Kako proveriti da li je automobil spreman za put?

Objavljeno: . u kategoriji Putovanja

Sezona godišnjih odmora je uveliko u toku. Verovatno već dugo vremena na poslu sanjarite o načinu na koji ćete provesti svoje vredno zarađene slobodne dane. Izabrali ste mesto, kupili kupaći kostim i ostale letnje potrepštine.

Napravili plan koja ćete sva mesta obići i pripremili dokumenta. Nadamo se da niste zaboravili na jako bitnu stvar. Da proverite da li je vaš automobil spreman za put. Nezavisno od toga da li nameravate da se uputite na neku manje udaljenu lokaciju ili na dalji put ka moro, sigurno ne želite da doživite neprijatnosti na putu i da vam na automobilu nastane neki kvar.

Naravno, bezbednost je i dalje na prvom mestu, i trebalo bi da se uverite da će se automobil ponašati onako kako vi želite. Ako se ispostavi da je za previše stavki neophodna poseta automehaničaru i da je auto neisplativ i star, treba da znate da uvek postoji opcija da ponudite svoj auto za otkup polovnjaka, jer postoje specijalizovane agencije koje rade upravo to. Polovni automobili su nekad stvarno nepouzdani, pa da biste krenuli na put bez briga o dosadnim odlaganjima i dodatnim troškovima zbog eventualnih kvarova objasnićemo vam na koje stavke treba da obratite pažnju i šta proveriti na automobilu kako biste bili sigurno da je auto spreman za put:

  • proverite pneumatike – vizuelno pregledajte radi nekih oštećenja na samoj gumi. Slabije naduvan pneumatik predstavlja potencijalnu opasnost, jer se smanjuje zaustavni put kočenja. Takođe utiče na ekonomičnost, veću potrošnju goriva, i skraćuje vek trajanja samog pneumatika. Pritisak u gumama ne sme biti ni manji ni veći od propisanog.
  • Stanje rezervnog točka – sve navedeno za regularne pneumatike takođe proveriti i na rezervnom točku.
  • Akumulator – ovo je jedan od najvažnijih električnih uređaja i zato ga povremeno treba kontrolisati. Zbog dodatne potrošnje leti, usled korišćenja klimatizacije, automobil troši mnogo više struje.
  • Proverite stanje ulja i tečnosti u autu – nedostatak ulja dovodi do povećanog habanja delova u motoru. Ukoliko nedostaje ulja obratite pažnju prilikom dolivanja, jer previše ulja isto izaziva probleme. Promenite ulje pre nego što odete ako je skoro vreme za promenu. Dugo putovanje može staviti dodatni stres na motor. Nemojte misliti ćete dodavanjem ekstra ulja zameniti promenu ulja, jer to ne uklanja mulj iz starog korišćenog ulja. Vi možda to ne vidite zbog činjenice da se stalno dodaje novo, čistije ulje koje čini da izgleda kao da je to čisto ulje. Pri zameni ulja vašeg automobila, uvek morate zameniti filter za ulje u isto vreme.
  • Kakav je rashladni sistem automobila – na dugim putovanjima pri vrelim letnjim temperaturama klima je gotovo neophodna. Previsoke temperature mogu uticati na stanje i pribranost vozača pored opšte ugodnosti tokom vožnje. Međutim, filteri koji nisu dugo čišćeni su odličan izvor za stvaranje bakterija i virusa koji lako mogu da završe u vazduhu. Sigurno ne želite da se iznenada razbolite na moru. Proverite i nivo freona
  • Proverite svetla i drugu signalizaciju - kako biste uzbegli saobraćajne nesreće i kako biste bili sigurni i bezbedni i noću, kao i danju, na putevima, jednostavno morate da imate pravilo nameštenje farove. Nemojte zaboraviti na migavce i stop-svetla, iz bezbednosnih razloga, kao i da izbegnete kaznu za neispravna svetla.
  • Brisači i šiber – kiša znatno smanjuje vidljivost pri vožnji, a prilikom vožnje velikim brzinama na autoputu ne želite da vam bilo šta ometa vidno polje. Izvršite kontrolu metlica brisača i sistema za pranje vetrobrana. Takođe proveriti nivo tečnosti za pranje vetrobrana i poneti rezervu.Ukoliko imate šiber ili mekani krov, uverite se da nema nikakvih rupica kroz koje bi voda mogla da se provuče, poplava u automobilu nije kako ste zamišljali putovanje
  • Ispravnost kočnica – možete i sami proveriti zaustavnu moć kočionog sistema automobila na nekom delu puta na kojem nema saobraćaja ili praznom parkingu, ali je ipak sigurnije posetiti majstora za detaljniji pregled.

U zavisnosti od zemlje u koju ste se uputili neophodno je da proverite zakone i propise te zemlje za stavke u automobilu kao što su svetla tokom dana, dečja sedišta, prva pomoć, sigurnosni prsluk, ograničenja brzine, pomoć na putu, zdravstveno osiguranje. Mi vam želimo srećan i siguran put!

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato