5 prirodnih atrakcija u Bosni i Hercegovini koje morate posjetiti (Foto)

Objavljeno: . u kategoriji Putovanja

wikimedia.org/Boki

Bosna i Hercegovina – zemlja na jugoistoku Evrope, zemlja dobrih ljudi velikog srca uvek spremnih za šalu i zdravicu. Svaki gost, svaki turista, svaki putnik namjernik ili nenamjernik, moći će ovdje da pronađe nešto za sebe. Bilo da je u pitanju obilazak kulturno-istorijskih spomenika, uživanje u gurmanlucima po kojima je Bosna i Hercegovina nadaleko čuvena, ili uživanje u najvećim čarima kojima je priroda darovala našu prelijepu zemlju. Možete posjetiti i neki od najveći gradovi u BiH. U svakom većem gradu u BiH postoji mnoštvo sadržaja koji će privući svačiju pažnju.

Bosna i Hercegovina jeste zemlja koja je imala burnu istoriju i pretrpjela pri tom velike štete, ali se uvijek uspjevala izdići i hrabro nastaviti dalje, iznova se izgrađujući. Međutim, ono po čemu se naša zemlja ističe svakako jesu njene prirodne ljepote. Kao pretežno planinska zemlja, ona obiluje zadivljujućim prirodnim pejzažima, nacionalnim parkovima, jezerima i rijekama. Neke od tih destinacija bi trebalo obavezno obići, a u narednom tekstu predlažemo vam 5 prirodnih atrakcija koje morate uvrstiti na vašu turističku mapu kada krenete u obilazak BiH.

wikimedia.org/Bojana Smiljanić

Kanjon rijeke Tare

Jedan od najljepših prizora prirode jeste  taj gdje se rijeka Tara probija i teče između planinskih vrhova i tako bistra i čista dobija naziv Suza Evrope. Okolo nje su pašnjaci, vodopadi, njive i stada domaćih životinja koje pasu, ali i poneki zaljubljeni posmatrač koji odmara misli diveći se svim ljepotama koje je priroda ovdje nesebično podijelila sa čovjekom.

wikimedia.org/Vt211

Jahorina

Prelijepa planina koja svake godine oduševljava more posjetilaca željnih sporta i rekreacije. Ljeti je to kombinacija zelenih pašnjaka, planinskog svježeg vazduha i neba nestvarno plave boje, a zimi se ovaj pejzaž pretvara u pravu snježnu idilu. Turistički centar na Jahorini obiluje kafićima, lokalnim restoranima i raznim mjestima za odmor i zabavu gdje svako može naći način da se odmori i uživa u pauzama skijanja.

androidvodic.com

Vrelo Bosne

Radi se zapravo o reci Bosni koja izvire iz vrela u podnožju planine Igman. Smatra se najlepšim predjelom glavnog grada BiH Sarajeva i ponosom Sarajlija koji svoje slobodno vrijeme uvijek rado provode u ovom prelepom ambijentu prirode. Izuzetno bogatstvo biljnim i životinjskim svijetom, vodom i razbujalom vegetacijom, pruža svakom posjetiocu nesvakidašnji mir i užitak u pravom smislu te riječi.

wikimedia.org/NH53

Nacionalni park Sutjeska

Kombinacija dolina, raskošnih nepreglednih šuma, planinskih pašnjaka i masiva čini ovaj nacionalni park pravim izborom za ljubitelje prirode. Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park Bosne i Hercegovine. Na njegovom području nalaze se i brojni kulturno-istorijski spomenici, iz različitih istorijskih razdoblja. U samom središtu parka smješten je i nacionalni rezervat Perućica, kao najveća prašuma Evrope, zaštićena od bilo kakvog uticaja ljudske ruke.

wikimedia.org/Ujambor

Rijeke Drina i Neretva

Ove dve prelijepe rijeke prave su poslastice za ljubitelje adrenalina i ekstremnih sportova kakvi su rafting, kajaking i kanjoning. Mnoštvo neistraženih kanjona, stijena, mjesta netaknute prirode i čarobnih boja, čini ovaj pejzaž nesvakidašnjim i budi kod svakog posjetioca najveće impresije. Izuzetan pogled na prelijepu divljinu natjeraće i one najplašljivije da skupe hrabrosti i da se otisnu u avanturu, ako ne sami, ono makar sa vodičem. A vodiči su pravi profesionalci, pa se svako može osećati potpuno sigurno u njihovom društvu.

D.A/eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design