5 zadivljujućih koristi od cvekle

Objavljeno: . u kategoriji Hrana i piće

Cvekla je fantastičan dar prirode. Ovo je izvrsna namirnica koja je odlična za kožu, krv, mozak i još mnogo toga. Takođe se koristi i kao agens za bojenje. Cvekla se dosta koristi u medicinske svrhe, kad izuzmemo to što ljudi vole da je jedu. Jede se sveža, u vidu turšije, kuvana ili začinjena. Takođe je odlična za dekorisanje jela zbog svoje prelepe boje.

Cvekla je neverovatno bogata raznim nutrijentima koji su odlični po zdravlje. Ovde navodimo pet najvažnijih.

1. Poboljšava moždane funkcije
Cvekla je vrlo efikasna za poboljšavanje moždanih funkcija. Da, cvekla je fantastična namirnica za dobro funkcionisanje mozga. Ovaj koren podstiče dotok krvi u mozak, što pomaže u sprečavanju demencije uzrokovane starenjem. Visok sadržaj nitrata u cvekli igra vitalnu ulogu u ovom procesu i tako poboljšava moždane funkcije i usporava nastanak demencije i bolesti povezanih sa njom. Samo pola čaše soka od cvekle pomaže u „ojačavanju“ mozga.

2. Pomaže u regulisanju krvnog pritiska
Sadržaj nitrata u cvekli je gotovo božji dar kad je u pitanju održavanje normalnog krvnog pritiska. Organizam pretvara nitrate u nitrite, kao i u gas poznat kao azotna kiselina. Ovi sastojci pomažu u regulaciji krvnog pritiska i širenju arterija. Neka istraživanja su došla do zaključka da visok krvni pritisak može biti znatno smanjen za samo jedan dan ukoliko pijete sok od cvekle.

3. Ojačava kosti
Cvekla je fantastična kada je u pitanju ojačavanje zuba i kostiju. Zbog visokog sadržaja silicijumske kiseline, cvekla pomaže organizmu da što bolje iskoristi kalcijum. Drugi važni nutrijenti u cvekli su vitamin C, bakar, mangan, magnezijum i folna kiselina, koji pomažu u ojačavanju kostiju i izgradnji nove koštane mase. Ukoliko ubacite svežu cveklu u redovnu ishranu, kosti vam neće biti krte i znatno smanjujete rizik od osteoporoze.

4. Pomaže u snižavanju holesterola u krvi
Cvekla, pored ostalog, sadrži i nutrijente poput karotenoida i flavonoida koji znatno pomažu u snižavanju „lošeg“ holesterola u krvi. Pošto sadrži dosta rastvorljivih vlakana, dosta pomaže u snižavanju ili čak potpunoj eliminaciji holesterola iz krvi. Lako možete održati nivo holesterola u krvi zdravim ukoliko redovno jedete cveklu.

5. Dobra je prevencija za karcinom
Šta biste rekli kad biste znali da je cvekla odlična prevencija za ovu terminalnu bolest? Tačno, cvekla je veoma efikasna kad je u pitanju prevencija teških bolesti poput raka (debelog creva, pluća, abdominalnih organa, nerava, dojke, testisa i raka prostate). Lako možete sprečiti razvoj kancerogenih ćelija redovnom konzumacijom cvekle, bilo u vidu soka od cvekle, bilo dodavanjem cvekle u salatu.

Osim karcinoma, cvekla takođe služi kao prevencija za grip, prehladu, kamen u žuči, povećava izdržljivost i snagu, poboljšava zdravlje kose, odlična je protiv zatvora, detoksifikuje bubrege, jetru i bešiku.

Stoga, sami procenite koliko je cvekla dobra.

Bar neke od navedenih stvari sa ove liste su vas verovatno iznenadile. Naravno, ovo nije napisano samo da bi se pročitalo, već i primenilo u praksi. Nema sumnje da je cvekla fenomenalan „lek“ za mnoge vrste bolesti. Cvekla takođe pomaže i kod zdravijeg izgleda kože, čineći je podmlađenom i lepšom, što će svakako imati uticaja na lepši izgled. Obavezno dajte svojoj deci i ostalim članovima porodice po čašu soka od cvekle svakoga dana ili je stavljajte u salatu. Naravno, preporučite je i prijateljima, posebno onima koji drže dijetu ili samo žele da održe vitku liniju.

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design