10 najboljih kozmetičkih tretmana koji uklanjaju bore

Objavljeno: . u kategoriji Moda i ljepota

Bore su nešto što ni jedna osoba na ovom svijetu ne može da izbjegne. One se uglavnom pojavljuju na dijelovima tijela koji se najviše izlažu suncu, uključujući lice, vrat, leđa, ruke i vrh podlaktica.

Bore se mogu podijeliti u dve kategorije: fine, površinske linije i dublje brazde. Ukoliko vas vaše bore zamaraju i opterećuju, estetski ne možete da ih podnesete na licu ili ako želite da spriječite pojavu novih bora, imate opcije.

Postoji veliki broj kozmetičkih tretmana koje možete priuštiti sebi za uklanjanje bora, i zato nemojte da brinete.

Ali, hajde prvo da vidimo šta uzrokuje bore?

  • Pušenje
  • Tip kože (ljudi sa bledom kožom i plavim očima osjetljiviji su na oštećenja od sunca)
  • Nasledni faktor (neko iz vaše familije ima izražene bore)
  • Izlaganje suncu.

Iako ne možete da utičete na sve navedene faktore, možete ipak učiniti nešto da smanjite bore na vašem licu: pratite vremensku prognozui smanjite vrijeme koje provodite na suncu i nemojte da pušite.

Tretmani protiv bora

Veliki broj žena se bezuspješno bori i ne može da spriječi pojavu bora na licu. Ipak postoji nekoliko načina kako možete smanjiti pojavu bora i čak ih ukloniti. Ovo su najbolji kozmetički tretmani kada je riječ o borama na licu.

1. Retinoidi (tretinoin, Retin-A )

Među medicinskim tretmanima ovo je daleko najdostupniji i najefikasniji način poboljšanja znakova starenja, kao što su neujednačena pigmentacija, hrapavost i bore na licu. Može da se desi da ovi lijekovi uzrokuju crvenilo i piling, ali poboljšanje svakako dolazi vremenom, zato ne brinite.

Retinoid je izveden iz vitamina A (iako ne onakav kakav se prirodno nalazi u šargarepi i ostalom narandžasto - crvenom povrću).

Određeni proizvodi bez recepta imaju slične efekte kod ublažavanja bora, poput onih koji sadrže retinol, koji se pretvara u retinoisku kiselinu u tijelu.

Prvi rezultati se mogu javiti nakon  šest nedelja do šest mjeseci korišćenja. Ove kreme je najbolje da se koriste za male fine linije oko očiju, a ne za duboke bore. Budući da vitamin A može uzrokovati određenje probleme tokom trudnoće, trudnice bi trebalo da izbjegavaju ove proizvode.

Možete kao alternativu probati topikalni vitamin C, koji utiče na  kolagen. Bez obzira na to da li ga koristite u obliku krema, seruma ili gela, primarno se upotrebljava zbog svojih antioksidativnih svojstava koja inhibiraju oštećenja slobodnih radikala od sunca.

2. Dubok piling

Ovi pilinzi koriste sastojke poput salicilne kiseline i prodiru dublje u kožu. Tretman je veoma efikasan i bolje rezultate pruža kod “peglanja” dubokih bora na licu. Međutim, što su dublje bore, to su veće šanse za nuspojave, kao što su ožiljci i promjene u boji kože. Takve promjene mogu biti neprijatne, zato je neophodno da se unaprijed raspitate kod ljekara oko rezultata i svih mogućih nuspojava.

3. Mezoterapija

Mezoterapija  se radi sterilnim iglicama i tretman traje do pola sata. Tokom tretmana može se dogoditi da osjećate blago peckanje i zatezanje, a blago crvenilo je normalna reakcija i očekivana pojava koja može da traje samo jedan dan nakon tretmana.

Mezoterapija lica se obavlja uređajem – derma pen-om, koji sadrži veliki broj mikroiglica koje precizno i kontrolisano probijaju kožu do određene dubine. Na ovaj način omogućeno je ubacivanje aktivnih supstanci u kožu u cilju redukcije bora. Koža se na ovaj način  regeneriše, dobija punoću i bolji tonus.

4. Dermoabrazija

Dermoabrazija je takav postupak u kom se  skida površinski sloj kože, posle čega se koža sama regeneriše i  postaje ravna, i  bez ikakvih nedostataka. U ovom tretmanu prvo treba da se pregleda koža lica. Na taj način  se utvrđuje u kojoj mjeri i na kojim dijelovima postoje nedostaci koje treba ukloniti.

Tretman dermoabrazije obično traje do 40 minuta. Za vrijeme trajanja tretmana koristi se hiruška brusilica koja uklanja epiderm. U toku tretmana može doći do  blagog krvarenja, a nakon tretmana tretirani dio izgleda kao opekotina i  veoma je osjetijiv na dodir.

Oporavak traje od tri do četiri dana, a postepeno prolaze i eventualne modrice.  Preporučuje se i terapija antibioticima i analgeticima.

Tri mjeseca posle dermoabrazije nije dozvoljeno izlaganje suncu I zbog toga se ova intervencija preporučuje tokom zimskih mjeseci. Čak i u tom periodu novu, mladu kožu neophodno je da zaštitite kremom za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Prije nego se odlučite za ovaj tretman važno je da vam hirurg objasni sve vaše nedoumice kako tretman funkcioniše i koje rezultate možete da postignete, jer kod dubokih ožiljaka ovaj tretman samo poboljšava izgled kože lice, ali je ne obnavlja potpuno.

5. Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je sve popularnija metoda kada  je rješenje bora u pitanju. Tretman je popularan jer daje sjajne rezultate (primjetno podmlađivanje kože), brzo i jednostavno.

Tokom tretmana koriste se kristali, koji pod pritiskom padaju na površinu kože i na taj način skidaju površinski dio kože. Veoma je važno da znate da je ovaj tretman potpuno bezbolan i stanje vaše kože je već nakon prvog tretmana bolje.

Da bi postigli zadovoljavajuće rezultate potrebno vam je od 4 do 6 tretmana, koji se rade jednom u 7 dana i traju do pola sata. Ukoliko je vaša koža posebno osjetljiva, može se javiti neprijatan osjećaj.

Mikrodermoabrazija je efikasna kod svih tipova kože, a najbolje rezultate pruža osobama sa flekama, ožiljcima i borama.

6. Lasersko uklanjanje bora

Laseri se koriste kako bi stimulisali proizvodnju kolagena kože. Postoje različite vrste lasera, a vi bi trebalo da pitate svog ljekara o tome koliko ćete tretmana raditi, koliko će vremena biti potrebno za vašu kožu kako bi se izlječila i  kakvi su rizici.

Tretman laserom traje otprilike sat vremena. Dok se laser prenosi preko lica, prolazi kroz epiderm i stiže do dijelova dermisa - deblji sloj kože ispod epiderme - kako bi se očistio stari, oštećeni kolagen i generisao četiri do pet puta više novog kolagena nego retinoinska kiselina.

Vaše lice u osnovi postaje otvorena rana o kojoj mora posebno da se vodi računa, sve dok se ne izlječi u potpunoti.

To bi značilo da dvije nedjelje brinete o koži lica, pri čemu koža mora da se tretira ledeno hladnom vodom svakih nekoliko sati, a zatim da se maže sa određenim kremama kako biste izbjegli infekciju. Nakon izlječenja, koža može ostati crvena do šest mjeseci.

Nova generacija lasera ("frakcionirani ablativi") manje je invazivna tehnika. Umjesto tretiranja cijele površine kože, mikroskopski zraci  ostavljaju područja netaknute kože. Ovo utiče na veoma  brzo liječenje.

Pacijenti su obično samo crveni i natečeni nakon tretmana i  često mogu nastaviti svoju dnevnu rutinu nakon četiri dana.

7. Radiotalasni lifting

Radiotalasni lifting se smatra najefikasnijim nehirurškim tretmanom za podmlađivanje lica. Služi za uklanjanje bora i zatezanje opuštene kože. Ono što je važno za ovaj tretman jeste da je jednostavan, potpuno bezbjedan i bez bola.

Ovaj tretman lica izaziva sintezu novog kolagena i elastina, dovodi do zatezanja kože, a prvi rezultati se vide odmah nakon prvog tretmana. Sa sljedećim intervencijama efekat zatezanja se povećava.

Vrijeme koje je potrebno da odvojite za ovaj tretman jeste 40 minuta, a najviše zavisi od površine koja se tretira i ne daje nikakva neželjena dejstva.

Dugotrajni rezultati u redukciji bora  postižu se  za 3 do 4 tretmana u zavisnosti od stepena izraženih bora. Potrebno je da mirujete između tretmana  od deset dana do 2 nedjelje, zbog kumulativne sinteze novog kolagena i elastina.

Kako biste održali  postignuti efekat, preporučuje se jedan tretman na svaka dva mjeseca.

8. Botox

Neke injekcije, uključujući botox, opuštaju mišiće koji proizvode "fine linije" na čelu, bore oko očiju i druge bore na licu. Poboljšanje traje nekoliko mjeseci i mora se ponoviti kako bi se održao postignuti efekat.

Botoks se ubrizgava u bore lica, i zato često ovaj tretman zovu “smrznuti izgled lica”. Može a se dogoditi da se jave otok i  modrice nakon tretmana, ali će se i brzo povući. Nakon ovog tretmana brzo se vraćate u vašu svakodnevnu rutinu.

9. Kolagenski fileri

Kolagen je jedna od prvih supstanci koja je počela da se koristi  u svrhu popunjavanja bora na koži. Prvo su se koristili preparati životinjskog porijekla, koji su trajali od 3 do 4 mjeseca, i često su se javljale alergijske reakcije.

Noviji preparati, koji se koriste u kozmetičkim salonima su humanog porijekla, rijetko kada daju neželjene reakcije i to u situacijama ukoliko je vaša koža posebno osjetljiva. Rezultati ovih preparata traju do 12 mjeseci.

10. Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri se najčešće koriste za popunjavanje bora na licu i vratu, za podizanje jagodica kao i za hidrataciju kože. Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu ljudske kože i vašoj koži daje čvrstoću i elastičnost.

U poređenju sa kolagenom, reakcije na hijaluronsku kiselinu znatno su ređe. Takođe. što se tiče rezultati, bolji su i  traju duže. U zavisnosti od regije koja je tretirana, hijaluron traje najmanje 18 mjeseci.

Važno je da znate da je ovaj tretman potpuno siguran, jer kao što smo rekli to je prirodan sastojak kože. Tretman se izvodi uz pomoć specijalne igle i injekcije, koja se ubacuje u kožu u cilju poravnjanja bora lica.

Za većinu pacijenata ova procedura nije prijatna, zbog čega se često koristi lokalna anestezija, kako bi se bol lakše podnio. Tretman  traje od 20 do 60 minuta. Prvi dan nakon tretmana može da se javi otok na licu, ali veoma brzo prolazi i možete se odmah vratiti vašim svakodnevnim aktivnostima.

I za kraj, ako razmišljate o nekom od kozmetičkih postupaka, posavjetujte se sa iskusnim ljekarima. Recite im svoje ciljeve i pitajte o rizicima, prednostima i troškovima. Bitno je da se u potpunosti informišete o svakom tretmanu kako bi bili sigurni da ste za sebe izabrali najbolji.

D.A./eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

09-12-2018
Priče s' kamena: Legenda o Nemanjićima (Video)
09-12-2018
U toku završni razgovori oko podjele ministarskih mjesta, SNSD-u se SMIJEŠI NAJVIŠE RESORA
WEB design