U Srpskoj svaki treći testirani muškarac nije otac djeteta

Objavljeno: . u kategoriji Ljubav

Na adresu Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske godišnje u prosjeku stigne oko 60 zahtjeva za utvrđivanje očinstva, a svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac djeteta, rekao je šef DNK laboratorije ovog zavoda Zoran Obradović.

– Oko 23 odsto su negativna očinstva, odnosno podnosilac zahtjeva nije otac djeteta. To je procenat koji se uklapa u evropske, ali i svjetske prosjeke. Dakle, svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac djeteta – naveo je Obradović.

Obradović je naglasio da je važno istaći riječ “testirani”, jer se u javnosti često ovakva izjava protumači pogrešno.

– Dešavalo se da imamo bombastične naslove u medijima da svaki treći ili četvrti Srbin nije otac djeteta, a podaci se odnose na testirane muškarce – rekao je Obradović.

Prema njegovim riječima, trećina slučajeva su zahtjevi po nalogu suda, uglavnom žena koje dokazuju očinstvo, a dvije trećine po privatnom zahtjevu koji pokreću muškarci.

Obradović je podsjetio da za podnošenje ovog zahtjeva ne treba saglasnost majke, ako je muški roditelj upisan u matičnu knjigu rođenih kao otac djeteta.

– Zakon o porodičnim odnosima propisuje da otac koji sumnja da dijete nije njegovo može podnijeti sudu zahtjev za utvrđivanje očinstva do navršene prve godine djeteta, ali da ima mogućnost to učiniti i kasnije, u slučaju dobijanja informacija koje ukazuju da ima osnovanu sumnju – pojasnio je on.

Obradović je rekao da u Zavod ne stižu samo zahtjevi za utvrđivanje očinstva iz Republike Srpske i BiH, već i iz susjednih država Srbije i Hrvatske.

On je naveo da u cijeloj Evropskoj uniji postoji mogućnost privatne DNK analize, osim u Francuskoj, gdje je obavezan sudski nalog.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

18-09-2018
CRVENA ZVEZDA – NAPOLI: U Meridianu te čekaju najbolje kvote za večerašnji meč
18-09-2018
Pri kraju prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje Trebinjskog polja: VODA NA ZATVARAČU VEĆ NA PROLJEĆE
18-09-2018
Na ustoličenju Vladike Grigorija u Njemačkoj orilo se "Oj Kosovo,Kosovo"
18-09-2018
Srbi zaigrali kolo oko crkve na ustoličenju vladike Grigorija (Video)
WEB design