe, još jedan od ključnih faktora koji može uticati na vrijednost i kvalitet vašeg vozila.

Kada ste obavili pregled svog polovnog vozila i utvrdili njegovo stanje, na vama je da odlučite da li je bolje zadržati takav automobil ili ga se što prije riješiti. Preporuka je, svakako, da ako vaš automobil nije zadovoljio kriterijume iz većine gore navedenih stavki, obavezno porazmislite o njegovoj zamjeni. Na kraju, bilo da vozite potpuno ili delimično ispravan automobil od izuzetne je važnosti da se pridržavate svih savjeta AMSBIH za bezbjednu vožnju po zimskim uslovima, kako biste prije svega sačuvali sebe, ali i izbjegli kazne za nepoštovanje pomenutih uslova.

 

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

14-12-2018
Održan sastanak Koordinacionog tima za izradu novog srednjoročnog plana kapitalnih investicija
14-12-2018
Narodna biblioteka Trebinje: Promovisana poetska knjiga „Djeca pelen zvijezda“ Dušana Putice
14-12-2018
RS ne da još jednu nadležnost: Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva neprihvatljiv
WEB design