Nevesinjska mocarela mami ljubitelje sira

Objavljeno: . u kategoriji Hrana i piće

Težeći ka očuvanju tradicije i starih recepata, uz primjenu novih znanja i tehnologija u srcu Hercegovine, zemlje kamena i sunca, nastala je nevesinjska mocarela, jedna od 20 vrsta sireva koje proizvode zaposleni u mljekari "Perfetto Plus".

Boreći se za svoje parče hljeba, sada već davne 1997. godine Gordana Kljakić sa porodicom upustila se u pokretanje porodičnog biznisa.

- Počeli smo prije 18 godina, sa oko 50 litara mlijeka dnevno i prvim čašama jogurta - ispričala je Kljakićeva, dodajući da je porodični biznis garancija uspjeha i dokaz da se od vlastitog rada i truda može pristojno živjeti.

U procesu rada mljekare učestvuju članovi porodice i četiri radnika, a otkup mlijeka je veći od 2.000 litara dnevno. Pored uspješnog porodičnog biznisa, zahvaljujući redovnom otkupu mlijeka, šansu za zaradu dobilo je i 150 kooperanata.

- Nakon toliko godina uspješnog rada u ponudi imamo dvadesetak sireva među kojima bih izdvojila nevesinjsku mocarelu i tradicionalni hercegovački sir iz mijeha - rekla je Kljakićeva. 

Dodaje da postupak izrade sira iz mijeha podrazumijeva pasterizaciju mlijeka, zatim sirenje, spremanje u mješinu i zrenje najmanje 60 dana.

- Trenutno smo u fazi pripremanja topljenih sireva sa kojima ćemo izaći na tržište kroz nekih mjesec dana - rekla je Kljakićeva.

Sireve uglavnom plasiraju na tržište BiH, a u planu je proširenje objekata i povećanje asortimana.

Podsjeća da je sirovo mlijeko prerađeno u mljekari proizvedeno velikim dijelom ispašom krava na pašnjacima hercegovačkog krša na nadmorskoj visini koja prelazi 850 metara. Da bi proizvodi bili što kvalitetniji, konstantno se obavlja kontrola osnovne sirovine, prati tok tehnološkog postupka, i provodi hemijska i mikrobiološka provjera svih gotovih proizvoda. Kljakićeva vjeruje da će tradiciju staru vijekovima i porodični biznis koji obilježava punoljetstvo jednog dana nastaviti potomci.

- Kćerka je student treće godine na Fakultetu za prehrambenu tehnologiju i njeni planovi su da nastavi sve ovo što smo mi započeli - kazala je Kljakićeva. 

Oprema

Gordana Kljakić ističe da su za opremu i cjelokupan proces proizvodnje uvijek koristili vlastiti novac, bez kreditnog zaduživanja.

- Dvojica braće su mašinski inženjeri, pa je većina opreme koju koristimo nastala kao plod njihovog višegodišnjeg rada - rekla je Kljakićeva.

Sirevi

Punomasni sir iz mijeha

Nevesinjska mocarela

Dijetalni sir

Punomasni sir

Kajmak

Glas Srpske

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design