Upoznajte Solun - Tesaloniki, najljepša princeza Mediterana (Foto)

Objavljeno: . u kategoriji Putovanja

Obala – foto: flickr.com/ CucombreLibre

Vječni grad Tesaloniki, kako ga zovu Grci, nama znan kao Solun, pravi je izazov za turiste koji se ovdje sjate iz cijelog svijeta. Jer kada ga jednom posjetite, a nemate dovoljno vremena da obiđete sve njegove znamenitosti, uvijek ćete željeti da se na duže vratite, da prodefiluje kroz bogatstvo sačuvanih spomenika iz svih razdoblja njegove duge i burne istorije i uživate u svoj njegovoj ljepoti i privlačnosti.

Solun s pravom nosi epitet najljepše princeze Mediterana, jer je jedan od najstarijih i najznamenitijih gradova. A ta princeza, bila je kćer slavnog grčkog vladara i vojskovođe Filipa II Makedonskog i sestra Aleksandra Velikog. U čast pobjede nad tesalijskim vojnicima "Njeno ime neka bude Tesaloniki", odredi Filip po rođeju svoje kćeri. Kasnije će, 315. godine stare ere, u vrijeme kralja Kasander, po ovoj slavnoj princezi dobiti ime grad nastao ujedinjenjem 26 naselja. Sredinom II vijeka pne postade Solun dio rimske imperije, gdje se razvi u važan trgovački centar, a u vizantijsko doba bio je drugi najznačajniji grad u carstva, odmah iza Konsantinopolja.

Danas je Solun moderan grad s bogatom kulturno-istorijskom zaostavštinom. Njegov izgled s prostranim bulevarima, velikim trgovima i parkovskim površinama, moderno uređenim stambenim blokovima, uljepšavaju brojni muzeji, umjetničke galerije, spomenici, stara zdanja, posebno ona iz rimskog, vizantijskog i otomanskog razdoblja, a u njegovoj okolini nalazi se veliki broj arheoloških nalazišta. Zato je Solun veliki kulturni centar.

Sa druge strane, grad kao veliki trgovački centar podsjeća na jednu ogromnu tržnicu, gdje su čitave ulice pretvorene u velike tezge s raznovrsnom robom. Tu možete sresti turiste iz čitavog svijeta kojima se nudi najraznovrsnija kvalitetna roba po povoljnim cijenama. I jedan savjet ako kupujete nešto - cjenkanje je obavezno!

Galerijev slavoluk – foto: flickr.com/ Tilemahos Efthimiadis

U centru grada pažnju turista privlače brojne znamenitosti. Jedna od njih je Galerijev slavoluk (Kamara), podignut u ranom 4. vijeku u slavu pobjedničke bitke nad Persijancima, s nizom reljefa na lukovima koji narativno ilustruju dešavanja iz bitke. Inače, rimski imperator Galerije je svoju prijestonicu utvrdio upravo u Solunu.

Rotonda – foto: flickr.com/ Andrzej Wójtowicz

Nedaleko od slavoluka nalazi se Rotonda Svetog Đorđa, jedan od najstarijih solunskih hramova, podignut takođe za Gajeve vladavine. Za 17 vijekova svog postojanja ona je bila prvo poganski hram, hrišćanska crkva, zatim džamija, da bi 1912. ponovno pripala hrišćanima. Karakterišu je prelijepi zidni mozaici iz ranohrišćanskog razdoblja.

Bela kula – foto: flickr.com/ Jim Makos

Jedan od simbola grada i neizostavna tačka u oblasku Soluna jeste Bijela kula, podignuta u kasnom 15. vijeku od strane Turaka na ostacima vizantijske kule. U njoj je bio turski zatvor, a zbog mučenja zatvorenika u narodu je bila poznata kao „Krvava kula“. Svoj današnji naziv nosi po događaju iz 1890. godine kada je jedan zatvorenik nakon puštanja na slobodu kulu okrečio u bijelo. U njoj se danas nalazi Muzej istorije i umjetnosti Soluna.

Zaštitnik grada je Sveti Dimitrije koji se slavi 26. oktobra. Na taj dan 1912. godine grčka vojska je poslije viševijekovnog ropstva oslobodila Solun i pripojila ga Grčkoj. Crkva Svetog Dimitrija Solunskog smeštena je također u centru grada. Prva kapela podignuta na mjestu današnje crkve potiče iz 4. vijeka. Prema predanju, na tom mjestu nalazilo se rimsko kupatilo u kome su Rimljani pogubili Svetog Dimitrija. Već 413. godine mala kapela je pretvorena u velelepnu baziliku, ali je ona izgorjela u požaru početkom VII stoljeća. U razdoblju od 629. do 634. godine izgrađena je petobroda bazilika istog izgleda kao i današnja crkva. Tokom velikog požara 1917. godine ona je pretrpjela značajna oštećenja, da bi u razdoblju od 1926. do 1948. godine bila potpuno restaurisana. Od 1988. godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. U Solunu inače postoji više od 250 vjerskih objekata, a zbog impresivnog nasljeđa vizantijske umjetnosti grad nosi epitet muzeja na otvorenom.

Crkva Svetog Dimitrija – foto: wikimedia.org

Gornji, stari grad opasan srednjevijekovnim zidinama, čuva mnoge znamenitosti Soluna, između ostalog i brojne crkve. Crkva Svetog Ilije potiče iz druge polovine 14. vijeka i jedna je od najznačajnijih vjerskih građevina Soluna. U ranom 14. vijeku sagrađena je i crkva Svetog Nikole Orfanosa, ne zna se ko je njen ktitor, mada mnogi tvrde da ju je podigao srpski kralj Milutin. U gornjem gradu značajne vjerske objekte predstavljaju manastir Vlatadon (14. vijek) i manastir Latom (5. vijek). Zbog svog kulturno-istorijskog značaja stari grad se nalazi na UNESCO-voj listi, a osim što je pun znamenitosti, on predstavlja i najbolji vidokovac Soluna.

Pored starog dijela grada koji se neprestano rekonstruiše, zadiviće vas i njegov moderni dio, svojim modernim arhitektonskim zdanjima. Inače, cijeli Solun vrvi od života i raznih događaja, bilo da se nađete na pijaci, nekoj širokoj aveniji ili u parku. Ulice su pune ljudi, svjetlećih reklama i ponuda koje omamljuju turiste. Iz mnoštva taverni, restorana i noćnih klubova dopire glasna muzika, a upravo je Solun rodno mjesto čuvenog grčkog buzukija.

Nedaleko od grada nalazi se i srpsko vojničko groblje Zejtinlik gdje je pokopano oko 8.000 Srba žrtava Prvog svjetskog rata. Groblje je izgrađeno od 1933. do 1936. godine po projektu arhitekata Aleksandra Vasića i Nikolaja Krasnova. Spomenici su napravljeni od venčačkog mermera, zemlja je donesena sa Cera, a čempresi sa Svete gore iz manastira Hilandar.

 

Solun nije previše daleko, jer se nalazi na sjeveru Grčke, u Solunskom zalivu na obalama Egeja i zato ga svakako treba obići, makar i na par dana. Jer uz dobrog vodiča i dobru organizaciju uspećete da vidite većinu trgova, muzeja, spomenika i drugih znamenitosti za relativno kratko vrijeme.

D.A./eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design