Stare zgrade Beograda – najljepši arhitektonski dragulji srpske prestonice (Foto)

Objavljeno: . u kategoriji Putovanja

Arhitektonsko šarenilo koje postoji u glavnom gradu Srbije logična je posljedica burnih istorijskih dešavanja na ovim našim prostorima. Svi zavojevači koji su kroz istoriju protutnjili Beogradom ostavili su vidljive tragove koji su i danas primjetni u gradskoj arhitekturi. Bez obzira na brojne ratove i razaranja Beograda, mnoga  zdanja iz različitih epoha sačuvana su do danas i predstavljaju svojevrsne turističke atrakcije Beograda.

Ipak, među znamenitim građevinama najviše je onih koje su građene u 19. i ranom 20. vijeku. Objekti iz 19. vijeka podizani su uglavnom pod uticajem romantične i neoklasične arhitekture, dok zdanja izgrađena početkom 20. vijeka karakteriše arhitektura secesionizma.

 

foto: wikimedia.org/by Mickey Mystique

Miša Anastasijević, dunavski kapetan, trgovac, poslovni partner kneza Miloša i najbogatiji Srbin svoga doba, izgradio je u periodu od 1857. do 1863. godine Kapetan Mišino zdanje, tada najljepšu i najveću zgradu u čitavoj Srbiji, sa namjerom da zdanje pokloni svojoj ćerki Sari.  Međutim, odmah po završetku gradnje, Miša Anastasijević je napisao pismo adresirano na tadašnjeg ministra prosvjete u kome je naveo da zdanje zaveštava “svom otečestvu” u prosvjetne svrhe.

U zgradi je neposredno nakon toga otvorena Velika škola, a kasnije je ona bila sjedište Gimnazije, Ministarstva prosvjete, Realke, Narodne biblioteke, Narodnog muzeja itd.

Kapetan Mišino zdanje građeno je po projektu češkog arhitekte Jana Nevolea. Njegova arhitektura karakteristična je po stilskoj raznolikosti, sa jasnim elementima vizantijske, gotske, rano-renesansne i romantične arhitekture. Spoljašnjost zgrade je dekorisana tehnikom plastične obrade, u središnjem dijelu glavne fasade nalaze se niše sa skulpturama Apolona i Minevre u stojećem položaju. U unutrašnjosti se nalazi raskošni hol koga uljepšavaju visoki stubovi i svodovi. Od njega prema spratovima sa dvoranama vode dva simetrično postavljena stepeništa očaravajuće dekorisana.

Ova monumentalna građevina od svoje izgradnje, pa sve do današnjih dana pleni svojom ljepotom i izaziva divljenje prolaznika. Sve do početka 20. vijeka predstavljala je najveći građevinski objekat u Srbiji, a do današnjih dana zadržala je status najreprezentativnije beogradske zgrade sazidane u 19. vijeku. Danas se u njoj nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu. Od 1946. godine Kapetan Mišino zdanje ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja i uživa zaštitu države. Ovaj biser graditeljstva u Srbiji 19. vijeka smješten je u centru grada, na Studentskom trgu, nasuprot Univerzitetskog parka.

 

foto: wikimedia.org/by Никола Цветковић

Prvi projekat za podizanje zgrade Narodne skupštine Srbije  izradio je arhitekta Konstantin A. Jovanović 1891. godine, ali su kasnije njegove nacrte modifikovali najprije Jovan Ilkić, a potom i njegov sin Pavle Ilkić zajedno sa Nikolajem Krasnovim. Početak građevinskih radova simbolično je obeležio kralj Petar Prvi Karađorđević postavljanjem kamena temeljca 27. avgusta 1907. godine. Međutim, izgradnja ovog zdanja zbog ratova i zbog nedovoljno finansijskih sredstava, trajala je sve do 1936. godine. Narodna skupština Srbije predstavlja monumentalnu građevinu sa svim elementima akademske arhitekture čije spoljašnje dekoracije pripadaju neorenesansnom i neobaroknom stilu, pri čemu je za ukrašavanje korišćen zeleni ripanjski kamen.

Unutrašnjost zgrade, za čije ukrašavanje su korišćene različite tehnike, stilovi i materijali, karakteristična je po raskošnim arhitektonsko-umjetničkim dekoracijama, a čitav projekat enterijera dijelo je arhitekte Nikolaja Krasnova. Sa obe strane stepeniša koje vodi do glavnog ulaza u zgradu nalaze se dvije identične skulpture Igrali se konji vrani, dijelo Tome Rosandića, čuvenog srpskog skulptora. Zgrada Narodne skupštine zbog važnih istorijskih odluka koje su u njoj donošene, zbog same svoje namene, ali i kao reprezentativno zdanje velike arhitektonske i umjetničke vrednosti, proglašena je 1984. godine za spomenik kulture od veliko značaja. Locirana je u centru Beograda, na samom početku Bulevara kralja Aleksandra, uz Pionirski park, na površini koja se graniči sa Trgom Nikole Pašića.

 

foto: wikimedia.org/by Filip Knežić

Palata SANU izgrađena je 1924. godine prema zajedničkim nacrtima koje su uradili arhitekte Dragutin Đorđević i Andra Stevanović. Predstavlja monumentalnu građevinu koja je, kao i većina drugih zdanja podignutih u Beogradu u prvoj polovini 20. vijeka, sagrađena u maniru elekticizma, a u toj isprepletanosti stilova ističu se elementi akademizma, neobaroka i secesije. U zgradi Srpske Akademije Nauke i Umjetnosti nalaze se biblioteka SANU, arhiv SANU, kao i galerija SANU. Palata SANU zaštićena je od strane države Srbije kao spomenik kulture. Nalazi se u strogom centur Beograda, u Knez Mihailovoj ulici.

 

foto: wikimedia.org/by NMedjedov

Zgrada kafane „Ruski car“ građena je između 1922. i 1926. godine prema nacrtima arhitekte Petra Popovića. Predstavlja zdanje akademske arhitekture sa izraženim elementima neobaroka i secesije na spoljašnjoj dekoraciji. U podrumu i prizemlju zgrade nalazi se ugostiteljski objekat, dok  su na spratovima poslovne prostorije i sobe za stanovanje. Svoje ime ova zgrada nosi po objektu koji se ranije nalazio na istom mjestu. Kafana „Ruski car“ locirana je u samom centru Beograda, na uglu Knez Mihailove ulice i Obilićevog venca. Pod zaštitom je države kao spomenik kulture od velikog značaja.

 

foto: wikimedia.org/by NinoBeg

Podizanje hotela Moskva trajalo je od 1905. do 1908. godine. Objekat je sagrađen kao palata osiguravajućeg društva „Rosija“, koja je osim kancelarija imala hotel, restoran, kafanu i apartmane za prenoćište. Projekat za izgradnju ovog objekta uradili su beogradski arhitekta Jovan Ilkić i tim ruskih arhitekata iz Sankt Peterburga. Građen je u arhitektonskom stilu ruske secesije sa znalački uklopljenim antičkim elementima. Zgrada hotela Moskva važila je za najveću privatnu građevinu tadašnje Kraljevine Srbije, a vremenom je postala najčuveniji beogradski hotel. Značajna je i po tome što predstavlja konkretan primjer pozamašnog ruskog investiranja u Srbiju. Sredinom prošlog vijeka stavljena je na spisak spomenika kulture koji se nalaze pod zaštitom države. Hotel Moskva smješten je u užem centru grada, na Terazijskom trgu. 

D.A/eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato