Otišao je čovjek koji je otpjevao "Na morskome plavom žalu" (Video)

Objavljeno: . u kategoriji Estrada i Jet set

Saša Zurovac bio je jedan od onih likova zbog kojih cemo uvijek voljeti film «Sjecaš li se Dolly Bell»


«E, ljudi moji, kaka je ona Ljubica kurava, to živ stvor ne bi vjerovo. Taman ona kiša prestala, sklonimo se mi u mrak, pod onu strehu, a ja za gace. 

Kad, bog te mazo, nema gaca! Ufatim je ja ozada - gologuza. A, tu smo, mislim se. Ma, neam ti ja puno šta više pricati... (...) 

Guslam ti ja, guslam, noge mi se tresu, kad odozgo, s oluka, jedna kaplja, tup, pravo ovde za vrat, ko da me neko kandžijom ošino. 

Spade cuna, u sekundi ispuše ko dušica. Pita rospija, šta ti bi, bolan? (Šta joj rece, matere ti?) Na morskome plavom žalu, gdje carlija vjetric mio, plavušu sam bajnu snio, o kako sam sretan bio...», izgovorio je Saša Zurovac na pocetku filma «Sjecaš li se Dolly Bell», Emira Kusturice. 

U tom filmu Saša je igrao lik Klikera. 

Pocetkom 2002. reporteri Slobodne Bosne obišli su zavode za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Pazaricu, u Fojnici i u Bakovicima. 

U ovom potonjem, nadomak Fojnice, bio je smješten Saša Zurovac, koji je igrao kratku epizodu i u narednom Kusturicinom filmu, «Otac na službenom putu»... 

Nije se želio ni fotografisati, ni popricati s nama, tek smo se rukovali, a on je, onda, otišao u šetnju... 

Pedagog je samo rekao: «Pustite ga, danas nije dobre volje.» 

Saša Zurovac je preminuo u subotu, 8. oktobra! Covjek koji je otpjevao jednu od najomiljenijih pjesama ikada snimljenih u ovom gradu. 

I koju niko nije mogao otpjevati tako iskreno kao on. 

Neka mu je vjecna slava i hvala! 

Sahrana Saše Zurovca bice obavljena 12. oktobra, na Gradskom groblju «Bare» u Sarajevu, u 15 sati.

O pjesmi

Pjesmu je napisao sarajevski roker Dragan Jokic i to baš za potrebe filma. Kao soundtrack našla se na singl ploci, koju je objavio Sarajevodisk 1981. godine. Aranžman ove pjesme, pisane u stilu šlagera šezdesetih, djelo je Džemala Novakovica.

Neprolaznu pjesmu su kasnije, izmedu ostalih, obradili Jura Stublic i “Film”, “Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi”, “Kraljevi ulice” i mnogi drugi.

Slobodna Bosna

 

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design